STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  01.10.2014 16:22:58

Věci, které nenechají analytiky v dnešní době spát

Americké indexy vykazují dlouhodobý a stabilní růst i přes několik závažných hrozeb, které by mohly způsobit propady trhu. Předminulý pátek 19. září 2014 došlo k vytvoření historického maxima v okolí hodnoty 2020 na S&P 500 indexu, který zahrnuje 500 významných amerických společností. Trh po dosažení této hodnoty reagoval mírnými výprodeji a otázkou nyní zůstává, zdali napjatá situace ve světě nemůže rozpoutat masivní propady trhu. Finanční svět se nyní rozděluje na dva tábory, přičemž jedna skupina věří v další růst a druhá skupina očekává propady. Nicméně důsledný analytik a portfolio manažer by měl v rámci risk managementu sledovat pět nejvypjatějších situací ve světě.

1)      Nestabilní situace kolem Ruska:

Zřejmě největší dopad na světové trhy může mít řešení situace kolem Ruska, která začala anexí Krymu a pokračuje sankcemi západního světa. Nejzásadnější dopad na Rusko by mohla mít sankce týkající se společnosti pro celosvětovou mezibankovní finanční telekomunikaci SWIFT, což by významně narušilo ruské finanční a obchodní aktivity.

2)      Politická nestabilita ve Španělsku

Katalánsko patří mezi autonomní společenství na pobřeží Španělska a nevzdává boj o svou nezávislost. Dne 9. listopadu 2014 plánuje uspořádat referendum týkající se oddělení. V případě, že by referendum dopadlo pozitivně pro Katalánsko, bude Španělsko čekat politická krize.

3)      Vzestup islámského fundamentalismu

Další vznikající hrozbou je vzestup islámského fundamentalismu. Stále více se mluví o tzv. Islámském Státu (IS), což je radikální islamistická teroristická organizace původem z Iráku. Na jím dobytém území vyhlásila samostatný stát stejného jména, ten se rozprostírá na částech území států Iráku a Sýrie a není mezinárodně uznán žádnou zemí. Jeho stoupenci vyhlásili toto území za chalífát, který si nárokuje náboženskou autoritu nad všemi muslimy na světě a usiluje o vládu nad všemi muslimy obývanými územími.

4)      Občanské nepokoje na rozvíjejících se trzích

Občanské nepokoje ovlivňují ekonomiky zemí, mezi které patří Argentina, Bosna, Brazílie, Bulharsko, Egypt, Thajsko, Turecko, Venezuela nebo Vietnam. Občané těchto zemí dávají veřejně najevo nesouhlas s vedením a hospodařením země.

5)      Možné globální rozšíření Eboly

Epidemie Eboly v západní Africeroce 2014 je z hlediska počtu obětí největší v historii. Na začátku září počet nakažených lidí překročil hranici 4000 a došlo k nakažení lékařů z Evropy i USA. Nejčernější scénáře uvádí, že během několika následujících měsíců může dojít k nakažení až 1,4 miliónu lidí.

 DALŠÍ ZAJÍMAVOSTI NALEZNETE ZDE: http://stox.cz/zpravodajstvi/clanky/zajimavosti 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688