Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  24.10.2014 15:46:00

Koruna proti euru na měsíčním minimu (24.10.2014)

Uplynulý týden se koruně nevydařil. Po zhruba měsíci nízké volatility kolem hranice 27,50 CZK/EUR se kurz koruny vůči euru od této úrovně v první polovině týdne výrazněji odpoutal. V celotýdenním hodnocení si česká měna odepsala zhruba sedm desetin procenta, když se její kurz v závěru týdne stabilizoval kolem 27,70 CZK/EUR. Za tímto pohybem však nestály žádné fundamentální faktory, protože kalendář makroekonomických údajů byl až do pátku prázdný. Důvodem tak mohla být větší klientská objednávka či spekulace na oslabení koruny v souladu s pohybem na ostatních regionálních měnách. Forint a zlotý totiž pokračovaly v oslabování, které zahájily v předchozím týdnu. Maďarská měna si odepsala téměř půl procenta (v pátek uzavírala nad úrovní 308 HUF/EUR), polský zlotý nakonec své týdenní ztráty umazal, když se obchodoval na 4,218 PLN/EUR.


Z české ekonomiky jsme se tento týden dočkali jen říjnového konjunkturálního průzkumu. Důvěra v hospodářství se stejně jako v září a srpnu meziměsíčně zvýšila o 0,4 pb na 8,8 bodů a vystoupala tak na své maximum od března 2011. Tentokrát byl ale tento nárůst tažen lepší spotřebitelskou důvěrou, která v minulých měsících klesala kvůli negativním zprávám spojeným s rusko-ukrajinskou krizí. Naopak důvěra podnikatelů po dvou měsících mírně klesla o 0,5 bodu, stále je však na druhé nejvyšší úrovni od poloviny roku 2011. Spolu s průmyslovým PMI indexem nadále signalizují pokračování ekonomického oživení. Rizikem je však vývoj v zahraničí, především v eurozóně.
 
Příští týden bude v České republice zveřejněn jen zářijový měnový přehled. Pro vývoj na regionálních trzích budou nejzásadnější události v zahraničí. V Německu se bude jednat o zveřejnění indikátoru podnikatelské důvěry institutu Ifo pro říjen, který by měl zaznamenat opětovný pokles v souladu s nedávnými horšími daty z největší evropské ekonomiky, což je negativní zprávou i pro středoevropské ekonomiky a trhy. Naopak americké údaje by mohly opět ukázat na solidní základy ekonomického oživení. Otázkou je, jak dopadne zasedání Fedu. Američtí centrální bankéři sice podle očekávání analytiků ukončí nákupy aktiv v programu QE3, je ale možné, že budou kvůli zhoršujícímu se vnějšímu prostředí opatrnější co do náznaků prvního zvyšování sazeb. Holubičí tón zasedání by mohl naopak regionálním měnám prospět. Koruna by tak nakonec mohla setrvat kolem současných úrovní 27,70 CZK/EUR, kde ji v naší nové prognóze očekáváme i na konci roku.
 
V pátek jsme vydali novou čtvrtletní zprávu Ekonomické výhledy. Dynamiku HDP jsme revidovali dolů, když letos i příští rok očekáváme růst o 2,3 % (zhoršení o 0,6 pb letos a 1,0 pb v 2015). Důvody jsou dva - revize historie ze strany ČSÚ a zhoršený vývoj v zahraničí (například růst HDP v Německu ve srovnání s červencovou prognózou je nižší o 0,8 pb letos a 0,9 pb pro příští rok). Inflaci letos stále očekáváme v průměru na 0,4 %, nicméně příští rok jsme revidovali dolů o 0,3 pb na 0,7 %. Hlavním důvodem je očekávaný nižší růst cen potravin a pohonných hmot. Kurzový výhled pro Q4 14 a Q1 15 jsme posunuli ke slabším úrovním 27,70 respektive 27,80 CZK/EUR, když vnímáme kumulující se rizika zhoršujícího se vnějšího prostředí a slábnoucí růstové dynamiky v tuzemské ekonomice. Opuštění intervenčního režimu v Q2 16 implikuje pouze mírně posilující trend koruny vůči euru ve druhé polovině roku 2015 směrem k hladině 27,30 CZK/EUR.

Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Čt 08:25 Koruna si připsala drobné zisky (ČSOB-Dealing) Měny-forex


Přečtěte si také:

15.09.2023Koruna se proti euru zastavila téměř na ročním minimu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
24.10.2014Kurzovní lístek ČNB na pátek 24.10.2014 Redakce (Kurzy.cz)
24.10.2014Vepřové pokračovalo ve zlevňování (24.10.2014) Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688