Jiřina Kavková (Kurzy.cz)
Podnikání  |  03.11.2014 09:04:01

Začíná Listopad - Měsíc kvality v ČR

Přes 80 zemí celého světa bude i v letošním roce slavit Listopad - Měsíc kvality. Připomenou si tak vzrůstající význam kvality v ekonomice, jako klíčové ho prvku konkurenceschopnosti, i v životě celé společnosti, jako důležité součásti strategie udržitelného rozvoje. Česká republika oslaví Měsíc kvality letos počtrnácté a opět budou jeho součástí akce pro odborníky i širokou veřejnost. Tradičním vyvrcholením všech aktivit bude Galavečer s Českou kvalitou a Slavnostní večer na Pražském hradě, na kterém budou předány Národní ceny kvality ČR a Národní ceny ČR za společenskou odpovědnost.

Význam kvality si většinou začneme uvědomovat až v okamžiku, kdy narazíme na nekvalitní produkt. Kvalita ovšem ovlivňuje náš život mnohem víc, než pouze při nákupu zboží, nebo služeb.

"Aktivity sdružené v Národní politice kvality pokrývají neuvěřitelně širokou škálu oblastí. Nejen kvalitu zboží a služeb, ale i zvyšování kvality školství, zdravotnictví, veřejné správy, armády i policie. Pomáháme firmám zavádět moderní metody řízení, zlepšovat konkurenceschopnost a v neposlední řadě i podnikat společensky odpovědně: tedy tak, aby firma nezatěžovala životní prostředí a byla dobrým zaměstnavatelem i partnerem společenského života", vysvětluje Robert Szurman, předseda Rady kvality ČR.

Kvalita výrazně ovlivňuje především konkurenceschopnost. Bez udržování špičkové kvality a aplikace inovací by evropské firmy prakticky neměly šanci bojovat s asijskou konkurencí. Evropa má v kvalitě stále náskok: vždyť jen zanedbatelné množství nebezpečných a nekvalitních výrobků na trhu zachycených dozorovými orgány, pochází z evropských zemí. Je třeba ale neustále přesvědčovat spotřebitele, že se jim kladení důrazu na kvalitu při nákupu vyplatí.  

"Na trhu je pořád velké množství výrobků, které nejen nesplňují základní kvalitativní parametry, ale mnohdy i ohrožují zdraví a životy spotřebitelů. O tom je třeba spotřebitele informovat a současně jim nabídnout cestu, jak nakupovat zboží kvalitní a bezpečné. Podle mě je nejlepší cestou využívat orientace podle značek v Programu Česká kvalita", říká Jan Taraba, ředitel Národního střediska podpory kvality.

Akce Měsíce kvality ale nejsou směrovány primárně na spotřebitele. Mají především pomoci komerčním firmám, ale i neziskovým organizacím, školám či nemocnicím, zavádět moderní metody řízení a dosahovat co nejlepší úrovně kvality.

"Měsíc kvality je jedinečnou příležitostí, jak se učit ze zkušeností těch nejúspěšnějších. Akce, které spoluorganizujeme, přináší do naší země nejmodernější metody a znalosti z celého světa. A díky podpoře poskytované Ministerstvem průmyslu a obchodu je možné je se s nimi seznámit bez vysokých nákladů, které jsou obvykle se získáváním špičkového know-how spojeny", dodává Jan Taraba.

Ve světě jsou programy zlepšování kvality mnohem více využívány než v naší zemi. Je to dáno určitou nechutí, se kterou přistupujeme k zavádění jakýchkoli plánů či systémů. Češi upřednostňují improvizaci. Přesto bychom měli vědět, že existují možnosti, jak si usnadnit podnikání, jak zvýšit jeho efektivitu, jak zlepšit veřejnou správu, nebo úroveň školství a zdravotnictví.

V oblasti teorie kvality přitom Česká republika patří svým odborným zázemím ke světové špičce. Na platformě Národní politiky kvality (NPK) se zde podařilo sdružit prakticky všechny korektní a důvěryhodné aktivity, které kvalitu v naší zemi podporují.

"Díky Národní politice kvality máme jeden z nejlepších systémů podpory kvality na světě," doplňuje Robert Szurman. "Máme k dispozici programy, které jsou ve světě osvědčené, a máme odborníky, kteří je umějí zavádět. Jde jen o to přesvědčit odbornou i laickou veřejnost, že tyto programy fungují a že je smysluplné je využívat."

Více informací na :www.npj.cz 



Hlavní akce Listopadu Měsíce kvality v ČR

11.11.2014 Mezinárodní konference „Vítězíme kvalitou“
Národní dům na Vinohradech, Praha

Výběr z témat: kvalita služeb, inovace, management rizik, společensky odpovědné podnikání,...

11.11.2014 Galavečer s Českou kvalitou
Národní dům na Vinohradech, Praha

Předávání ocenění kvalitním výrobkům a službám v Programu Česká kvalita za účasti místopředsedy Senátu PČR Přemysla Sobotky a dalších VIP hostů. Budou oceněny hračky, dětské ložní prádlo, domovy pro seniory, nábytek ,...

25.11.2014 Konference vítězů – Winners Conference
Hotel Kampa, Praha

Výměna zkušeností mezi nejlepšími českými firmami – vítězi minulých ročníků Národních cen kvality.

25.11.2014 Předávání Národní ceny kvality a Národní ceny za společenskou odpovědnost
Tisková konference – představení vítězů, Hotel Adria, Praha od 11:00 hod

Slavnostní večer - Španělský sál Pražského hradu

Předávání nejvýznamnějšího ocenění firem udělovaného v 80 státech světa. Za účasti představitelů parlamentu, zástupců vlády a dalších VIP hostů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688