Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  01.10.2014 08:09:00

Evropská jádrová inflace poslala euro na rekordní minima


Společná evropská měna se včera dostala na své více jak dvouleté minimum proti dolaru. Euro tak reagovalo na zveřejnění cenového vývoje v eurozóně za září. Celková inflace sice v souladu s tržním očekáváním jen mírně zvolnila na 0,3 % y/y, ale jádrová inflace zpomalila ze srpnových 0,9 % y/y na 0,7 % v září. To zapříčinilo, že euro prorazilo i hladinu 1,26 USD/EUR a podívalo se až na úroveň 1,257. Nicméně tento negativní šok byl v průběhu dne do jisté míry kompenzován horšími výsledky předstihových indikátorů z USA. Kurz hlavního měnového páru se tak v průběhu dne vrátil nad hladinu 1,26 USD/EUR nad níž dnes ráno také otevírá.  

Zářijová jádrová inflace v eurozóně trhy překvapila svým zpomalením na 0,7 % y/y. Ceny průmyslových výrobků mimo energetiku zpomalily svůj růst z 0,3 % na 0,1 % a ceny služeb přidaly pouze 1,1 % oproti 1,3 % měsíc předtím. Celkovou inflaci tak nahoru táhly překvapivě ceny potravin, které zrychlily z -0,3 % na 0,2 %. Mírné zklamání přinesl také německý trh práce. Počet nezaměstnaných stoupnul o 12 tis., zatímco trh očekával mírný pokles. V Německu však bylo zklamání kompenzováno dobrými výsledky maloobchodu za srpen. Ani americká data včera vesměs nevyvolávala nadšení, když výrazně klesnul Conference Board index spotřebitelské důvěry i chicagský PMI. Nad tržním očekáváním tak skončil pouze index průmyslové aktivity v okolí Milwaukee. 

I dnes budou zveřejněny důležité ekonomické indikátory. Ve Spojených státech bude zveřejněn ISM index ze zpracovatelského průmysl. Zatímco koncensus trhu očekává jeho mírné zpomalení, ekonomové SG jsou optimističtější, když čekají jeho zvýšení z 59 bodů na 59,5 bodu, což by představovalo nejvyšší hodnotu od července 2004. Hlavní pozornost bude směřovat na složku zaměstnanosti. Výdaje na stavebnictví v srpnu podle ekonomů SG vzrostly o 1 % m/m podpořené hlavně zrychlením výdajů na rezidenční nemovitosti.

V Evropě se dočkáme finálních indexů PMI ze zpracovatelského průmyslu. Ekonomové SG v eurozóně očekávají jejich mírnou revizi o dvě desetiny bodu směrem dolů. Tyto údaje by měly potvrdit pomalé oživení v eurozóně i s tím, že ve střednědobém hledisku bude rychleji růst Neměcko a Španělsko oproti pomaleji rostoucí Itálii s Francií.     


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688