Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  19.10.2014 09:04:03

Medvědí jízda v několika grafech

Poslední dny nebyly pro akcie dobré. Americké indexy minulý týden prudce propadly a začalo se mluvit o korekci, která může trvat pěkně dlouho. Z grafu S&P 500 dnes rozpozná problémy na trhu každý, ale stejný graf na ně upozorňoval minimálně od června. Co lze z vývoje indexu S&P 500 ještě vyčíst?

Z nálady na trhu se zdá, že medvědi přebírají vládu od býků. Jinými slovy, pravděpodobnost, že rally tažená centrální bankou je u konce, je poměrně vysoká.

Nedávné výprodeje stáhly index S&P 500 do krátkodobého teritoria přeprodanosti. Akcií, které se obchodují nad 20denním klouzavým průměrem, je jen 17 %.

Akcie nad 20denním pohyblivým průměrem
Akcie nad 20denním pohyblivým průměrem

To je poměr, který může slibovat oživení. Na druhou stranu je potřeba říci, že přeprodaný index S&P 500 není sám o sobě důvodem pro to, aby akcie přestaly zlevňovat. Během vlády býka byly trhy také dlouhou dobu překoupené, ale akcie posilovaly několik let. Není důvod, aby se něco podobného nemohlo stát i směrem do záporu.

S oživením to navíc nemusí být tak jednoduché. Následující graf ukazuje, že cena již prorazila spodní linii dvouletého růstového trendu. A zatímco krátkodobé průměry jsou v pásmu přeprodanosti, dlouhodobé průměry (procento akcií, které se obchodují nad 200denním průměrem) tohoto pásma ještě nedosáhly, i když se mu přibližují.

Proražení růstového trendu a procento akcií nad 200denním klouzavým průměrem
Proražení růstového trendu a procento akcií nad 200denním klouzavým průměrem

Index se dostal k hranici podpory na 1 900 bodech. K té už se přiblížil letos v srpnu kdy se následně odrazil vzhůru. Čeká se tak, že by tato rezistance mohla opět zafungovat. Index se o to může pokusit.

I když se mu to ale povede, existují technické signály, že se poklesy vrátí se zvětšenou silou. Index totiž na grafu vykresluje ukázkovou formaci hlava-ramena.

Hranice podpory indexu S&P a možná formace hlava-ramena
Hranice podpory indexu S&P a možná formace hlava-ramenaZdroj: Stockcharts.com

Důležité totiž není krátkodobé oživení z hranice podpory 1 900, které je pravděpodobné, ale chování indexu v delším období. Situace se totiž od srpna, kdy se této hranice index dotkl naposledy, změnila.

V srpnu bylo 20 % akcií z S&P 500 přeprodaných s RSI (index relativní síly) pod 30 a asi 10 % akcií se obchodovalo na nových 6měsíčních minimech. Nyní je však 30 % akcií s RSI pod 30 a 32 % akcií s novými 6měsíčními minimy.

Akcie z S&P 500 s RSI pod 30
Akcie z S&P 500 s RSI pod 30
Akcie, které vytvořily nová 6měsíční minima
Akcie, které vytvořily nová 6měsíční minima

Co to znamená? Rostoucí počet akcií na nových minimech signalizuje další pokles (to vychází z definice klesajícího trendu), index samotný vydává signály, že respektuje hladinu podpory. Server Short Side Of Long k tomu poznamenává: "Podle nás se trh snaží přesvědčit investory, aby nakupovali přeprodané akcie stejně jako kdykoli předtím, jenže se změnou politiky Fedu se investoři mohou tímto způsobem dostat do býčí pasti. Místo nakupování při odrazu k růstu bychom, pokud se akcie vydají na čas vzhůru, v tento moment prodávali."

  Jim Rogers: Zachraň se, kdo můžeš! Za akce Fedu zaplatíme vysokou daň Jim Rogers: Zachraň se, kdo můžeš! Za akce Fedu zaplatíme vysokou daň

Pokud vám dnes někdo tvrdí, že se medvědi na trhy již nikdy nevrátí, prodejte okamžitě vše, co máte, vezměte nohy na ramena a utíkejte, co vám síly stačí. Medvědí trh přijde, to je jasné, tvrdí legendární investor Jim Rogers. A až přijde, bude to podle něj hodně velký sešup. V rozhovoru pro Russia Today došlo i na mnohá další témata, například dopady protiruských sankcí Západu či zpomalování čínské ekonomiky. A povídání to bylo víc než zajímavé.

 

Kvantitativní uvolňování navždy? Měsíc poklesu cen akcií stačí ke spekulacím 

 

 

Kvantitativní uvolňování navždy? Měsíc poklesu cen akcií stačí ke spekulacím

James Bullard ze saintlouiského Fedu ve čtvrtek pro Bloomberg TV uvedl, že by měnový výbor americké centrální banky (FOMC) měl alespoň zvážit přerušení procesu takzvaného taperingu, tedy omezování programu odkupu dluhopisů. Všeobecně se očekává, a Fed to na posledním zasedání předznamenal, že na jednání FOMC na konci října dojde k ukončení programu kvantitativního uvolňování. Jako důvod pro malou "pauzičku" v procesu normalizace měnové politiky zmínil Bullard klesající inflační očekávání v USA.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688