chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  29.10.2014 06:46:54

Existuje mnoho případů, při kterých povinné ručení nestačí

Povinné ručení a havarijní pojištění jsou dva zcela odlišné produkty kryjící jiná rizika. Pro úplné krytí našeho vozidla často povinné ručení nestačí. V Česku má havarijní pojištění zhruba jen pětina majitelů motorových vozidel. Řidiči by si ho měli sjednat zejména u nového vozu.

Havarijní pojištění ochrání naše vozidlo v případě námi zaviněné nehody, krádeže (i jeho části nebo výbavy), vandalismu, živelné události, poškození auta vlivem špatného stavu vozovky nebo střetu se zvěří.

Většina pojišťoven poskytuje za současný nákup povinného ručení a havarijního pojištění slevu. Například s Wüstenrot pojišťovnou klient ušetří 5 procent z ceny havarijního pojištění. Kdo si nechce pořídit havarijní pojištění, může se připojistit proti některému z uvedených rizik a doplnit tak povinné ručení.

Krádež vozu každých 49 minut

Minulý rok bylo v Česku dle policejních statistik odcizeno 10 736 vozidel. To v přepočtu znamená, že zloději každých 49 minut odcizili jedno vozidlo. Objasněno bylo jen 21 procent případů. Takže pojistit si auto alespoň proti krádeži se zdá být rozumné.

Dále došlo k 10 761 krádežím součástek vozidel a k 30 899 krádežím věcí z automobilů. Krade se všechno včetně nalepených dálničních známek. Při vniknutí do auta zloději rozbijí sklo, poničí interiér nebo ukradnou věci, na které narazí. Může jít o desetitisícovou škodu, na kterou lze uplatnit havarijní pojištění.

Které automobily se nejvíce kradou? Obecně by se dalo říci, že skladba odcizených automobilů každoročně kopíruje prodeje značek na českém trhu.

Srážka se zvěří každých 76 minut

Počet těchto nehod podle údajů policie každoročně narůstá. Střet se zvěří nás může potkat jak na okreskách blízko lesů, tak klidně v širším centru města. Loni bylo zaviněno zvěří 6 872 nehod. To znamená každých 76 minut jedna srážka se zvěří.

I zde běžné povinné ručení nestačí, pokud nemáme uzavřeno speciální doplňkové pojištění. Střet s vysokou nebo černou zvěří dosahuje zpravidla škody v řádu desítek tisíc korun. Pozor: nehoda se zvířetem se určitě musí nahlásit na policii.

Výše pojistného

Výše pojistného záleží na stáří auta, zabezpečení vozu proti krádeži, na značce, kategorii vozu, spoluúčasti, věku řidiče a bonusech či malusech.

Havarijní pojištění se dá sestavit jako stavebnice - přesně lze nadefinovat, co má byt pojišťovnou kryto, a kolik tím pádem chceme platit. U havarijního pojištění je podstatné, aby pojistná částka odpovídala reálné ceně vozidla. S ohledem na snižující se hodnotu auta je pak možné pravidelně snižovat pojistnou částku a tím i cenu havarijní pojistky.

V souvislosti s článkem by vás mohlo zajímat

Využijte konkurence a neplaťte zbytečně vysoké povinné ručení

Povinné ručení dál zdražuje, někteří zaplatí méně 

Kdy pomůže havarijní pojištění? Při krádeži i střetu se zvěří 

 

 

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
Po 11:39  Jak vybrat správný rekvalifikační kurz: Průvodce pro začátečníky Tereza Drbohlavová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po 11:09  Jak kombinovat rekvalifikační kurzy s plným pracovním úvazkem? Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)
Po   0:00  Invalidní důchod lze získat na jakoukoliv nemoc Petr Holub (MojeNebankovka)
Ne 21:35  Cena elektřiny roste: Kdy zdraží dodavatelé? Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688