Lynx (Lynx)
Akcie ve světě  |  09.10.2014 15:30:53

Akcie Pepsi překonaly analytiky po třinácté v řadě

Akcie Pepsi (PEP) jsou jednou ze společností, která překonává odhady analytiků na zisk vůbec nejčastěji. Pozitivní překvapení se jim podařilo dnes již potřinácté v řadě!

Akcie Pepsi

Pepsi již zdaleka není pouze hlavní konkurencí Coca Cola (KO). Krom známých nápojů Mountain Dew, Sierra Mist, Mirinda, ledových čajů Lipton, Gatorade a desítky variací Pepsi zahrunuje také široké portfolio snacků, z nichž jsou nejznámější značky Lay´s, Doritos, Cheetos a cereálie Quakers. Segment nealkoholických nápojů tvoří již pouze polovinu příjmů společnosti. Pepsi se podařilo výrazné rozšíření portfolia právě v oblasti snacků, ve kterých je na americkém trhu s 36% podílem jasnou jedničkou. Co se týče tržeb, tak Pepsi v minulém roce generovalo $66,5 miliard a Coca Cola $46,2 miliard.

V oblasti nealkoholických nápojů si drží Pepsi 28% podíl, zatímco hlavní konkurence Coca Cola 42 %. Pouze Coke a Diet Coke dosahují v USA stejného podílu jako celé nápojové portfolio Pepsi. Trh karbonovaných nápojů však postupně klesá, jelikož se rozmáhá trend zdravého životního stylu a proto se Pepsi soustředí na vhodnou diverzifikaci, ve které svého hlavního konkurenta silně převyšuje. Coca Cola generuje 70 % příjmů z karbonovaných nápojů a do budoucna si bude muset nepochybně přejít podobnou diverzifikační fází jako Pepsi. Pravá síla Pepsi leží zejména v silném portfoliu snacků. Pepsi také zaujímá vedení na rychle rostoucích trzích balených vod a energetických nápojů.

Akcie Pepsi prožívají silný rok a už od poloviny února se unáší na vlnách růstu a připsaly si již přes 20 %. Akcie Coca Cola jsou na tom podobně, jen na cestě zažily letní korekci. Oba tituly se však v těchto dnech obchodují na historických maximech.

Vývoj Pepsi ve třetím kvartálu

Zajímco trh karbonových nápojů stále klesá v posledních pěti letech, segmenty snacků a balených potravin dynamicky rostou. Analytici očekávají pokles tržeb v divizi nápojů Pepsi a klíčové bude, zda ostatní miliardové značky dokáží tento pokles nahradit. Tlak leží především na divizi chipsů Frito-Lay, která v posledních kvartálech využila silného momenta.

V průběhu října Pepsi plánuje spuštění Pepsi True. Tato řada nápojů neobsahuje umělá sladidla a bude distribuována mimo jiné prostřednictvím Amazon. Jedná se o výsledek probíhající snah o zdravější karbonové nápoje.

Pepsi se svými výsledky o dva týdny předbíhá své hlavní konkurenty Coca Cola (KO) a Dr Pepper (DPS).

Výsledky Pepsi - Již 13x v řadě Pepsi překonala analytiky

Podle analytiků dotázaných FactSet se očekával zisk na akcii ve výši $1,29 oproti $1,24 před rokemPepsi jej dokázala překonat s EPS $1,36. 

Tržby by měly oproti minulému roku vzrůst o 1,2% na $17,1 miliardy. Pepsi reportoval růst na $17,22 miliardy.

Pepsi navíc zvýšila výhled na celoroční EPS růst z 8 % na 9 %.

Investory také potěšilo potvrzení rozdělení $8,7 miliardy dolarů mezi investory ve formě dividend a zpětných odkupů akcií.

Kompletní earnings report je k dispozici zde na stránkách Pepsi.

Akcie reagují růstem na $95 (+1 %) na premarketu. 

Akcie Pepsi zisk na akcie a tržby

 

Další dnešní earnings

Investoři se dnes dočkají earnigs dalších dvou společností z indexu S&P 500.

Ve 23:00 reportuje výsledky Family Dollar Stores (FDO). Analytici očekávají zisk $0,77 na akcii a příjem $2,6 miliardy.

Další S&P 500 společností zveřejňující earnings dnes po uzavření burzy je provozovatel drogerií a potravinových obchodů v USA Safeway (SWY). Očekává se EPS $0,13 a tržby $8,46 miliardy.


Autorem je Jonáš Mlýnek. Již 7 let se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na USA, trhy jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Kontaktovat jej můžete e-mailem na j.mlynek@lynxbroker.cz

Jonáš pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz sleduje Jonáše na Twitter.

Informace uvedené v článcích na blogu Lynx nejsou investičním doporučením na nákup ani prodej cenných papírů. obsah blogu slouží jen a pouze k informačním a vzdělávacím účelům.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688