Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  05.11.2014 16:38:00

Zítra bude zasedat česká centrální banka


Zítra bude zasedat česká centrální banka

Česká koruna si ve středu vůči euru připisovala další ztráty, když oslabila z ranních úrovní okolo 27,77 CZK/EUR na 27,83. Nedařilo se ani maďarskému forintu, který během dne ztrácel 0,4 %, jedinou měnou beze ztrát byl polský zlotý, kterému ovšem pomohlo zasedání centrální banky. Ta totiž dále nesnížila sazby, zatímco trh spekuloval o poklesu sazeb o 25 bb na 1,75 %. Na minulém zasedání v říjnu naopak centrální banka trh překvapila, když snížila sazby o 50 bb.  

Na domácí půdě jsme se dočkali zveřejnění maloobchodních tržeb za září, zítra budou následovat data o zahraničním obchodě, průmyslu a stavebnictví a odpoledne rozhodnutí ČNB o nastavení měnové politiky (13:00) následované tiskovou konferencí (14:15). Pro vývoj na koruně bude nejdůležitější zasedání ČNB, která představí novou prognózu. Ačkoliv by měla být revidována směrem dolů, změnu úrovně kurzového závazku neočekáváme.      

Maloobchodní tržby v září zrychlily svůj meziroční růst na 6,2 %. Část tohoto růstu jde na vrub vyššímu počtu pracovních dní oproti loňskému září. Po očištění o kalendářní efekty dosáhnul růst pouze 4,5 %. Sezónně očištěné tržby se meziměsíčně zvýšily o 0,3 %, což oproti srpnu znamená určité zpomalení. Podobně jako ve předchozích měsících tohoto roku růst táhly prodeje v automobilovém průmyslu, které meziměsíčně přidaly 0,6 % a v meziročním vyjádření potvrdily dvouciferný růst, který s výjimkou srpna a května zaznamenaly ve všech měsících tohoto roku. V září tento růst činil 11,7 % po kalendářním očištění. Tržby očištěné o prodeje aut zaznamenaly meziměsíční pokles o 0,3 %, když meziročně vzrostly pouze o 1,2 %. V maloobchodě se tak projevilo zhoršení spotřebitelské důvěry, ke kterému v září došlo.  

Zítra budou zveřejněny výsledky průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu a stavebnictví za září. Nejvíce zasaženým sektorem při zhoršení vnějšího prostředí je samozřejmě exportně orientovaný průmyslový sektor, když podíl tržeb z vývozu na celkových tržbách se pohybuje okolo 50 %. I když slabší koruna českému průmyslu prospívá, zhoršená situace na našich exportních trzích se musí projevit. Německá ekonomika se pravděpodobně bude nacházet až do začátku příštího roku na hraně recese, eurozóna pak patrně zaznamená technickou recesi. I přesto by měl domácí průmysl v září přidat slušných 2,4 % meziměsíčně (SWDA) a částečně tak vykompenzovat srpnový propad o 3,6 %, který byl způsoben technickými faktory (celozávodní dovolené, automobilka Škoda přecházela na nový model Fabie). Výraznější růst výroby na trvalejší bázi očekáváme až od druhého čtvrtletí příštího roku. V tomto období by mělo pomáhat již obnovené oživení na zahraničních trzích a stále uvolněné měnové podmínky.  

Nová prognóza ČNB by měla ukázat na nižší očekávané inflační tlaky v ekonomice

Zítra proběhne zasedání české centrální banky, která kromě rozhodování o nastavení měnové politiky zveřejní i svoji novou prognózu. Změnu úrokových sazeb očekávat nelze, ty se nacházejí na technické nule. V listopadu 2013 vstoupila ČNB do intervenčního režimu, když stanovila minimální kurzový závazek na úroveň 27 CZK/EUR. K možné změně této úrovně centrální banka přistoupí patrně jen v případě opětovné hrozby deflace v domácí ekonomice. Vývoj jádrových cen a cen ve službách prozatím na deflační tendence v domácí ekonomice neukazuje. Z tohoto pohledu je tak pravděpodobnost dalšího uvolnění měnových podmínek během listopadového či prosincového zasedání nízká, ačkoliv nová prognóza ČNB by se měla posunout níže pro HDP i inflaci zejména kvůli vývoji vnějšího prostředí. Mezi důležité faktory ovlivňující novou prognózu patří zhoršení v reálné ekonomice a nižší inflační výhled v EMU, nižší ceny ropy, nižší ceny světových potravin a nadprůměrná domácí úroda. Prozatím centrální banka ve své prognóze vidí akceleraci inflace na 2 % již ve třetím čtvrtletí příštího roku. Dle našeho výhledu se ovšem inflace bude i v příštím roce držet pod jedním procentem a akceleraci směrem k inflačnímu cíli očekáváme až v roce 2016. Zároveň by se domácí ekonomika dle naší prognózy měla do konce roku jen těsně vyhnout recesi a rizikem je i možnost slabšího prvního čtvrtletí příštího roku.  
 
Česká swapová křivka ve středu vzrostla na svém delším konci o 2 bb, zatímco krátký konec zůstal téměř beze změny. Zítřejší zasedání ČNB by však mohlo přinést korekci tohoto růstu.  


Autor: Jiří Škop

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688