Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  17.10.2014 16:28:00

Koruna na rozdíl od svých protějšků neztrácí


Kurz české měny se vůči euru ani tento týden výrazně nerozkolísal. Koruna zůstala v úzkém pásmu deseti haléřů bez výraznějšího trendu. Týden zakončila na úrovni 27,50 CZK/EUR, tedy o jeden haléř pod úrovní, na které tento týden své obchodování zahajovala. Polskému zlotému i maďarskému forintu se dařilo o poznání hůře. Polská měna oslabila o necelé jedno procento přesto, že tamní spotřebitelské ceny stagnovaly, zatímco trh předpokládal jejich pokles. Navíc průmyslové tržby zaznamenaly lepší než očekávané výsledky. Zlotému naopak neprospělo prohlášení centrálního bankéře Andrzeje Bratkowského, že centrální banka pravděpodobně na svém příštím zasedání přijde s dalším uvolněním své měnové politiky. Maďarský forint pak tento týden postupně oslabil o 0,4 %.   

Z domácí ekonomiky jsme se tento týden dočkali údajů o cenách v produkční sféře a o platební bilanci. Ceny průmyslových výrobců se totiž během září snížily o 0,3 % m/m, zatímco trh čekal pouze stagnaci. Meziročně byly v září ceny o 0,3 % y/y níže, v srpnu to bylo ještě 0,0 % y/y. A co je podstatné, v následujících měsících nás zřejmě čeká další cenový pokles. Výrazné propady zaznamenala cena ropy, která bude tlačit směrem dolů zejména ceny rafinovaných ropných výrobků (cena ropy Brent poklesla z lokálního vrcholu zaznamenaného 23. června do dnešního dne o 24,5 % na 86,9 USD/bbl). Velmi dobrá letošní úroda spolu s ruskými sankcemi budou tlačit ceny dolů v potravinářském průmyslu. Nakonec na začátku roku patrně poklesnou i ceny elektřiny a pravděpodobně v příštím roce i ceny plynu.

Protiinflačně působí i vývoj cen zemědělských producentů. Sezónně očištěné ceny v zemědělství byly meziměsíčně nižší o 1,1 %. Jedná se o pátý pokles v řadě (kumulativně o 2,9 %) a nic nenasvědčuje tomu, že by ceny v zemědělství v nacházejících měsících měly výrazněji růst. Přebytek potravin kvůli ruským sankcím bude tlačit ceny na potravinářském trhu dolů. Podle ČSÚ by letošní úroda měla být velmi dobrá, což je další faktor, který bude omezovat inflační tlaky v tomto sektoru.

Běžný účet české platební bilance skončil v srpnu v deficitu 15,5 mld. CZK. Zhoršení vykázala především bilance se zbožím a službami, kde přebytek za červenec dosáhl pouze 9,6 mld. CZK, což bylo způsobeno především dovolenými v oblasti automobilového průmyslu. I přesto se deficit běžného účtu ve srovnání s loňským srpnem o 1 mld. CZK snížil. Bilance zboží a služeb sice zaznamenala zhoršení o přibližně 2 mld. CZK, ale mírně se snížily deficity jak bilance výnosů, tak i běžných převodů, když podle ČNB byly v červenci vyplaceny dividendy ve výši 16,8 mld. CZK. V úhrnu od začátku letošního roku si běžný účet ještě drží kladnou bilanci, když dosahuje přebytku 8,4 mld. CZK.

Příští týden nás z domácí ekonomiky čeká pouze zveřejnění konjunkturálního průzkumu. V září celková důvěra v ekonomiku dosáhla své nejvyšší hodnoty od února 2011. Zvýšila se podnikatelská důvěra (hlavně v průmyslu a ve stavebnictví). Rusko-ukrajinská krize zasáhla hlavně vnímání spotřebitelů. Jejich důvěra tak druhý měsíc v řadě zaznamenala pokles.

V Polsku se dočkáme údajů o maloobchodních tržbách a nezaměstnanosti. Zajímavý bude také zápis z posledního zasedání polské centrální banky, na kterém bankovní rada snížila klíčovou úrokovou sazbu o překvapivých 50 bb.     


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688