Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  24.09.2014 15:22:39, aktualizováno 25.09.2014 12:16:22

Yahoo: nesmyslné ocenění po IPO Alibaby

Po úpisu Alibaby je jasné, že trhy zjevně špatně oceňují Yahoo. Pokud budeme předpokládat, že trhy jsou racionální, pak aktuální cena vlastně nedává smysl. V pátek uzavřelo Yahoo na 40,93 dolarech, ale na základě analýzy SOTP (sum-of-the-parts/součtu částí) by se akcie měly obchodovat kolem 45 dolarů.

11 % navíc pro Yahoo

Níže uvedená tabulka ukazuje v obrysech SOTP analýzu férové hodnoty akcií Yahoo. Společnost má 3 408 milionů dolarů v hotovosti a krátkodobých cenných papírech. Podíl v Yahoo Japan má hodnotu 5 191 milionů dolarů po zdanění. Výnosy z úpisu Alibaby činí 5 831 milionů po dani.

Rozvaha za 3. kvartál ukáže celou sumu před zdaněním, ale v pasivech také najdeme zvýšenou daň z kapitálových zisků za prodaný podíl. Zbývající podíl Yahoo v Alibabě po úpisu má hodnotu 22 071 milionů dolarů po zdanění při předpokladu desetiprocentní slevy za prodej celého podílu zájemci over-the-counter (přes přepážku).

Nakonec aplikujeme 15tinásobek na stabilní volné cash flow Yahoo v hodnotě 600 milionů dolarů. Co se týče zisku, toto znamená poměr P/E (ceny a zisku na akcii) cca 7.

gn1

Celková férová hodnota podle SOTP je  45 051 milionů dolarů, což, vyděleno 994 603 788 akciemi, znamená férovou hodnotu akcie 45,30 dolaru, jež je o 10,7 % vyšší než uzavírací cena z minulého pátku.  Trhy tedy buď Yahoo špatně oceňují, nebo ukazuje SOTP negativní očekávání týkající se jeho podílů v Yahoo Japan a Alibabě.

Optimálním obchodem, který reflektuje tuto zjevnou arbitráž při vědomí celkové kapitalizace Yahoo, je koupit Yahoo a šortovat Yahoo Japan a Alibabu. Jedinou potíží je najít v současné době dostatek akcií Alibaby na šortování.

Použít akcie Yahoo k šortování Alibaby?

Pro investory, kteří nahlížejí na Alibabu negativně (a těch je zřejmě docela dost), jsou akcie Yahoo možností, jak šortovat Alibabu. Podíl Yahoo v Alibabě odpovídá aktuálně polovině její tržní kapitalizace. Jednoprocentní pokles Alibaby by měl vést k půlprocentnímu poklesu cen akcií Yahoo, jinak zde vlastně máme arbitrážní příležitost.

Pokles akcií Yahoo z minulého pátku zřejmě způsobila kombinace zesíleného šortování a výprodeje dlouhodobých investorů, který byl v souvislosti s úpisem Alibaby očekáván.

gn2

Cena akcií Yahoo

Zdroj: Saxo Bank

Existuje ale jeden problém šortování Yahoo za aktuální tržní cenu. Jak bylo vysvětleno výše,  tradeři už téměř o 11 % podhodnocují hodnotu akcií Yahoo. Díky tomu se můžete dostat do nebezpečné situace, kdy Alibaba klesne o 20 %, ale Yahoo se ani nehne, protože při takovém scénáři se tržní cena může srovnat s férovou hodnotou podle SOTP. Tato neznámá proměnná  představuje hlavní riziko strategie šortování Yahoo.

Softbank se obchoduje s podobným diskontem

Z určitého pohledu není špatně ohodnoceno jenom Yahoo. Největší akcionář Alibaby, Softbank, je také podle SOTP podhodnocen, jelikož trh nepřisuzuje žádnou hodnotu jeho podílům v japonských telekomunikačních podnicích a největšímu investičnímu portfoliu.

Souhrnná hodnota podílu Softbank v Alibabě s 20% slevou a investice ve veřejně obchodovaných firmách, jakými jsou například Sprint, Yahoo Japan a GungHo Online Entertainment aktuálně přesahují tržní kapitalizaci Softbank, která činí 92 miliard dolarů. Při aplikaci skromného valuačního násobku na japonská telekomunikační aktiva a při odhadu korporátních daní ukazuje Softbank podobný diskont jako v případě Yahoo.

 

Peter Garnry, hlavní akciový stratég Saxo Bank

Peter Garnry je akciový stratég Saxo Bank. Pochází z Dánska a v roce 2007 absolvoval Copenhagen Business School. Peter denně píše aktuální příspěvky o amerických a evropských trzích, stejně jako pravidelné strategické články o fúzích a akvizicích, výsledkových sezónách, expanzi ziskových marží a sektorových valuacích. Je také pravidelným komentátorem v televizi, například v CNBC a Bloombergu. Předtím, že začal v říjnu 2010 pracovat v Saxo Bank, založil Peter softwarovou firmu UPSIDO, která v severských zemích poskytovala retailovým klientům platformu pro analýzu akcií. Peter Garnry je k dispozici ke komentářům o světových akciích ze širokého pohledu.

 

NAUČTE SE  SPRAVOVAT SVÉ FINANCE LÉPE, NEŽ TO ZA VÁS UDĚLÁ BANKA

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688