Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  29.10.2014 13:32:38

Týdenní zpráva z komoditních trhů: Ceny ropy by mohly spadnout ještě níže

Optimističtější ekonomická data byla vzpruhou pro kovy; zemědělský sektor rostl již čtvrtý týden v řadě. Oživení u ropy nemělo dlouhého trvání informace o nadbytku dodávek totiž zatlačily všechny ostatní zprávy do pozadí. Zlato je svědkem vybírání zisků, avšak i nadále čerpá podporu.

Světové akciové trhy se po panice, která na trzích zavládla minulý týden, opět vzpamatovaly a došlo u nich k výraznému oživení. Dolar byl zase po dvou týdnech vybírání zisků svědkem návratu nakupujících.

Data z výrobního sektoru v Číně a Německu vyjádřená indexem nákupních manažerů (PMI) byla lepší, než se původně očekávalo, což pomohlo snížit obavy ohledně míry současného zpomalení světové ekonomiky. Společnosti v USA i nadále hlásí slušné zisky.

Pokračující šíření eboly ze západní Afriky do dalších oblastí by však mohlo vést k tomu, že trh bude opět činit kroky reflektující vyšší averzi vůči riziku.

han1

Lepší ekonomická data napomohla oživení u průmyslových kovů, zatímco vzácné kovy byly svědkem vybírání zisků.

Energetický sektor klesal již čtvrtý týden v řadě, přičemž největší ztráty hlásil zemní plyn a benzín. Trhu s ropou se po výrazném cenovém propadu, ke kterému došlo v posledních několika týdnech, podařilo stabilizovat.

Zemědělský sektor rostl čtvrtý týden v řadě, avšak silný výkon u klíčových plodin byl oslaben ztrátami u ostatních zemědělských komodit.

han2

Trh s ropou stále znepokojují rostoucí dodávky

Ropě se po bolestných propadech v uplynulých týdnech konečně podařilo stabilizovat. Došlo k tomu ale až poté, co severomořská ropa Brent znovu otestovala cenovou hladinu 80 dolarů za barel. Předcházela tomu týdenní zpráva o stavu amerických zásob, jež opět přinesla silná data. Výrazné navyšování zásob, ke kterému nyní v USA dochází, je způsobeno sezónním zpomalením činnosti rafinerií a objemem produkce, který v současné době dosahuje hodnot, jichž jsme naposledy byli svědky v 80. letech.

Zprávy o tom, že Saúdská Arábie v září možná jednostranně snížila své ropné dodávky na trh, pomohly cenám ropy se vzpamatovat. Vzápětí se ale vynořily pochybnosti: nejednalo se o úmyslné rozhodnutí omezit výrobu za účelem udržení cen? Anebo se Saúdská Arábie jednoduše nesetkala s dostatečnou poptávkou ze strany odběratelů? Ke stabilizaci cen ropy rovněž přispěla možnost budoucího růstu poptávky v souvislosti se zprávami o průmyslové aktivitě v eurozóně a Číně, které byly lepší, než se původně předpokládalo.

Z hlediska krátkodobého výhledu zůstává růstový potenciál omezený. Stále ještě čekáme na výrazné oživení poptávky ze strany amerických rafinerií po sezónní údržbě (k čemuž dojde až za několik týdnů), anebo bychom museli zaznamenat omezení dodávek ze zemí OPEC.

Čína, která je největším světovým dovozcem ropy, se rozhodla využít aktuálních nízkých cen. Zářijová data reflektující čínský dovoz a spotřebu v tomto období dosáhla druhé nejvyšší hodnoty v historii.

Je stále také možné, že jednání ohledně íránského jaderného programu mezi Íránem a šestkou zemí (USA, Francie, Německo, Čína, Rusko a Velká Británie) přinesou pozitivní výsledek ještě před vypršením konečné lhůty stanovené na 24. listopadu. Pokud se podaří Íránu uspět, jeho ropná produkce se vrátí na hodnoty, kterých dosahoval před tím, než na něj byly uvaleny sankce o milión barelů za den víc než v současnosti.

Světové dodávky ropy v současné době převyšují poptávku o téměř jeden milión barelů ropy za den. Dokud tato nerovnováha potrvá, je jakékoliv reálné oživení na trhu s ropou v nedohlednu. Hlavním rizikem tudíž zůstává možnost, že současné výprodeje budou ještě dále pokračovat.

han3

Dopravní uzel pro ropu WTI v Cushingu ve státě Oklahoma by mohl být svědkem nárůstu zásob, které v současnosti přesahují hladinu 20 miliónů barelů. Foto: Tom Pennington \ Thinkstock.com 

 Změny fundamentů u americké ropy WTI

Další rys, který vykazuje současný trh s ropou, je opět se zvětšující spread mezi americkou ropou WTI a severomořskou variantou Brent. Dopravní uzel pro ropu WTI v Cushingu ve státě Oklahoma by mohl být v příštích několika týdnech svědkem nárůstu zásob, které v současnosti přesahují hladinu 20 miliónů barelů.

Sezónní pokles poptávky ze strany rafinerií  spolu s vybudováním několika nových ropovodů, kterými proudí ropa do tohoto významného ropného uzlu, pomohly snížit rozdíl mezi spotovou a forwardovou cenou a to tak výrazně, že rozdíl mezi cenou prosincových a lednových futures kontraktů se ze stavu backwardation o hodnotě 80 centů za barel na začátku tohoto měsíce zmenšil na současných 27 centů.

Tento propad u časové křivky či backwardation vedl k tomu, že ropa WTI již není v porovnání s ropou Brent, která se již několik měsíců nachází ve stavu contago, tak lákavá. V důsledku toho by se cenový náskok u ropy Brent, který v současné chvíli činí 4,7 dolaru za barel, mohl v několika příštích týdnech dále zvětšovat.

han4

Vzácné kovy hlásí pokles, sentiment na trhu se zlepšil

Zlato, a v menší míře i stříbro, byly po dvou týdnech nákupů svědky vybírání zisků. Cenový skok u akcií a silnější dolar přispěly k opětovným výprodejům, zejména poté, co se zlatu nepodařilo prorazit hladinu odporu na hodnotě 1 255 dolarů za unci.

V posledních několika týdnech byl medvědí sentiment na trhu vystřídán sentimentem neutrálním. Taktičtí obchodníci jako hedgeové fondy snížili počet svých medvědích pozic, avšak objem investic do burzovně obchodovaných produktů krytých fyzickým zlatem se i nadále snižuje.

Tato redukce objemu investic do burzovně obchodovaných produktů poukazuje v tomto okamžiku na jistou váhavost, co se týče nastolení býčího trhu. Na trhu stále převažuje mínění, že dolar se opět vrátí na svou vzestupnou dráhu a znesnadní tak vzácným kovům jejich situaci.

Obchodníci by tak mohli svou pozornost zaměřit na poměr XAUXAG, který na počátku týdne dosáhl svého pětiletého maxima. Stříbru se pak podařilo relativně posílit. Jiní by se mohli pokusit vyloučit dopad dolaru (s ohledem na současné přesvědčení, že bude dále posilovat) tím, že se zaměří na poměr XAUEUR. Ten od počátku tohoto roku vzrostl o 12 % a prolomení hranice 985 eur za unci by mohlo naznačovat další růst.

Referendum Vraťte nám naše zlato tu bude již za pár týdnů

Švýcarské referendum o zlatu plánované na 30. listopadu i nadále přitahuje jistou míru pozornosti. Tento týden jsme měli možnost spatřit první, byť neoficiální, výsledky volebního průzkumu, jež naznačují, že 45 % voličů návrh podporuje. Podle tohoto návrhu by Švýcarská národní banka měla:

  • držet minimálně 20 % svých aktiv ve zlatě v porovnání se současnými 8 %,
  • mít  zakázáno v budoucnou prodávat své zlaté rezervy,
  • stáhnout veškeré své zlato zpět do Švýcarska.

 

Prvních oficiálních výsledků volebního průzkumu bychom se měli  dočkat za několik dnů. Bude-li procentuální  výsledek i nadále naznačovat podporu návrhu, mohl by být před námi měsíc zvýšené volatility, a to jak u zlata, tak i u švýcarského franku.

Pokud by referendum ve Švýcarsku prošlo, měla by Švýcarská národní banka pět let na to, aby u svých rezerv dosáhla hodnoty 20 % aktiv držených ve zlatě. To by obnášelo nákup více než 1 500 tun zlata.

Jiným řešením by bylo, že by banka snížila množství potřebného zlata tím, že by zredukovala své celkové rezervy. Toho by dosáhla prodejem zahraničních měn jako například eura či dolaru. To by však mohlo vést k pochybnostem, zda je Švýcarská národní banka schopna ubránit spodní hranici u páru EUR/CHF na hodnotě 1,20. To by následně mohlo vyvolat nárůst spekulativních pozic na měnových trzích, aby se otestovalo, jak je centrální banka rozhodná.

Ostatní komodity stručně: 

  • Ceny pšenice na burzách v Paříži a Chicagu dosáhly šestitýdenních maxim. Podporu čerpaly z předpovědí, že kvůli suchému počasí bude mít Rusko v příští sezóně zřejmě slabší úrodu. Je možné, že ani sklizeňAustrálii nenaplní původní očekávání vzhledem k tomu, že úrodu poškodil mráz a krupobití.
  • Cena sójových bobů opět vyskočila na 10 dolarů za bušl v důsledku silné poptávky ze strany Číny a prodlužujícího se opoždění americké sklizně (která má dle přepovědí dosáhnout rekordních hodnot) kvůli  deštivému počasí.
  • V sektoru průmyslových kovů se nejlépe dařilo mědi. DataČíny, která byla příznivější, než se původně odhadovalo, totiž na trhu vyvolala pokrývání krátkých pozic. Cena mědi se tak opět vrátila do relativního bezpečí nad hladinu 3 dolarů za libru. Nikl naopak poklesl o více než 4 % a jeho cena nyní přišla o téměř všechny zisky z počátku tohoto roku. Současná série týdenních propadů je ve skutečnosti tou nejdelší za posledních 13 let, kdy kovu ubírají na síle rostoucí zásoby, zejména v Asii.
  • Ceny kávy Robusty a zejména Arabiky se ocitly pod silným tlakem výprodejů. Deštivé počasí totiž konečně dorazilo do klíčových pěstebních oblastí v Brazílii a pomohlo tak snížit obavy ohledně nedostatku dodávek pro příští rok. Káva Arabika je i nadále nejúspěšnější komoditou roku 2014 v současné době si připisuje zisk 74 %.

Ole  Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688