Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  05.11.2014 16:32:39

Jen je po úderech BoJ a GPIF jako zpráskaný pes

Japonská banka (BoJ) překvapila svět nečekanou expanzí cíle monetární báze. Přes noc navýšila cíl ze 70 na 80 bilionů jenů. Eventuální rozšíření bilance se sice zdálo v následujících měsících díky prudkému poklesu cen ropy velmi pravděpodobné, načasování tohoto kroku avšak drtivou většinu pozorovatelů překvapilo.

Před včerejší schůzí srážela jen ještě jiná zpráva. Vládní penzijní investiční fond (GPIF) zvýší alokaci prostředků v zahraničních investicích z 23 na 40 procent. GPIF drží podle odhadů v aktivech 1,2 biliony dolarů, takže to znamená spoustu prodejů jenu, pokud se tento plán naplní.

Měnový pár USDJPY vystoupal na nové lokální maximum nad 110,00 a dokonce v jednu chvíli sahal po metě 111,00. Pokud tyto zprávy podpoří rizikový apetit a americké zprávy přinesou příští týden odpovídající podporu, pak by se další teritorium rezistence mohlo rozprostřít mezi 112,00 a 112,50 body.

jen_hardy

Zdroj: Bloomberg, Saxo Bank

Říjnový odhad CPI (indexu spotřebitelských cen) v Německu je nižší než očekávání, meziměsíční údaj je -0,3%. Toto bylo bagatelizováno v době zveřejnění jako nepříliš velké překvapení, a to vzhledem k prudkému poklesu cen ropy v říjnu a na konci září. Přesto to ale není pro euro určitě žádná dobrá zpráva.

Všimněte si gigantického a náhlého meziměsíčního poklesu počtu stavebních povolení na Novém Zélandu (-12,2%). Série dat je trochu volatilní a trh si zřejmě hlavně všímá výprodeje na jenu a s ním spojeného rizikového apetitu, který následoval po oněch překvapivých zprávách z Japonska. Přitom se jedná o velmi negativní zprávu pro Nový Zéland, pokud se záležitost zvrhne v krizi trhu bydlení.

Pohled dopředu

Rizikový apetit je velmi velký a začíná se nám tu rozehrávat podobná hra, jakou známe z minulosti. Americký dolar je relativně silný vůči euru a jenu, ale vůči měnám malých zemí G10 či rozvíjejících se států příliš neposiluje. Uvidíme, co přinese příští týden, kdy nás čeká další dávka amerických dat. V tuto chvíli to vypadá na oteplení sentimentu (či velmi zuřivý hon na medvědy vyberte si, co se vám líbí víc) a futures na S&P 500 rostou o 25 bodů oproti závěru včerejšího obchodování.

Skutečně můžeme očekávat v blízké budoucnosti stabilitu, pokud trh roste skokově o více než 1 procento před zahájením obchodování, přičemž se nacházíme blízko historických maxim po jednom z nejprudších růstů v současných dějinách trhů? Já bych si dovolil být poněkud ostražitým, když vidím takovou volatilitu a riziko šílenství.

Dnes sledujte v Evropě odhady říjnového CPI (indexu spotřebních cen) eurozóny a asi se soustřeďte na to hlavní, což je tlak na inflaci způsobený prudkým propadem cen benzínu během posledních dvou měsíců.

Další data o inflaci přijdou v brzkých obchodních hodinách v USA. Údaje jádrového indexu výdajů na osobní spotřebu a jeho deflátoru, kde je trend jádra letos vcelku stabilní, začal na 1,3% a nyní se blíží 1,5%. Údaj vyšší než je očekávaný by mohl na USD na závěr tohoto týdne způsobit příliv nákupů.

Na paškále je také kanadské HDP. Měnový pár USDCAD horko těžko udržuje svou zajímavost a obecně to vypadá, že je podporován, pokud se pohne z úrovně 1,1150.

Nezapomeňte, že příští týden startuje brzy, jelikož Čína v pondělí reportuje nejnovější data PMI (index nákupních manažerů) pro výrobní i nevýrobní odvětví a Austrálie přináší data týkající se trhu bydlení, na které může trh zareagovat.

John J. Hardy

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688