STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  24.10.2014 15:45:16

Hledání výhod v trhu – časová výhoda

Autor: Ing. Jan Budík, Ph.D.

Neustálé hledání obchodní výhody v trhu nepatří jenom k práci traderů, ale také ke každodenní práci podnikatelů, kteří nechtějí zůstat pozadu a chtějí si svým podnikáním zajistit dlouhodobý a stabilní příjem. Cílem je nalézt místo v trhu, kde můžeme být první a svézt se na „první vlně“. V klasickém podnikání může jít o hledání chybějícího produktu, viz. dnešní trh s „farmářskými“ potravinami. Na finančních trzích jde o hledání výhody, která při uváženém použití generuje zisk převyšující výkonnost benchmarkových ukazatelů, jako je například index S&P 500.

Hledání výhody na finančních trzích se liší od podnikání ve snadnější dostupnosti velkého množství historických dat, které jsou zpravidla použity pro vyhledávání tržní výhody. Vyhledávání může být realizováno buď manuálně člověkem anebo automatizovaně za podpory sofistikovaných programů (http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/nastroje-pro-automatizaci-investicniho-rozhodovani). Tyto programy využívají pokročilé optimalizační nástroje s genetickými algoritmy a matematické modely založené například na umělé inteligenci.

Ještě před použitím genetických algoritmů a umělé inteligence je důležité se zamyslet nad tím, jaký typ výhody chceme v trhu hledat. Existují samozřejmě programy, které se pouze spustí a samy naleznou nějakou výhodu v trhu, nicméně dle mého názoru může jít často o nalezení statistické anomálie, která nemá žádnou „silnější“ myšlenku. Výhodnější je nejdříve „vysledovat“ v trhu určité tendence, které se dále rozvinou pomocí genetických algoritmů nebo modelů umělé inteligence.

Jako první je vhodné se rozdělit výhody v trhu do dvou základních skupin:

  • Časová výhoda
  • Hodnotová výhoda

Časová výhoda je založená na specifickém chování trhu, respektive konkrétních finančních instrumentů, během určitého časového období. Toto období se dělí dle délky trvání na:

  • Intradenní
  • Denní
  • Měsíční
  • Roční

Hledání výhody v intradenním období může být založeno na analýze průměrných cenových pohybů během obchodního dne. Výsledky tohoto výzkumu nám prozradí, které hodiny jsou aktivnější a kterým hodinám je třeba se vyhýbat v případě, že hledáme výhodu v podobě zvýšené volatility. Jako příklad lze uvést analýzu průměrné denní volatility za poslední dva roky pro koš měnových párů.

Analýzou lze potvrdit hypotézu o existujících specifických časových úsecích během obchodního dne, kdy dochází k pravidelnému navyšování volatility u měnových párů AUD.USD, EUR.USD, GBP.USD, USD.CAD, USD.JPY a USD.CHF.

Denní období sleduje vybrané dny během obchodního týdne, kdy dochází k pravidelnému navyšování volatility. Tento jev se nazývá „Day of week“ a byl zprofanován americkým obchodníkem Larry Williamsem. Tento přístup vybírá pouze některé dny v týdnu, které jsou vhodné pro obchodování. Jako příklad lze uvéstpondělní efekt, který říká, že začátek týdne bývá s větší pravděpodobností v režii pozitivních býků a akciové trhy v USA mají tendenci růst.

Měsíční období analyzuje tendence jednotlivých měsíců v roce. Tento přístup je použitelný pro střednědobé strategie, které drží otevřené pozice v řádech několika jednotek obchodních dní. Mezi nejznámější patří lednový efekt, který předpokládá pozitivní růst akciového trhu vždy v lednu z důvodu opětovného nakupování akcií do investičního portfolia. Mezi nejvíce ztrátový měsíc je obecně považováno září.

Roční období pracuje s teorií o pravidelných hospodářských cyklech (http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/jsme-v-bubline-prubeh-podle-jean-paul-rodrigue), které jsou velmi často spojené s technologickými inovacemi, které vyvolávají investiční aktivity a investice pak plynou do nově vzniklých příležitostí na trhu. Výsledkem je ekonomický růst a trhy jsou nasycovány kapitálem až do té doby než expanze zpomalí. Za pomoci korekce střídá recese expanzi a ekonomika je znovu utlumena. Jedná se o přirozený hospodářský proces. Téměř stejný průběh doprovází růst a pád bublin. 

VYZKOUŠEJTE SI DEMO PROFESIONÁLNÍ OBCHODNÍ PLATFORMY PRO VLASTNÍ ANALÝZU TRHŮ ZDE: http://stox.cz/vyzkousejte-tws-demo

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688