Šatník Olga Medlíková (Šatník Olga Medlíková)
Práce  |  15.10.2014 12:38:39

Na co si dát pozor, když nastupujeme do nové práce?

Práci hledá přes půl milionu Čechů. Přitom volných pozic je jen něco málo přes padesát tisíc. Najít si nové uplatnění tak není vůbec snadné. Pokud už se vám poštěstí najít dobrou práci, uspět ve výběrovém řízení první dny v práci pro vás mohou být stresující. 

 

Nová práce je pro vás velkým testem – poznáváte jiné lidi, nové prostředí, odlišné zvyklosti, vstupujete do firemní kultury, která se může značně lišit od té, ve které jste pracovali dosud. Proto je dobré hned na začátku udělat pár věcí: Projít si smlouvy, interní směrnice, etický kodex a další potřebné dokumenty. Hodně naslouchat, abyste se rychle orientovali v nové situaci. Měli byste být přátelští vůči okolí a nebát se zeptat, když něčemu nerozumíte. 

Trenink Olga hodina (3) 

Čeho se vyvarovat? 

Zejména kritiky bývalého zaměstnavatele, přílišné důvěřivosti a žoviálnosti, zbrklého nabízení tykání a neopatrného podepisování různých dokumentů, aniž byste si je přečetli. Pokud po několika dnech „zaučování“ pozvete nové kolegy na pivo nebo na bowling, rozhodně to vztahům prospěje. Na začátku bude nový nadřízený očekávat silné zapojení, tak je třeba počítat s tím, že budete dávat „něco navíc“ – čas, nápady, zapojení. Vyvarujte se syndromu „nového koštěte“ a reálně zvažte, co můžete plnit trvale a jaké jsou vaše meze. 

Nejvíc volných míst je v obchodu, IT a strojírenství

Žebříčku oborů, v nichž zaměstnavatelé v uplynulém roce otevřeli nejvíce nových míst, vévodil prodej a obchod (s podílem 13,8 %). Druhou příčku obsadil obor informačních technologií (9,3 %), následovaný strojírenstvím (7,7 %), administrativou (7,7 %), výrobou a průmyslem (6,9 %) a bankovnictvím/finančními službami (5,7 %). Aktuálně je nejvíce pracovních míst obsazováno právě v těchto oborech. Letos na jaře přibývalo nejvíce pracovních pozic ve strojírenství. V administrativě, bankovnictví a finančních službách se podle analytických společností oživení zatím tolik neprojevilo. 


PaedDr. Olga Medlíková

 PaedDr. Olga Medlíková pracuje jako samostatná lektorka pro byznys, neziskové organizace a státní správu od roku 1996. Zaměřuje se na vzdělávání dospělých v oblastech: prezentační dovednosti, sociální dovednosti (komunikaci, řešení konfliktů, vyjednávání), manažerské dovednosti, společenský a protokolární kontakt. Specializuje se na trénink mluvčích, argumentaci, rétoriku a lektorské dovednosti. Olga spolupracuje s organizací Neziskovky.cz, o.p.s., kde je členkou správní rady, členkou Aliance lektorů a konzultantů ICN a mentorkou organizace Business and Professional Women. Píše populárně naučné knihy o tématech, které učí (prezentace, řešení konfliktů, založení a provoz neziskových organizací, lobbing, lektorské dovednosti). V roce 2012 získala cenu Osobnost roku v oblasti praktické aplikace vzdělávání dospělých a andragogiky. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem a mnoho kurzů a stáží v Čechách i v Německu. 

Více informací naleznete na:
http://satnik.net/

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688