BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  02.10.2014 11:57:14

Co můžeme čekat od zasedání ECB? Analýza indexu S 500, ropy, NZD/USD

Nejdůležitější událost dnešního dne bude zasedání Evropské centrální banky. Vzhledem k tomu, že banka sama uvedla, že neplánuje dále snižovat úrokové sazby, pozornost investorů se bude soustředit na tiskovou konferenci a projev Maria Draghiho, jenž by měl představit detaily programu nákupu aktiv známého jako program kvantitativního uvolňování (QE). Uvolnění monetární politiky eurozóny je trhy silně očekáváno, hlavně vhledem k cenové stagnaci, neúspěchu zářijového programu TLTRO a nepříznivých výsledků indexu PMI (index nákupních manažerů) ze sektoru výroby. Ten tento týden naznačil kontrakci pro německý výrobní sektor.

Podle průzkumu agentury Reuters trh v průměru očekává QE v objemu 200 mld. eur. Banka by do svého portfolia měla nakoupit ABS (Asset – backed - securities) a kryté dluhopisy. Tempo a objem růstu bilance centrální banky budou klíčovými informacemi pro další vývoj eura. Mario Draghi v září na tiskové konferenci ECB uvedl, že ECB plánuje zvýšit svoji bilanci na úroveň 3 biliónů eur, což jsou hodnoty, jichž dosáhla na začátku roku 2012 (program LTRO2). Na konci letošního září dosahovala bilance banky hodnoty 2,038 biliónu eur. Zajímavé bude rovněž sledovat vysvětlení banky, proč byl program TLTRO v září tak neúspěšný, proč evropské komerční banky projevily tak malý zájem o levné zdroje financování. Tématem dnešní tiskové konference bude i ekonomický výhled pro společnou měnovou unii a stress testy komerčních bank.

ECB včera oznámila, že součástí programu QE mají být i řecká a kyperská aktiva (méně kvalitní), což se nelíbí Německu. Nicméně bankovní rada by tento záměr mohla většinově odhlasovat. Nákupem těchto aktiv by kyperské a řecké banky dostaly od ECB likviditu, kterou by podle banky mohly použít na poskytnutí nových půjček.

Poslední čtvrtletí odstartoval americký akciový trh negativně. Index S&P 500, který má za sebou 7 ziskových kvartálů po sobě, si včera odepsal 1,32 procenta zisku a uzavřel na hodnotě 1 946,16 bodu. Dow Jones oslabil o 1,40 procenta a technologický Nasdaq o 1,59 procenta. Index malých společností Russel 2000 se dokonce propadl do negativního teritoria, když ztratil 10 procent ze svých červencových maxim. Obchodníci uvádějí několik důvodů výprodeje. Zmiňují výskyt eboly v USA, špatná data PMI z Německa a USA. Index PMI ze sektoru výroby eurozóny dosáhl v září nejnižší hodnoty za 14 měsíců a německý index se propadl do zóny kontrakce prvně za 14 měsíců. Dále zmiňují situaci na Ukrajině a Středním východě (ISIS), zpomalení ekonomikyČíně a pro-demokratické protesty v Hongkongu. Pro další vývoj akciových indexů bude klíčová výsledková sezóna, která začíná již příští týden. 8. října ji již tradičně odstartuje společnost Alcoa.

Horší investorská nálada se projevila nejen na prodeji akciových indexů, ale i na nákupu bezpečného přístavu v podobě japonského jenu, který v noci posílil. Podle všeho je ale oslabení akcií a USD způsobeno hlavně výběrem zisků po úspěšném třetím čtvrtletí.

Makrokalendář pro dnešní den:


Americký akciový index S&P500 testuje důležitou dlouhodobou trendovou linii, jejíž proražení, by mohlo být spouštěčem silnějšího výprodeje. Nicméně na oscilátoru RSI lze vidět býčí divergenci, která naznačuje, že trendová linie by mohla index dnes podržet nad ní.


Ropa WTI prorazila důležitou hladinu podpory na úrovni 91,22 USD a dnes i kulaté číslo 90 USD za dolar. Pozor na býčí divergenci s MACD. TA by mohla dovést ropy k opětovnému otestování těchto hodnot, kde by se mohla vyskytnout vhodná příležitost k prodeji s cílem 87,80 až 58,55 USD za barel. Nezapomeňte, že pokles ceny ropy je negativní pro CAD.


Měnový pár NZD/USD se opět vrátil otestovat proraženou (zelenou) trendovou linii. Ta byla pro něj silným supportem, jehož proražení otevřelo NZD/USD další cestu dolů. Zůstane-li NZD/USD pod touto trendovou linii, otevírá se NZD další cesta k oslabení.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688