Lynx (Lynx)
Investice  |  10.10.2014 10:22:29

Základy obchodování opcí - Co to je opce?

Obchodování opcí není v Čechách zatím velmi běžné. Většina obchodníků má zkušenosti s obchodováním akcií, forexu, futures č i CFD. Opce jsou komplexnějším nástrojem a potřebují hlubší zkušenosti, ale na druhé straně otvírají nové možnosti a pohled na investování.

Co to je opce?

Opce jsou investiční nástroje, které spadají do kategorie finančních derivátů. Jsou to burzovně obchodované standardizované kontrakty. Jejich cena je odvozená (derivovaná) od hodnoty nějakého podkladu. Podkladem mohou být např. akcie, index, volatilita, měna, atd.

Zde je příklad standardní kotace opce: KO Nov14’14 45 call.

  • KO - symbol akcií Coca-cola - podklad, ke kterému se vztahuje opce
  • Nov14’14 - den expirace opce - 14. listopad 2014
  • 45 - realizační cena opce
  • Call - typ opce - kupní opce

Datum, do kterého je daná opce platná, a do kterého je možné opci obchodovat, se nazývá datum expirace. Evropský typ opce je možné uplatnit pouze v den expirace, americk ý typ opce je možné uplatnit kdykoli před nebo v den expirace.

Existují dva typy opcí. Kupní opce - call a prodejní opce - put. Oba typy opcí je možné nakupovat, tedy vstupovat do dlouhé pozice, ale i prodávat, tedy vstupovat do krátké pozice.

Práva a povinnosti u opcí

Opce dávají kupujícímu právo koupit nebo prodat podkladové aktivum za dopředu stanovenou cenu k určitému datu nebo před tímto datem. Prodávající opce (vypisovatel) má naopak povinnost koupit nebo prodat podkladové aktivum za dopředu stanovenou cenu k určitému datu nebo před tímto datem.

Kupující za toto právo zaplatí cenu opce, tzv. opční prémium, které obdrží prodávající opce. Pro kupujícího je toto opční prémium maximální ztráta, pro prodávajícího je to maximální možný zisk.

Dopředu stanovená cena, za kterou je možné podklad koupit nebo prodat se označuje jako realizační cena.

Majitel opce může uplatnit své právo na nákup nebo prodej podkladu. Vypisovatel opce je povinný podklad koupit nebo prodat, dojde tedy k přiřazení. K přiřazení dochází uplatněním opce.

Obchodování opcí aneb jak na opce?

Za použití vhodné obchodní strategie investor nemusí správně předpovídat, kterým směrem se cena podkladu bude vyvíjet. Navzdory tomu, že se cena podkladu nemění nebo jde mírně proti, investor může být ziskový. Opční spready umožňují maximálně kontrolovat případnou ztrátu z obchodu i při velkých cenových pohybech podkladu bez ohledu na to, zda pozici držíte jeden den nebo několik měsíců.

Předtím, než se pustíte do obchodování opcí, je nutné si uvědomit, že opce nejsou lepší nebo horší než ostatní investiční nástroje. Umožňují efektivně zajišťovat investiční portfolio, spekulativně obchodovat s využitím pákového efektu nebo generovat měsíčně stabilní příjmy. Příliš riskantními strategiemi je však možné přijít o celý svůj investiční kapitál a můžete se vystavit i teoreticky neomezeným ztrátám, obdobně jako u jiných pákových produktů.

Cílem Lynx je naučit klienty zodpovědnému přístupu k obchodování. Ukázat pozitiva i negativa, potenciál i rizika obchodování opcí. Nebudeme se věnovat komplikovaným vzorcům oceňování nebo jiným matematicko-statistickým formulacím, které sice k obchodování opcí patří, ale není nutné umět je vypočítat. V 21. století už tyto záležitosti zvládnou počítače.

Vysvětlíme si základní pojmy jako je implikovaná volatilita nebo časový rozpad a jak jich využít při obchodování. Ukážeme si základní opční strategie, které si každý může upravit podle vlastního přístupu k obchodování.

Pokud se rozhodnete pro obchodování opcí, připravte se na to, že se budete muset naučit mnoho nových věcí. Ale stojí to za to. Při zodpovědném přístupu k obchodování uvidíte svůj kapitál konzistentně růst.



Přečtěte si také:

24.10.2022expirace opcí a rozpolcenost trhů - Obchodování v USA ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
02.02.2021Investorský magazín: Úvod do obchodování opcí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
27.07.2017Co jsou opce a jak fungují. Lynx (Lynx)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688