BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  02.10.2014 12:36:49

Index DJIA pod 50denním cenovým průměrem, co bude dál?

Akcie na Wall Street v posledních 2 týdnech předvádějí výraznou volatilitu. Díky řadě dobře známých faktorů se US trhy nasměrovaly k oddychu z maxim, které zaznamenaly v polovině září. Včerejší středeční výrazný pokles se nyní svezl s případem prvního případu „dovezené eboly“ do USA. Možný vliv na ochotu cestovat logicky zasáhl akcie aerolinek a následně téměř celý trh, když alespoň neutrální pozici si včera udržely utility.

VIX

Situace se také dále odrazila i na vývoji tzv. indexu strachu VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index). Naposledy na konci května jsme v článku Na trzích znovu ticho před bouří? zmiňovali výrazně nízké hodnoty indexu, resp. očekávaný posun výše. Ten se postupně udál, resp. v polovině prázdnin se index VIX těsně přiblížil námi zmiňované rezistenci u hladiny18 USD. Následně se index v srpnu uklidnil až k hladině 11,50 USD.

Včera se však daný index dostal až na 17,56 USD, nakonec zakončil na 16,71 USD. Nelze než zopakovat, že se tedy VIX opět blíží výrazné rezistenci. Jinými slovy nervozita a volatilita by měla dle BHS zaznamenat kulminaci. Jak už jsme uváděli ve zmiňovaném článku, vyložený „stropindexu VIX spatřujeme technicky u hladiny 21 USD (viz. graf), resp. setrváváme i u dříve naznačené trendové linie (žlutá přímka), která by v těchto dnech znamenala hodnoty okolo hladiny 19 USD.

Participovat na vývoji indexu VIX lze nejen prostřednictvím opcí na VIX, ale také futures kontraktů či ETN, které lze obchodovat prostřednictvím BH Securities.

DJIA

Poprvé od července se index DJIA včera technicky dostal pod svůj 50denní cenový průměr (zelená linie, viz. graf). Letos index třikrát předvedl poměrně rychlý obrat, resp. návrat nad tuto úroveň. Při lednovém poklesu, resp. i při posledním, však návrat trval zhruba 2-3 týdny.

Důležité pro budoucí vývoj DJIA je však především setrvání nad 200denním cenovým průměrem (žlutá linie, viz. graf), resp. v růstovém „ročním trendu“, který lze dle BHS na index spatřit (červená přímka, viz. graf). Za první výraznou technickou hranici považujeme u indexu hladinu 16 600 bodů. Predikovat bychom mohli intradenní pokles až k výše zmiňovaným nejdůležitějším hranicím, tj. v současnosti až k cca 16 570 b. Tyto úrovně by dle BHS měly být možným „dnem“, resp. stát se oporou, od které by se trhy měly začít vracet zpět na vyšší hodnoty.

Neudržení zmiňovaných hodnot by naopak otevřelo prostor pro další oslabení indexu a vidina návratu zpět k maximům, resp. i případná nová maxima, by se tím rozplynula. Při případné cestě níže první výraznější „zastávku“ u indexu DJIA spatřujeme na hranici 16 tis. bodů.  

S&P 500

Širší index S&P 500 se včera dostal na linii poklesů z posledních měsíců (oranžová přímka, viz. graf). Tato úroveň by se tak již nyní mohla stát podporou pro návrat na vyšší hodnoty. Obdobně jako u indexu DJIA vidíme možný prostor k nižším hodnotám na trendovou růstovou linii z posledního roku (červená přímka). Hodnotově v současnosti 1920 b. Ta by dle našeho názoru neměla být v nejbližších dnech pokořena. Pokud by však ani tato hranice nezůstala ušetřena, indexu by jako „poslední záchrana“ před možnou větší korekcí bránil již jen 200denní cenový průměr (aktuálně na cca 1900 b.).

Participovat na vývoji zmiňovaných indexů lze nejen prostřednictvím opcí, ale také futures kontraktů či ETF, které lze obchodovat prostřednictvím BH Securities.

V hledáčku výsledková sezóna

Pro US trhy se, kromě stále ekonomických zpráv a predikcí ohledně budoucího vývoje úrokových sazeb, stane hlavním tématem výsledková sezóna. Tu ve středu započne Alcoa (AA). Přestože očekávání meziročního nárůstu zisků u US korporací se postupně snižuje, mohla by právě výsledková sezóna nakonec přinést uklidnění ohledně výše ocenění akcií.  

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

12.05.2023Nejslabším článkem byl index DJIA ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688