Týdenní zpráva z komoditních trhů: Zlato nabylo opět svůj lesk, zatímco země z kartelu OPEC se potýkají s nadbytkem ropných zásob

Autor: Saxo Bank (home.saxo)
15.10.2014 11:12:39

Ropa kapitulovala severomořská ropa Brent se propadla na čtyřleté minimumZemědělský sektor jde nahoru ceny kávy za tento rok vzrostly o více než 100 %. Vzácným kovům přinesl vzpruhu oslabující dolar a zakolísání akciových trhů.

Obavy ohledně světového hospodářského růstu zůstavají i nadále jednou z klíčových determinant současné situace na  finančních trzích. Potvrdila to i poslední schůze americké centrální banky Fed, na které její Federální komise pro volný trh vyjádřila obavy týkající se slabého ekonomického růstueurozóně a potenciálního dopadu, který by tato situace mohla mít na ekonomiku USA a na dolar.

Trh toto prohlášení přijal jako známku toho, že ke zvýšení úrokových sazeb Fedu zřejmě nedojde tak rychle, jak se původně mělo za to. To následně přimělo některé obchodníky k vybírání zisků u dolaru (u něhož po čerpání výrazné podpory na počátku týdne, zejména kolem úrovně 1,25 vůči euru, došlo nyní již k oslabení).

han1

Možnost, že se americké úrokové sazby udrží na nízkých hodnotách delší dobu, a neutěšená data týkající se německého exportu vyvolaly rally u jádrových dluhopisů a akcií. Avšak zatímco dluhopisům se podařilo si své zisky udržet výnosy amerických třicetiletých dluhopisů se propadly na 17měsíční minimum a výnosy německých desetiletých dluhopisů klesly na dosud nejnižší hodnoty akcie o své zisky rychle přišly.

han2

Index MSCI World, který sleduje vývoj akcií u významných světových společností, se již tři týdny v řadě propadal a ocitl se na šestiměsíčním minimu. V nadcházejícím týdnu tak budeme svědky nervozity při obchodování vzhledem k tomu, že se zdá, že pozitivní dopad nízkých amerických úrokových sazeb na akcie se pomalu vytrácí.

han3

Zemědělský sektor se po propadu na čtyřleté minimum, ke kterému došlo před několika týdny, dále zotavuje. K růstu došlo u všech podsektorů, zejména pak u obilovin, u kterých byla tahounem kukuřice a především ostatní zemědělské komodity, kde cena kávy se od začátku tohoto roku zdvojnásobila.

Průmyslové kovy čerpaly podporu z rostoucích cen zinku, nicméně z celkového hlediska bude kvůli zhoršujícímu se výhledu pro celosvětový hospodářský růst v tuto chvíli jen velmi obtížné, aby se tomuto sektoru podařilo učinit další pokrok. Cena mědi je nyní na vážkách s tím, že existuje riziko, že jakékoliv oslabení u tohoto kovu by mohlo vyvolat výraznější posun ceny směrem dolů.

han4

 Ceny mědi klesají s tím, jak světovému hospodářskému růstu pomalu vyhasíná v kamnech. 

Foto: Jupiterimages/Stockbyte

Reakce komoditních trhů na tuto zprávu byla smíšená vzácné kovy čerpaly podporu ze slabšího dolaru a nižších výnosů dluhopisů, zatímco energetický sektor se i nadále propadal (vzhledem k tomu, že rostoucí ropné dodávky proudí na trh právě v době, kdy růst poptávky polevuje). Ocitáme se nyní ve fázi kapitulace, jelikož ceny americké ropy WTI i severomořské varianty Brent prolomily hranice, o kterých si ještě před několika měsíci jen velmi málo obchodníků myslelo, že by bylo možné je prorazit.

han5

Země z kartelu OPEC vydaly v pátek svou měsíční zprávu za září. Zpráva uvádí, že kartel zvýšil svou produkci na tříleté maximum o objemu 30, 47 miliónu barelů za den, a to kvůli stoupající produkci v Libyi, Iráku, Angole a Nigérii.

OPEC současně snížil svou předpověď ohledně objemu ropy, který bude muset příští rok vyprodukovat, a to na hodnotu 29,2 miliónu barelů za den. Příčinou je pokračující nárůst produkce ropybřidlicUSA.

Pořád tak zbývá výrazný rozdíl v objemu v hodnotě více než 1 milión barelů ropy za den, který budou muset země OPEC co nejdříve překlenout, aby zabránily dalšímu propadu cen ropy. Další schůze kartelu OPEC je naplánována až na 27. listopadu. Do té doby bude trh velmi bedlivě sledovat, jak se kartel postaví k současným výprodejům a jak si poradí s výrazným propadem tržeb.

han6

 V souvislosti s pokračujícím propadem světových cen ropy čekají klíčové členy kartelu OPEC, jako například Saúdskou Arábii, nelehká rozhodnutí Foto: swisshippo/iStock

Minulý týden byl kartel svědkem toho, jak někteří dodavatelé, mimo jiné například Saúdská Arábie, Kuvajt a Irák, zlevnily svou ropu pro asijské zákazníky. To je známkou toho, že najít nějaký jednotný postup, aniž by u jednotlivých zemí došlo k výrazným posunům u jejich podílů na trhu,  bude jen velmi obtížné. Domníváme se, že na toto téma proběhne ještě řada velmi zajímavých diskusí ty se však nepochybně odehrají za zavřenými dveřmi.

Vzácné kovy a kovyplatinové skupiny, zejména palladium, čerpaly podporu ze slabšího dolaru a rostoucí nejistoty na akciových trzích a rovněž z klesajících výnosů dluhopisů. Poté, co zlato otestovalo významnou hladinu podpory v hodnotě 1 180 dolarů za unci, se vyšvihlo na čtrnáctidenní maximum na hladině 1 233 dolarů za unci. Zatím jsme však nezaznamenali žádnou výraznou kapitulaci ze strany hedgeových fondů (které ke 30. září držely rekordní množství krátkých pozic).

Dokud bude na trhu panovat přesvědčení, že u dolaru dojde k dalšímu růstu, zůstane sentiment na trhu se vzácnými kovy i nadále pod tlakem. Přestože tedy současné zakolísání na akciových trzích přineslo vzácným kovům podporu, obchodníci držící krátké pozice ještě nejsou připraveni se podívat opačným směrem.

han7

Trh se pro tuto chvíli zaměřuje na spodní stranu, přičemž hlavní hladiny, na které se soustředí pozornost, je pásmo podpory mezi 1 160 a 1 180 dolary za unci a pod ním pak hodnota 1090 dolarů za unci (jež představuje 50% ztrátu z růstu v období 20012012). Pohyb ceny směrem nahoru se nejdříve setká s hranicí odporu na hodnotě 1 245 dolarů za unci a poté na hodnotě 1 264 dolarů za unci.

Ole  Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 16:00 1 unce 2 214,35 USD
28.03.2024 15:54 1 unce 2 213,74 USD
28.03.2024 15:44 1 unce 2 212,08 USD
28.03.2024 15:40 1 unce 2 209,66 USD
28.03.2024 15:32 1 unce 2 206,96 USD
28.03.2024 15:24 1 unce 2 206,42 USD
28.03.2024 15:18 1 unce 2 206,30 USD
28.03.2024 15:12 1 unce 2 206,93 USD
28.03.2024 15:04 1 unce 2 206,49 USD
28.03.2024 14:56 1 unce 2 205,74 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.