STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  30.10.2014 08:39:12

ETF a daně

Autor: Redakce ETFs.cz

Při vyplňování daňového přiznání by měli zbystřit investoři, kteří využívají ve svých portfoliích burzovně obchodované fondy. Pro zdanění výnosu je rozhodující doba, po kterou cenné papíry držíte. Zajímejte se také o původ dividend, které jsou připsány na váš účet. 

Portfolia drobných investorů mohou být složena z různých cenných papírů od akcií přes dluhopisy až po investiční certifikáty či burzovně obchodované fondy. Pokud se vám v minulém roce podařilo prodat cenné papíry za vyšší než kupní cenu, případně jste získali i nějakou dividendu, dosáhli jste výnosu. Ve kterých případech budete muset výnosy zdanit? Jak je to se zdaněním v případě burzovně obchodovaných fondů?

Časový test

Pokud jste se v minulém roce rozhodli investovat do burzovně obchodovaného fondu (ETFs) a mezi nákupem a prodejem uplynula kratší doba než šest měsíců, musíte případný výnos zdanit. Tato situace nastává u aktivnějších investorů. Kdo se nesnaží vydělat na krátkodobém pohybu kurzu, ale usiluje o dlouhodobé zhodnocení osobního portfolia, zdanění se vyhne. Držíte-li cenné papíry déle než půl roku, dosažený výnos je od daně osvobozen.

TIP: V daňovém přiznání za rok 2014 dochází k prodloužení časového testu na 3 roky.

Některá ETFka vyplácejí dividendy

Některé společnosti ve vašem portfoliu mohou vyplácet dividendy. Drobný investor, jehož portfolio je složeno výhradně z klasických akciových podílových fondů si nemusí s vyplacenými dividendami lámat hlavu – podílové fondy inkasované dividendy reinvestují.

V případě burzovně obchodovaných fondů (ETF) je situace jiná. Některá ETFka vyplácejí přijaté dividendy od firem z portfolia ETF na majetkový účet investora. Výplata dividend může probíhat jednou i čtyřikrát ročně. Informace, zda a v jaké frekvenci fond vyplácí dividendy, naleznete v informačním listu ETFka.

Dividendy od zahraničních společností

V případě fyzický osob (nepodnikatelů) spadají příjmy plynoucí z držby cenných papírů pod §8 Příjmy z kapitálového majetku a jedná se o tzv. samostatný základ daně dle §36. V nejčastějších případech (dividendy, úroky) jsou zdaněny u zdroje, tj. poplatníkovi je vyplacena čistá hodnota po odečtení srážkové daně. Srážková daň z dividend stejně jako z úroků v současné době činí 15 %. Dividendy přijaté ze zahraničí jsou rovněž zdaněny srážkou u zdroje, přičemž existuje-li se zemí emitenta cenného papíru dohoda o zamezení dvojího zdanění, může si poplatník daň sraženou v zahraničí započítat proti své daňové povinnosti v České republice.

Více o ETF naleznete zde: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/etf 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688