BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.10.2014 11:42:14

Pozitivní nálada trhu dlouho nevydržela, strach z recese v eurozóně a ebola nahánějí strach, analýza USD/JPY, USD/CHF a USD/CAD

Pozitivní nálada ze středečního zápisu ze zářijového zasedání americké centrální banky (Fed) nevydržela akciovému trhu dlouho. Ten ve čtvrtek smazal všechny své středeční ztráty a opět se propadl do červených čísel. Oba hlavní akciové indexy S&P 500 a Dow Jones se tak obchodují u klíčových úrovní 200denního průměru. Tato hodnota „supportu“ dosud vždy úspěšně zastavila akciový výprodej, proto je nutné sledovat, zdali se to podaří i nyní.Negativní nálada z amerického akciového trhu se pak v noci přesunula i do Asie, kde japonský index Nikkei oslabil o 1,3 procenta a následně i dnes ráno do Evropy, kde se německý index Dax obchoduje 1 procento v mínusu.

Trhem nyní hýbou obavy z globálního hospodářského růstu, jež včera opět oživil prezident Evropské centrální banky (ECB) Mario Draghi, když zopakoval, že kvantitativní uvolňování nebude bez ekonomických reforem v eurozóně fungovat a varoval před inflačními riziky. Rovněž uvedl, že ekonomický růst ve společné měnové unii se zpomaluje a ECB by měla usilovat o zvýšení inflace. Slova se včera chytli i členové americké bankovní rady (FOMC) Stanley Fisher a John Williams. Oba dva řekli, že očekávají první zvýšení základní úrokové sazby do poloviny roku 2015, což je opět v rozporu s tím, co uváděl zápis ze zářijového zasedání FOMC. Někteří účastnící akciového trhu si rovněž kladou otázku, co se bude v ekonomice USA dít, když Fed přestane pumpovat peníze do ekonomiky, což by se mohlo stát již na konci tohoto měsíce.

Obavy z ekonomického růstueurozóně včera opět podtrhlo Německo, kde objem exportu v srpnu klels o 5,8 procenta, což je nejhlubší pokles od finanční krize. Největší ekonomiku eurozóny již podle všeho zraňují ruské sankce, protože export do Ruska tvoří 1,4 procenta HDP Německa. K tomuto výsledku se připočítají špatná čísla průmyslové produkce a objednávek továren ze začátku týdne a panika je ve vzduchu. Mezinárodní měnový fond (MMF) rovněž tento týden snížil výhled globálního růstu HDP a zdvojnásobil šance eurozóny na návrat do recese na téměř 40 procent. Na obavy ze zpomalení  globálního ekonomického růstu reaguje i ropa. Evropská ropa BRENT se včera propadla pod 89 dolarů, což je prvně od roku 2010 a od svých červnových maxim oslabila o 21 procent. Americká WTI se obchoduje na nejnižších hodnotách od roku 2012 (84,20 USD za barel).

Americký trh práce včera opět zveřejnil solidní číslo, když počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti dosáhl lepších (287 000) než očekávaných čísel (291 000). 4týdenní průměr (287 750) se tak propadl ne 8letá minima.

Obavy z globálního ekonomického růstu a výprodej rizikových aktiv včera pocítil i australský a novozélandský dolar, které vůči USD poklesly z 2týdenních maxim. Naopak peníze přitékají do bezpečných přístavů, jakými jsou japonský jen, zlato, švýcarský frank a dluhopisy, jejichž výnosy klesají. Výnosy amerických 10letách státních dluhopisů klesly na 2,3 procenta. Vůči USD si JPY tento týden zatím připisuje 1,8 procenta zisku.

Makrokalendář pro dnešní den:

USD/JPY
se obchoduje u Fibonacciho úrovně 23,60 (107,899), přičemž se mu včera dokonce podařilo pod ní uzavřít, což indikuje další pokles. Dalším cílem by se mohla stát Fibonacciho hladina 38,20.  

USD/CHF se obchoduje v rostoucím kanálu a nad Fibonacciho úrovní 23,6. Dokud se bude měnový pár nacházet v tomto kanálu a nepropadne se pod Fibonacciho úroveň 23,6, budeme v rostoucím trendu a lze preferovat nákupní pozice. Jako silná podpora se jeví i hodnota 0,9500. Není vyloučeno testování předchozích maxim 0,9600 – 0,9650.

Měnový pár USD/CAD má podle všeho opět namířeno na sever. Proti CAD nyní hrají hlavně nízké ceny ropy. Odpoledne v 14:30 budou zveřejněna čísla z trhu práceKanady, proto pozor na zvýšenou volatilitu. Hladina 1,1120 se zdá jako silná podpora. Důležité je uzavření denní svíce nad Fibonacciho hladinou 50, ideálně však až nad předchozími maximy 1,1270. Pak by se USD/CAD mohla otevřít cesta nahoru až k hodnotě 1,14250.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St   8:20  Guvernér Michl vidí rovnovážnou sazbu nad 3 % ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:19  Rostoucí podnikatelský optimismus v EMU pomáhá euru ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:18  MNB snížila sazby o očekávaných 50bps, forint spokojen ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
St   8:01  Nálada německých průmyslníků se dále zlepší (Ranní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688