BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  07.10.2014 14:40:43

ČEZ zlevňuje elektřinu

V návaznosti na vývoj cen elektřiny na trhu v posledním roce, a v té souvislosti i oznamovaných cen prodané elektřiny samotnou společností ČEZ, šlo s jistotou predikovat, že se zákazníci dočkají dalšího zlevnění silové elektřiny.

Obecně obvykle distribuční společnosti ceny oznamují pro následující rok v listopadu. ČEZ již nyní přispěchal s novou produktovou řadou „ČEZ GARANT“ vstupující v platnost již nyní. Oproti základní produktové řadě slibuje pro domácnosti a malé podnikatele o 10 % nižší cenu silové elektřiny. Tarif tak navazuje na předchozí 20 % snížení cen v posledních 2 letech. Zajímavostí tarifu je garance ceny do konce roku 2016, resp. v případě dalšího poklesu cen elektřiny má dojít k jejímu dalšímu zlevnění i u tohoto tarifu.

Z hlediska výhodnosti ceny se nicméně nejedná o nic převratného, spíše nejspíše o snahu ČEZ zajistit si (uvázat) smluvně zákazníky na dané období. Zmínit totiž lze, že již tarifMěsíc“ od ČEZ zohledňující aktuální tržní vývoj cen elektřiny. Až na úvodní dva měsíce roku pravidelně letos přináší podstatně výhodnější ceny (oproti běžnému tarifu Comfort). Silová elektřina je například pro měsíc říjen nastavena levnější o 12,5 %. Vůbec nejnižší ceny letos daný tarif nabídl v květnu, kdy sleva dosahovala dokonce více než 25 %.

Vývoj domácí ceny elektřiny na burze pro rok 2015 naleznete zde.

Pro spotřebitele je každopádně nejpodstatnější konečný účet za elektřinu. Kromě případných změn DPH cenu elektřiny výrazným způsobem ovlivňují především regulované položky týkající se distribuce, systémových služeb a samozřejmě příspěvku na obnovitelné zdroje, který v posledních létech významně hýbal cenami. Podle druhu tarifu tyto položky ovlivňují konečný účet zhruba o 40 až 65 %. Jak známo poslední dobou se v rámci průmyslové loby řeší, zda nedojde k výraznější změně konstrukce příspěvku na obnovitelné zdroje, resp. v té souvislosti možné zavedení kapacitních plateb. Nastavení regulovaných cen lze očekávat od daného úřadu nejspíše na přelomu listopadu/prosince. Teprve tehdy bude jasno, zda v příštím roce zaplatíme za elektřinu celkově méně. Můžeme doufat, že se bude jednat alespoň o jednotky procent.

Podíváme-li se dále do budoucnosti, resp. na rok 2016 trend poklesu cen silové elektřiny, a tedy i tlak na hospodaření ČEZ, by se neměl zastavit. Naznačují to nejen naposledy v srpnu zveřejněné údaje o předprodeji elektřiny společnosti ČEZ, tak samotné ceny na burze. Za směrodatné se považuje vývoj cen v Německu. Oproti cenám pro rok 2015 se pro ten následující drží o zhruba 1 euro/MWh dále níže.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688