Lynx (Lynx)
Investice  |  24.10.2014 10:21:29

Základy obchodování opcí 3 - Co to je call opce?

Call opce a opce obecně jsou mezi českými investory stále více používaným instrumentem. Jejich využití je široké, ale nejčastěji je investoři využívají pro spekulaci na růst ceny akcií, kterou jsou podkladovým aktivem call opce. Výhodou oproti nákupu akcií je, že zaplatíte výrazně méně a vytvoříte si větší pozici.

Pokud cena nakoupené akcie roste, tak jste v zisku, pokud cena klesá, tak jste ve ztrátě. Jste v tzv. dlouhé pozici. Graf zisku a ztráty obchodování akcií vidíte na obrázku níže.

call opce 1

Při nákupu 100 ks akcií za cenu 50 USD je počáteční investice a tedy maximální ztráta 5 000 USD.

Nákup call opce

Pojďme se na tento obchod podívat alternativní strategií - nákupem call opce. Call opce dává kupujícímu právo koupit podkladové aktivum za dopředu stanovenou cenu, k určitému datu nebo před tímto datem. Pro opce na akcie platí, že jeden opční kontrakt umožňuje koupit nebo prodat 100 ks akcií. Cena opce na burze je stanovená na jeden opční kontrakt a proto je potřeba toto opční prémium vynásobit 100, abychom získali celkovou cenu, kterou za opci zaplatíme.

Pro nákup opce si zvolíme realizační cenu 50, expiraci za dva měsíce. V případě, že opční prémium je 2 USD/kontrakt, za opci zaplatíme 200 USD, což je počáteční investice a tedy maximální možná ztráta, viz. graf níže.

call opce 2

Z grafu dokážeme velmi jednoduše vyčíst, že k ziskovosti strategie musí cena podkladu před expirací přesáhnout 52 USD, protože náklady na obchod jsou 50 USD na akcii a 2 USD za opci.

V případě, že cena podkladu naroste na 110 USD, máme právo daný podklad koupit za 50 USD. Zisk po odečtení ceny opce je 58 USD/akcie (110 - 50 - 2).

V případě, že cena akcie klesne na 5 USD, právo nákupu akcie za 50 USD neuplatníme, protože bychom byli ve ztrátě 47 USD (5 - 50 - 2). Akcie máme právo nakoupit za 50 USD, na trhu bychom je ale mohli prodat pouze za 5 USD, tedy se ztrátou 45 USD/akcie. Ztrátou je jen 200 USD za nákup opce.

Výhodou nákupu call opce oproti nákupu akcie je menší požadavek na kapitál (200 USD oproti 5 000 USD) a omezené riziko. Nevýhodou je to, že opce po čase expirují, majitel opce nemá nárok na dividendu a mimo směru vývoje podkladu je potřeba správně i čas, protože opce expirují k určitému datu.

Prodej call opce neboli výpis opce

Vypisovatel opce je v přesně opačné pozici než kupující opce. Call opce dává prodávajícímu opce povinnost prodat podkladové aktivum za předem stanovenou cenu k určitému datu nebo před tímto datem. Graf zisku a ztráty prodejem call opce vidíte na obrázku níže.

call opce 3

Vypisovatel opce prodejem získává okamžitě 200 USD, což je jeho maximální potencionální zisk. V případě, že při expiraci bude cena podkladu pod 50 USD, opce expiruje bezcenná a prodávající si ponechá celých 200 USD. Pokud cena podkladu při expiraci bude nad 52 USD, vzniká prodávajícímu ztráta. Stejně jako má kupující call opce omezenou ztrátu a teoreticky neomezený zisk, tak prodávající call opce má omezený zisk a teoreticky neomezenou ztrátu.

Výhodou výpisu opcí proti jejich nákupu je to, že prodávající je v zisku, pokud cena podkladu jde odhadovaným směrem, zůstane na místě, nebo mírně jde proti do expirace. S ubíhajícím časem také klesá časová hodnota opce, která je jedním z hlavních faktorů, proč obchodníci prodávají opce. Tomuto tématu bude, ale věnován samostatný článek.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688