Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  04.11.2014 13:38:50

Vláda jednala o kurzarbeitu

Vláda projednala situační zprávu k problematice zavedení nového nástroje aktivní politiky zaměstnanostiPříspěvek v době částečné nezaměstnanosti, tzv. kurzarbeit“. Současně uložila ministryni práce a sociálních věcí připravit návrh právní úpravy příspěvku v době částečné nezaměstnanosti do 30.11.2014.

 

Příspěvek v době částečné nezaměstnanosti (dále jen „příspěvek“) je zaváděn v souvislosti s vývojem českého trhu práce. Do jeho vývoje výrazně zasáhla po roce 2008 celosvětová hospodářské krize, která se v ekonomice v plném rozsahu projevila v roce 2009. Následující léta 2011 a 2012 znamenala velmi mírné oživení předznamenávající však v roce 2012 opětovný návrat české ekonomiky do recese. V obou letech se recese shodně projevila v meziročním poklesu HDP o 0,9 %. Negativní dopad této recese na trh práce se naplno projevil v lednu 2014, kdy nezaměstnanost dosáhla v České republice rekordních hodnot.

V této souvislosti a v souvislosti s odbytovými problémy českých firem způsobenými ukrajinskou krizí se jevila potřeba zavedení obdobného nástroje stále aktuálnější. Příspěvek má své opodstatnění v případech, kdy zaměstnavatel po určitou přechodnou dobu nemůže zaměstnancům přidělovat práci a kdy se ale současně po určité době předpokládá obnovení odbytu a výroby v původním rozsahu (tj. po navázání nových obchodních vztahů, inovaci či restrukturalizaci výroby). V takovém případě je příspěvek přínosem jak pro zaměstnavatele, který nepřijde o zapracované zaměstnance, tak pro stát, který ušetří prostředky státního rozpočtu, které by byly vyplaceny na podporách v nezaměstnanosti.

Je předpokládáno, že příspěvek bude možné poskytovat zaměstnavatelům v případě, kdy nemohou zaměstnancům přidělovat práci v rozsahu 20 – 40 % stanovené týdenní pracovní doby z důvodu hospodářských potíží způsobených externími ekonomickými faktory nebo živelních událostí. Zaměstnavatel by po dobu výpadku výroby vyplácel zaměstnancům náhradu mzdy ve výši 70 % průměrného výdělku. Výše příspěvku ze strany státu by činila 20 % průměrného výdělku měsíčně na jednoho zaměstnance.

Vláda bude vyhlašovat svým nařízením období, ve kterém je možné tento příspěvek poskytovat. Současně si vláda vyhradila, že bude schvalovat konkrétní případy uplatnění „kurzarbeitu“. Administrace bude prováděna prostřednictvím Úřadu práce ČR. Příspěvek bude novým nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti, tedy poskytovaný na základě písemné dohody mezi zaměstnavatelem a Úřadem práce ČR a platit pro něj budou obdobná pravidla jako v případě ostatních nástrojů aktivní politiky zaměstnanosti.

Petr Habáň
tiskový mluvčí MPSV ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688