Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  19.10.2014 10:15:34

DOUBLE pro OPEC - břidlice a Rusko, dvě mouchy jednou ranou? Obrana má prostor na manévrování, ale ne nekonečný

Když se pustíme trochu do spekulací, dalo by se říci, že země ropného kartelu OPEC uštědřily svým rozhodnutím nezasahovat do současného nastavení svých těžebních limitů ropnému světu dlouho nevídaný DOUBLE.
Ceny ropy klesají a jediní kdo z toho nemusí mít lidově řečeno "hlavu v pejru", jsou právě šejkové z ropného kartelu. Sami připustili, že současný pokles cen nevnímají jako výrazný problém a vcelku bez problémů jej dokáží přestát. Také uvedli, že chtějí zvýšit svou konkurenceschopnost a to raději prostřednictvím cen, než upravováním objemů produkce.
Větší problémy z poklesu cen (WTI oslabil od poloviny července o 27%) budou mít s největší pravděpodobností břidlicoví producenti v USA a velice nepříjemný je pokles také pro Rusko, které je světovým exportérem "černého zlata" číslo jedna.

Těžba z břidlicových formací se stala v USA v poslední době doslova fenoménem. Narůstající investice a rozrůstající se kapacity v tomto segmentu dovedly americkou těžbu plynu a ropy až na její 30letý vrchol. Zájem o dovozovou ropu v USA výrazně poklesl, producenti dokonce tlačí americkou legislativu k uvolnění desítky let platného zákazu vývozu této strategické suroviny. To vše bylo ale umožněno díky relativně vysokým cenám ropy, které umožnily rozvoj zatím stále vysoce nákladné břidlicové těžby. Většina břidlicových producentů je dlouhodobě ve ztrátě a hraje respektive hrála na budoucí zisky. Ty jsou ale při propadu cen ropy na světových trzích v ohrožení. Pokud budou dále klesat, je pravděpodobné, že to mnozí producenti neustojí, případně že budou muset omezit svou produkci. To by ve finále opět zvýšilo zájem o dovoz. Suma sumárum tedy 1:0 pro OPEC.

Klepnout přes prsty příliš se roztahující břidlicovou loby se jistě OPECu hodí. Když díky souběhu s ukrajinskou krizí něco podobného zbyde také na Rusko, tím líp. Rusko tradičně více jak polovinu svého rozpočtu plní z příjmů z prodeje ropy. Země je největším světovým exportérem ropy a plynu. Bez těchto příjmů respektive při jejich výrazném poklesu bude tato bývalá velmoc, která opětovně vystrkuje své mocenské růžky, dříve či později lidově řečeno "nahraná".
Rusko má oproti "břidlicím" jednu zásadní výhodu. Náklady na produkci ruské ropy jsou stále ještě jedny z nejnižších ve světě, což dává Kremlu určitou dobu na rozmyšlenou, jak se svým problémem naložit.
Z toho důvodu tedy 2:0 pro OPEC

Podle odhadů IEA 2,8% světové produkce potřebují pro svou ziskovost tržní ceny nad úrovní 80 USD.
Z pohledu břidlicových formací je hranice 80 USD klíčová pouze pro 4% z celkového objemu těžby.
Břidlicoví těžaři mají v rukávu na obranu především snižující se náklady, které jen od roku 2012 poklesly v průměru o 30 USD na barel. Podle odhadů je pro většinu břidlicových těžařů klíčová hranice kolem 60-50 USD za barel nebo ještě níž. Podle odhadů, pokud by se ceny pohybovaly na úrovni 50 USD po celý jeden rok, tak by to z trhu vymetlo produkci v objemu cca 500 000 barelů denně. Pokles cen ropy tedy sám o sobě není až tak smrtelný. Co by ale mohlo břidlicím srazit vaz jsou očekávání návratnosti investic, které se podle odhadů vyšplhaly až na celkových cca 190 mld. USD. Čín nižší ceny budou, tím delší budou návratnosti investic a může se stát, že tento "metr" bude mnohem ničivější než samotný cenový vývoj ropy.


Související zprávy:
Ropa je rekordně přeprodaná, cena se včera...
Klesající ceny ropy hážou klacky pod nohy... 
Je tu ropná cenová válka mezi USA a OPEC?...
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688