BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  24.10.2014 12:12:14

Euro před výsledky bankovních stress testů oslabuje, ebola straší v New Yorku, HDP Británie nezklamalo; analýza S 500, Dow Jones, EUR/USD

Nově vyskytnutý newyorský případ eboly dnes může negativně ovlivnit náladu investorů a schladit poptávku po rizikových aktivech zejména akciích. Nakažený byl lékař, jenž se vrátil ze západní Afriky. Úřady tvrdí, že přišel do kontaktu jen s omezeným počtem lidí, čímž se snaží zmírnit paniku. Americký akciový trh včera uzavřel více než 1 procento v plusu, poté co společnosti Caterpillar, 3M a General Motors zveřejnily výborné hospodářské výsledky. Z amerického makrokalendáře dnes budou zveřejněny jenom informace o prodejích nových domů, proto i případ eboly může ovlivnit investorská rozhodování. 

Ceny nových domů se v Číně v září meziročně propadly o 1,3 procenta, což je první meziroční pokles cen za poslední dva roky. Co se týče meziměsíčního srovnání, tak ceny nemovitostí oslabují již pátý měsíc v řadě. Nižší ceny bydlení vzbuzují obavy ohledně prasknutí nemovitostní bubliny v druhé největší ekonomice světa.

O víkendu mají být zveřejněnyvýsledky zátěžových testů evropských komerčních bank. Ty by v případě špatných výsledků mohly v pondělí zapříčinit volatilnější otevření trhu, proto pozor na otevřené víkendové pozice.

Japonský jen včera výrazněji oslabil vůči ostatním měnovým párům. Důvodem byla zpráva, že lidé blízcí japonské centrální bance uvedli pro deník The Wall Street Journal, že BoJ může zvažovat navýšení monetárních stimulů, aby podpořila inflaci, která je v ohrožení kvůli klesajícím cenám ropy. Právě obrovské měnové stimuly, k nimž banka téměř před dvěma lety přistoupila, měly za úkol do země vrátit inflaci ve výši 2 procent. Kdyby se to bance kvůli nižším cenám ropy nepodařilo, ztratila by na své kredibilitě. Nicméně oslabování jenu bylo zastaveno zprávou nového případu eboly v New Yorku. Japonský jen totiž získává na atraktivitě jako bezpečný přístav.

HDP Velké Británie ve třetím čtvrtletí mezikvartálně posílil o 0,7 procenta, což je v souladu s očekáváním trhu. Meziročně HDP posílil o 3 procenta. Ekonomika ale rostla v mezikvartálním srovnání o 0,2 procenta pomaleji, než v období duben – červen. K slabšímu růstu přispěla nižší expanze odvětví služeb a sektor výroby rostl v měších červenec – září nejpomaleji za 18 měsíců. Nicméně HDP Británie je již nad hodnotami před krizí a země bude letos podle odhadů nejrychleji rostoucí vyspělou ekonomikou.

Negativní zprávy z Číny a z New Yorku mírně oslabily i měny protinožců, a to australský a novozélandský dolar. Příští týden bude nabitý makroekonomickými daty. Zasedá totiž několik centrálních bank. Nejdůležitější bude zasedání americké centrální banky, která by měla definitivně ukončit program kvantitativního uvolňování (QE). Dále bude zasedat novozélandská a japonská centrální banka. Eurozóna zveřejní data inflace (CPI).

Makrokalendář pro dnešní den

Všichni obchodníci amerických akciových indexů by měli zbystřit pozornost. Indexy S&P 500 i Dow Jones se podle očekávání vrátily k dlouhodobě rostoucí trendové linii, která indexům dlouhé období sloužila jako silný support a nyní s ní bojují jako s rezistencí. Index S&P 500 rovněž bojuje se 100 a 55 denním průměrem.

Index Dow Jones navíc naznačuje možnost překřížení 55 denního průměru (modře) se 100denním (fialově) směrem dolů, což je negativním znakem známým jako „death cross“.  

EUR/USD včera uzavřel nerozhodnou svíčkovou formací „doji“. Měnový pár se obchoduje pod 10 a 21 denním poměrem, což podporuje negativní výhled. EUR/USD opustil vlajkovou formací, o níž píšeme více zde. Náš výhled je stále negativní s cílem dosažení předchozích minim na úrovni 1,2500.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688