BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  17.10.2014 12:27:14

GBP po slovech BoE oslabila, dolar se po volatilním týdnu stabilizoval, pozornost se upírá na Janet Yellen, analýza NZD/USD, ZLATA, EUR/USD

Americký akciový trh si včerejší obchodní seancí prošel bez výraznější změny. Dow Jones uzavřel 0,15 procenta v mínusu, S&P 500 0,01 procenta v plusu a technologický Nasdaq posílil o 0,05 procenta. Ačkoliv pozitivní makroekonomická data z USA nebyla schopna pozvednout trh nahoru, do mírných zelených čísel je posunula alespoň slova Jamese Bullarda z Fedu. Počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti klesl o 23 000 na 264 000, což je nejnižší hodnota od roku 2000 neboli za posledních 14 let. Průmyslová produkce posílila v září více, než byla očekávání (+0,4 procenta), když meziměsíčně vzrostla o 1 procento. Rovněž vzrostla míra využití výrobních kapacit, a to ze srpnových 78,7 procenta na 79,3 procenta v září. Tento ukazatel je důležitým indikátorem inflace, protože vyšší využití výrobních kapacit je zdrojem růstu cen. Rovněž výrobní aktivita v oblasti Philadelphie v říjnu předstihla očekávání o 0,8 bodu. Nicméně ve srovnání se zářím si pohoršila o 1,8 bodu. Nálada mezi staviteli domů s přicházející zimou mírně opadla, když index NAHB klesl z 59 na 54 bodů. Hodnota nad 50 indikuje příznivý výhled pro prodeje domů v USA.

James Bullard z Fedu z pobočky v St. Louis včera uvedl, že americká centrální banka (Fed) by měla zvážit možnost pokračovat v programu nákupu aktiv (QE) a neukončovat ho na plánovaném zasedání na konci tohoto měsíce. Avšak pan Bullard není hlasujícím členem bankovní rady (FOMC), a tak jeho slova mají menší váhu. Nicméně je to zastánce spíše utaženější měnové politiky, proto byl jeho projev pro mnohé překvapením. Výsledkem však bylo, že slova Bullarda včera pomohla vymanit se americkému akciovému trhu z červených čísel a celkově podpořila poptávku po rizikových aktivech, která byla celý týden pod tlakem. Naopak zájem o „bezpečné přístavy" jako japonský jen (JPY) nebo státní dluhopisy oslabil. Ve výsledku posílily výnosy z amerických státních dluhopisů, což povzbudilo poptávku po USD. Nicméně výnosy z amerických státních 10 letých bondů jsou tento týden stále 0,1 procenta v mínusu, což negativní pro USD.  

I když jsou makroekonomická data z USA pozitivní, představitelé Fedu se bojí dopadů slabší ekonomické výkonosti eurozóny a Číny na hospodářství USA a velmi pomalého růstu inflace, která by je nutila utáhnout měnovou politiku. 5letá inflační očekávání jsou na úrovni 1,47 procenta, což je daleko od 2 procentního inflačního cíle banky. Dnes bude důležité sledovat projev šéfky Fedu Janet Yellen v 14:30, která bude mluvit o nerovnosti v podnikání. Nicméně jakákoliv zmínka o vývoji úrokových sazeb nebo programu kvantitativního uvolňování budou trhy citlivě vnímaná. V 14:30 budou rovněž publikována data z trhu bydlení a v 15:55 index spotřebitelské důvěru Univerzity Michigan. (Maklrokalendář)

Eurozóna stále bojuje se svými problémy slabého ekonomického růstu a nízké inflace, což se projevuje na poklesu zájmu o státní dluhopisy jihoevropských zemí, jejichž výnosy směřují nahoru. Výprodej těchto aktiv, rovněž znamená prodávání eur a oslabování společné měny eurozóny. Ewald Nowotny, člen bankovní rady ECB, dnes uvedl, že slabší euro podporuje ekonomiku eurozóny, což se může projevit v ekonomickém růstu příští rok. Rovněž řekl, že si myslí, že program nákupu aktiv (QE) bude spuštěn před prosincem. Dodal, že ECB by se v oblasti programu kvantitativního uvolňování měla vyhnout konkrétním číslům a investoři by se měli více soustředit na kvalitu nakupovaných aktiv bankou.

Britskou libru dostal pod tlak hlavní ekonom britské centrální banky (BoE) Andrew Haldane, když uvedl, že banka může ponechat aktuální úrokovou sazbu na současné hodnotě ještě delší dobu, aby se vyhnula sklouznutí do hospodářské stagnace.

NZD/USD se obchoduje v nahoru mířícím trendovém kanálu, uvnitř něhož měnový pár  zmenšuje rozsah svého pohybu v rámci trojúhelníku. Formace symetrického trojúhelníku může být proražená oběma směry. V případě posílení NZD jsou nejbližší rezistence Fibonacciho hladina 23,6 a pak až horní trendová linie. Naopak v případě proražení dolní hrany trojúhelníku je nejbližší podpora na úrovni 0,7910 a pak až dolní hrana kanálu. Vysoké hodnoty RSI nejen na hodinovém, ale i denním grafu mluví spíše v prospěch oslabení NZD. Klíčová mohou být odpolední dataUSA.

Zlato podle všeho našlo silnou hodnotu rezistence na úrovni 1 245 USD za unci, kterou se mu nedaří prolomit. Zlato se od okamžiku, kdy atakovalo potřetí minimum na úrovni 1 180 USD, pohybuje v rostoucím trendovém kanálu. V případě prolomení dolní hrany kanálu by tato komodita mohla oslabit k úrovním předchozích "supportů", a to 1 222 a 1 205.

Na denním grafu EUR/USD se včera vytvořila svíčková formace „hanging man", která se řadí mezi medvědí formace a obyčejně značí konec rostoucího trendu. Ideální by bylo otevření dnešní svíčky pod včerejším „closem". Nicméně svíčce lze věnovat pozornost, protože může značit konec síly býků.

Na hodinovém grafu právě vidíme, jak problematická je pro býky hodnota 1,2840 a její překonání. Měli bychom sledovat vývoj oscilátoru MACD, který v případě, že nevytvoří vyšší vrchol, může signalizovat medvědí divergenci. Potvrzení pro prodej by mohlo přijít s prolomením dolní hrany trojúhelníku. Cílem by se pak staly hodnoty 1,2700 a 1,2750. V případě proražení předchozích maxim (1,2850), úvaha o poklesu EUR/SUD ztrácí platnost.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688