Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  07.10.2014 21:16:26

Nové zprávy o čínských akciích

Nedávné události nás vedly k tomu, že jsme čínské akcie začali vidět v novém světle a doporučujeme je nyní proto začlenit do svých portfolií.  Z hlediska výnosů vláda urychluje reformu firemního sektoru. Pokud bude úspěšná, měla by zvýšit konkurenceschopnost a ziskovost státních podniků a přitom vytvořit rovné podmínky pro podporu růstu a účinnosti ve firmách sektoru soukromého.

Z hlediska hodnoty pomáhají kroky vedoucí ke stabilizaci čínské ekonomiky a zmenšení cenové bubliny aktiv snížit rizikovou přirážku akciového trhu. Očekává se, že liberalizace kapitálového účtu propojením burz Hongkongu a Šanghaje výrazně zvýší likviditu A-share markets (akcie obchodované v jenech)a napomůže tak procesu jejich přehodnocování.

Existují předběžné náznaky toho, že se čínské banky začínají vypořádávat s nesplácenými půjčkami prodejem aktiv, navyšováním kapitálu a spoluprací se „špatnými bankami“. Další kroky tímto směrem by mohly vést k odstranění nejistoty a posílit hodnocení akciových trhů.

Až donedávna jsme k čínským akciím zaujímali negativní postoj, ale v událostech poslední doby vidíme čínské akcie v novém světle a doporučujeme je nyní proto zahrnout do svých portfolií.

Proč jsme byli k čínským akciím skeptičtí

Ve vztahu k čínským akciím jsme radili být opatrnými zejména ze dvou důvodů: 1) nízký a zpomalující se růst výnosů spolu s rostoucími obavami z cyklického vývoje a 2) rostoucí pochybnosti o finanční stabilitě. Druhý důvod tlačil na finanční údaje, což vedlo k výraznému snížení ratingu čínských akcií až do situace, že se nyní obchodují o 40% levněji než světové akcie založené na 12 měsíčním forward PE (poměr mezi současnou cenou akcie a očekávaného zisku na akcii v následujícím roce) – úrovně, kterou jsme nezažili od prvních let druhého tisíciletí.

Co se výnosů týče, růstová prémie HDP není ve výnosech růstové prémie zohledněna. Celkem tři faktory táhnou růst EPS dolů. Prvním z nich je pokles marží čínských společností zapříčiněný převahou státních firem (SOEs) – což vypovídá o nedostatku konkurence a nízké motivaci ke zlepšení ziskovosti, a zároveň o ztrátě konkurenceschopnosti vzhledem k tomu, že mzdy rostou rychleji než produktivita, obzvláště pak u méně rozšířených výrobků. Druhým důvodem je to, že čínské společnosti vytvořily velmi provozně-zatížené podniky, které se při tvorbě zisků v příliš velké míře spoléhají na prodej a obrátku aktiv, a to je při zpomalení ekonomické aktivity činí nesmírně zranitelnými. Důsledkem toho vedlo ekonomické zpomalení ke slabému růstu prodejů.

Třetím důvodem je diletace (rozředění) EPS způsobená velkým množstvím emitovaných nových akcií, jejíž dopad byl vzhledem k omezené velikosti trhu korporátních dluhopisů značný. Měření diletace porovnáváním tržní kapitalizace MSCI Číny a cenové úrovně tohoto indexu vykazuje od roku 2012 míru diletace ve výši 4% p.a. oproti 0,3% p.a. ve Spojených státech.

Byli jsme obzvláště opatrní ve vztahu k čínským finančním datům, zejména pak čínských bank a developerů, protože představují velký podíl čínských akcií (40% celkové tržní kapitalizace CSI 300). Zpočátku to byl prudký nárůst úvěrů převážně ve stínovém bankovním sektoru, který vyvolal obavy z možné úvěrové krize, a k tomu i riziko rychlého nárůstu nesplácených půjček z řad zájemců s nižší kredibilitou, nutící tak banky k odepsání části těchto nesplácených aktiv anebo k přistoupení na jejich prodej pod cenou. Měli jsme zejména obavy z hrozby představované vlnou mimo rozvahových bankovních půjček jako například produktů pro správu majetku. Zadruhé

vystavil propad nemovitostního trhu stavební developery tlaku a tím vzniklo riziko, že se negativní důsledky přelijí do bankovního sektoru.

Z našeho pohledu se mnohé tyto obavy naplnily a byly zahrnuty do tržních očekávání. Ve zbývající části této zprávy se budeme zabývat nedávným vývojem, který nám umožňuje vidět čínské akcie ve stále lepším světle.

 

Čtěte další články o investování na http://www.penizenavic.cz/investovani/clanky      

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688