BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  06.11.2014 16:22:49

Tesla Motors opět ve ztrátě, nový model bude později

Revoluční automobilka Tesla Motors (TSLA) ve středu po uzavření trhů odtajnila hospodářské výsledky za 3Q. Meziročně i mezikvartálně prohloubila ztrátu, resp. ta dosáhla 74,7 mil. USD, tj. 0,60 USD/akcii (o výsledcích za 2Q blíže zde). Její byznys každopádně pokračoval v růstu, když celkové příjmy dosáhly 932,3 mil. USD (očekávání 892 mil. USD). Dodala 7 785 vozů, což je nový kvartální rekord, resp. meziročně 41,5 % více. Stalo se tak i přes červencové pozastavení výroby díky její modernizaci. Právě i tato událost stojí za nyní snížením celoročního výhledu prodejů vozů z 35 tis. na 33 tis. Každopádně sama produkce se má i přes zmiňovanou delší odstávku dohnat, resp. vyrobit se letos celkově má právě 35 tis. elektromobilů Modelu S.

Po očištění o některé jednorázové položky, jako akciové kompenzace managementu či zaúčtovaným nepeněžním nákladům, zisk dosáhl 3 mil. USD, resp. 2 centy na akcii. Trh očekával ztrátu 1 cent.

Výsledky ovlivnily pokračující výrazné investice do expanze. Firma již má například instalováno 124 rychlonabíjecích stanic v USA, 82 v Evropě či 23 v Číně. Na počátku roku to bylo celosvětově jen 81 stanic.

Pokračují také investice, resp. přípravy nového SUV s názvem Model X (více zde). Nicméně zahájení dodávek se má oproti dřívějším plánům opozdit. Po probíhajících testech tzv. Alpha prototypů se začíná stavět první Beta prototyp. Tesla plánuje více testů k dosažení co nejlepšího výsledku, který má umožnit i podstatně rychlejší náběh výroby, než tomu bylo u Modelu S. Dříve Tesla očekávala první dodávky zákazníkům na jaře, nyní hovoří o 3. kvartálu příštího roku. Nový model má být rovnou k dispozici i s nedávno představeným duálním motorem, tedy náhonem 4x4.

V letošním 4Q plánuje Tesla proinvestovat 350 mil. USD. Nejen na zvýšení produktivity, ale do zrychlující se výstavby její Gigafactory na baterie v Nevadě (více ze stavby také zde). Očištěný zisk na akcii má vzrůst na 0,30-0,35 USD, když se má vylepšit hrubá marže.

Tesla je přesvědčena, že v příštím roce získá o 50 % více objednávek než letos. Zvyšování výroby má přinést ke konci příštího roku již týdenní produkci více než 2 tis. vozů.

V reakci na firemní zprávy dnes titul zamířil na sever a více než kompenzuje středeční ztráty. Aktuálně v 16:12 hod. 245,67 USD (+6,36 %).

J. Zendulka  


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688