BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  16.10.2014 12:42:14

Které akciové indexy jsou již v korekčním pásmu? Co způsobilo ve středu volatilitu na trhu? Analýza Ropy, USD/CHF a EUR/CAD

Finanční trh nás včera odpoledne překvapil nečekanou volatilitou. Podle tržních pohybů lze odhadovat, že nastal přesun aktiv z akcií do amerických státních dluhopisů, jejichž výnosy se kvůli růstu poptávky, a teda i ceny propadly z hodnoty 2,23 procenta na 1,86 procenta. Tento pohyb podle všeho následně odstartoval prodejní tlak na měnovém páru USD/JPY, který velmi silně koreluje s výnosyamerických státních dluhopisů. Následný propad USD se promítl i do ostatních měnových párů. Americký dolar včera během pár minut výrazně oslabil vůči všem hlavním měnám (EUR, CAD, CHF? AUD i NZD) Pokles výnosůamerických státních dluhopisů není pro americký dolar pozitivním znamením. V případě že se brzy zase nezvednou, může se USD dostat pod další prodejní tlak. Pro USD není pozitivní ani fakt, že trhy nyní očekávají jenom se 14 procentní pravděpodobností zvýšení základní úrokové sazbyUSA v červenci 2015. Ještě před měsícem byla šance pro zvýšení základní úrokové sazby v létě 2015 na úrovni 53 procent.


Graf: Srovnání výnosů z amerických 10letých státních dluhopisů a USD/JPY (silná korelace)

Zdroj: Reuters


Graf: Srovnání výnosů z amerických 10letých státních dluhopisů a EUR/AUD. Korelace včera nezafungovala. Očekávaný pokles výnosů z dluhopisů byl důvodem, proč jsme včera preferovali EUR/AUD na "short".


Zdroj: Reuters

Strach z udržitelnosti  globálního ekonomického růstu včera podtrhla i horší data maloobchodních prodejů v USA, která se v září meziměsíčně propadla o 0,3 procenta ve srovnání se srpnem, kdy posílila o 0,6 procenta. Jádrové maloobchodní prodeje očištěné o volatilní položky klesly v září meziměsíčně o 0,2 procenta ve srovnání s očekávaným 0,2 procentním růstem. Index ekonomické aktivity výrobců v státě New York (Empire State) klesl v říjnu na 6,2 ze zářijových 27,5 bodu. Index cen výrobců (PPI) se v září propadl o 0,1 procenta. Pomalejší růst cenové hladiny tak nejen oddaluje okamžik zvýšení úrokových sazebUSA, ale i poukazuje na nižší výrobní aktivitu. Již zmiňovaný výprodej na americkém akciovém trhu se postaral o to, že index S&P 500 se již letos propadl do negativních hodnot. Obchoduje se na nižších hodnotách než na začátku letošního roku. Index S&P 500 se včera propadnul o 50 bodů neboli 2,7 procenta a Dow Jones o 445 bodů, což jsou největší denní poklesy od září 2011.


Tabulka: Které akciové indexy se propadly přes 10 procent a jsou v korekčním pásmu?

Zdroj: cnbc.com

Aktuální nálada na finančních trzích je velmi nervózní, proto jakákoliv zpráva může způsobit výraznější pohyby a přecitlivělou reakci obchodníků. Americké ministerstvo financí včera varovalo Evropu před rizikem deflace a vyzvalo Evropskou centrální banku (ECB), aby podpořila domácí poptávku. Pro vývoj dalšího sentimentu budou klíčová dnešní odpolední makroekonomická dataUSA, a to hlavně počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, průmyslová výroba, index výrobní aktivity Philadelphie, projev pana Plossera (FOMC) na téma ekonomického výhledu USA a pana Kocherlakoty (FOMC). Rovněž stále pokračuje výsledková sezóna.

Novozélandský dolar (NZD) včera těžil nejen z propadu amerického dolaru, ale i z pozitivního výsledku aukce mléka. Cena mléka posílila o 1,4 procent, což je první růst od července. Vyšší cena dává exportérům naději, že letošní 50 procentní propad cen by mohl být u konce a cena mléka by se mohla stabilizovat. Nicméně rezistence na úrovni 0,8000, která včera zastavila růst kiwi, bude pro NZD/USD těžce zdolatelná. Podle všeho o tom rozhodne vývoji na americkém dluhopisovém trhu.

Americká ropa WTI je pod silným prodejným tlakem, o čemž svědčí silné proražení Fibonacciho hodnoty 38,20. Nejbližší rezistence, a to i navzdory přepadanému oscilátoru se jeví u Fibonacciho hladiny 50, přičemž před jejím dosažením se můžeme na chvíli zastavit na úrovni 77,50 USD za barel, což jsou předchozí minima. Zajímavé je rovněž sledovat vývoj klouzavých průměrů, kde 55 chce protnout 100, což je negativním signálem.

EUR/CAD nabral poslední dny na síle. Nicméně svíčková formace „pinbar“ na hodinovém grafu a divergence na oscilátorech by se mohly postarat o korekci k Fibonacciho hladině 23,6.  

USD/CHF včera prorazil dlouhodobější rostoucí trendovou linii směrem dolů, což signalizuje změnu trendu. Momentálně se vrací k re-testování této červené linie i díky býčí divergenci. Právě u vrchní hrany zeleného kanálu, která je v konfluenci s červeným rostoucím kanálem by se mohla vyskytnou příležitost na prodej. Pozor na odpolední dataUSA.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   9:58  EUR roste po smíšených PMI X-Trade Brokers (XTB)
Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Út   9:31  Ranní okénko - Dnešní den ve znamení PMI Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Út   9:03  Michal Semotan (J&T Banka): Na co si dávám pozor při výběru akcií Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688