TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.10.2014 09:51:22

Volby 2014: Kdo u voličů zabodoval a kdo totálně propadl?

Výsledky voleb jsou sečteny. Někteří ještě teď jásají a už si brousí zuby na nejvyšší posty v zastupitelstvech, jiným zbyly pouze oči pro pláč. Tohle jsou vítězové a poražení uplynulých komunálních a senátních voleb.

 

VÍTĚZOVÉ

Ve velké části obcí byli úspěšní nezávislí kandidáti, či různá místní sdružení. Z parlamentních stran se ale asi nejvíce prosadila KDU-ČSL a ČSSD. Na rozdíl od celostátních voleb se poměrně prosadila i ODS, ačkoliv oproti minulým volbám ztratila nejvíce mandátům.

V ostře sledovaném duelu o pražský magistrát, můžeme za vítěze označit hnutí ANO včele s Adrianou Krnáčovou. Ta se pravděpodobně stane i primátorkou. Podle výsledku voleb by totiž mohlo ANO vytvořit koalici s ČSSD a Trojkoalicí KDU-ČSL, Zelených a Starostů.

Pražské volby dopadli parádně i pro Piráty. Zařadili se tak mezi jedny z vítěze voleb, na Magistrátu totiž obsadí hned čtyři křesla.

Mezi vítěze můžeme počítat i několik známých tváří. Uspěl například herec Tomáš Hanák v Nižboru, nebo herečka Dana Batulková v Kolodějích. Do zastupitelstev se dostala i celá řada sportovců, někteří by se klidně mohli stát i starosty. Bývalý lodivod české hokejové reprezentace Alois Hadamczik totiž se svým hnutím ovládl volby v Kravařích. Na radnice ale míří i další úspěšní sportovci. Skifař Ondřej Synek v Brandýse, hokejisté Jiří Šlégr a Robert Kysela v Litvínově, šéf českého fotbalu Miroslav Pelta v Jablonci, žokej Josef Váňa v Chýši, fotbalista Pavel Horváth v Praze - Dubči, boxer Lukáš Konečný v Ústí, nebo bývalý desetibojař Robert Změlík v Hostivicích. Post místostarosty Fulneku by zase mohl obhájit otec úspěšné tenistky Pety Kvitové Jiří Kvita.

 

PORAŽENÍ

Jeden z hlavních poražených je primátor Prahy Tomáš Hudeček. Zklamání z výsledků voleb už na něm bylo vidět v průběhu sobotního večera, kdy bylo stále jasné, že v Praze zvítězí hnutí ANO vedené Adrianou Krnáčovou. "Bezesporu Tomáš Hudeček nepatří mezi vítěze voleb," poznamenal politolog Jan Kubáček.

A i ostatní primátoři velkých měst se zařadili mezi poražené. Například primátor Ostravy Petr Kajnar se vůbec nedostal do zastupitelstva! Na začátku roku byl vyloučen ČSSD, proto do voleb šel s Ostravským fórem, ale nebylo mu to nic platné.

Zklamání zažívá i brněnský primátor Roman Onderka. Ten rozhodně očekával, že získá větší podporu. Nicméně má stále šanci, že svůj primátorský post znovu obhájí. "Ten potenciál nějakého kompromisu se tam rýsuje, ale určitě čekal více, na to že to je pravidelný dneska už v podstatě kontinuální primátor," vysvětlil Kubáček.

Co se týká poražených v senátních volbách, tak je to zejména kandidátka hnutí ANO Laura Janáčková, která kandidovala na Praze 1. Voliče se sice snažila oslovit odvážnými erotickými billboardy, ale neuspěla. V jejím obvodě totiž postoupili do 2. kola Václav Hampl a Zdeněk Schwarz. Janáčková skončila až na čtvrtém místě, přeskočil ji ještě Martin Bursík.


Související přehledy naleznete na těchto stránkách:
https://www.kurzy.cz/www/www.volby.cz/pls/kv2014/kv?xjazyk=CZ&xid=1 

https://www.kurzy.cz/www/www.volby.cz/pls/senat/serok?xjazyk=CZ&xrok=2014

https://www.kurzy.cz/www/www.volby.cz/pls/senat/se2?xjazyk=CZ&xdatum=20141010

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

26.10.2013VIDEO: Kdo bude vítězem, a kdo poraženým české výsledkové sezóny? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
23.07.2013Česká výsledková sezóna: Kdo překvapí, a kdo zklame Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
31.12.2012Kdo si zaslouží Oskary, a kdo Zlaté maliny na burzách za rok 2012? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688