Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  04.10.2014 10:00:03

PXE nově nabízí možnost účasti také menším odběratelům

 

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE) nabízí nově koncovým spotřebitelům možnost nalezení nejvhodnějšího dodavatele elektrické energie prostřednictvím elektronických aukcí. Ti tak získají nejlepší možnou cenu elektřiny, a to za zcela transparentních podmínek na největším trhu s elektrickou energií v regionu CEE. Nová služba je určena zejména pro firmy, obce, státní správu, a obecně pro všechny větší spotřebitele.

  

„Naším cílem je za maximálně jednoduchých podmínek umožnit využití aukce i menším odběratelům. Aukce nabízí ideální možnost pro města, obce, ale i soukromé firmy, jak si podstatně snížit náklady na elektřinu. Je to i díky tomu, že naše platforma nabízí své služby až o 50 % levněji než některé konkurenční platformy organizující elektronické aukce“, říká David Kučera, generální sekretář POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE.

  

Nejmenší velikost aukce je omezena na 10.000 MWh, což je současně i nejmenší možné množství, které lze koupit na burzovním trhu PXE. Pokud je roční spotřeba menších odběratelů nižší než minimálních 10.000 MWh, mohou se sdružit do konsorcia a aukci tak přesto využít.

  

Na straně dodavatelů elektřiny stojí jen renomovaní obchodníci – členové PXE. Nákup elektrické energie probíhá prostřednictvím regulovaného trhu PXE, čímž je implicitně garantována její dodávka konečnému odběrateli.

  

„Implicitní garanci dodávky elektřiny bereme jako naší velkou konkurenční výhodu. Dodavatelé nabízející elektřinu prostřednictvím aukcí na PXE musí splňovat náročná kritéria vstupu a působení na burze a proto je velmi nepravděpodobné, že by zákazníci nedostali svoji energii za podmínek vysoutěžených na nové platformě PXE“, doplňuje David Kučera

  

Koncoví spotřebitelé mohou s burzou komunikovat prostřednictvím datových schránek, což je další výhoda, kterou PXE přináší. Celý proces se tak stává mnohem transparentnější ,jasně zdokumentovaný a zpětně snadno revidovatelný.

  

„PXE, jakožto regulovaný a dozorovaný trh nabízí nejvyšší dostupný standard transparentnosti v ČR. Všechny subjekty, které se musí při nákupech řídit zákonem o veřejných zakázkách, využitím naší platformy tuto podmínku splňují. Díky komunikace prostřednictvím datových schránek je celý proces naprosto transparentní, pro zadavatele jednoduchý a v konečném výsledku cenově a časově nenáročný“, dodává David Kučera.

 

Nový systém je výhodný i pro dodavatele. Svoji nejlepší nabídku (cenu) na dodání požadovaného množství elektřiny zadají do systému PXE. Nová platforma používá systém Trayport, tj. stejný systém, jako na regulovaném velkoobchodním trhu. Dodavatel nemusí k nabídkové ceně vypracovávat žádnou dodatečnou dokumentaci, čímž se pro něj účast v aukci stává výrazně jednodušší. Burzovní systém zadané nabídky vyhodnotí a vybere tu s nejvýhodnější cenou pro odběratele.  

 

  

 

 

POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE) byla založena v červenci 2007 a umožňuje obchodování s elektrickou energií s místem dodání v Česku, Slovensku, Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Je největším trhem s futures kontrakty na elektrickou energii s fyzickým a finančním vypořádáním ve střední a východní Evropě. Od roku 2013 provozuje ve spolupráci s Central European Gas Hub (CEGH) obchodní platformu CEGH Czech Gas Futures. Jako dceřiná společnost Burzy cenných papírů Praha je PXE rovněž součástí skupiny CEE Stock Exchange Group, která provozuje burzovní platformy v Praze, Vídni, Budapešti a Lublani. PXE vlastní licemci komoditní burzy od Ministerstva průmyslu a obchodu a licenci regulovaného trhu vydanou Českou národní bankou a. je těmito subjekty dozorována.

  

 

 

Jiří Kovařík

 

Ředitel odboru externí komunikace

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688