Přehledně: Jak správně vybrat a kupovat kvalitní brambory?

TNBiz, 24.9.2014

Brambory před stovkami let vysvobodily Evropu z opakujících se hladomorů. Nejsou naší tradiční potravinou, nýbrž k nám byly dovezeny. Za dlouhá léta však v Evropě zdomácněly a mnozí z nás si bez nich svůj jídelníček už nedokážou představit.

Z jedné odrůdy si jich postupně vyšlechtily stovky. Jen u nás je jich v současné době registrováno a smějí se prodávat 157 odrůd, z toho je 40 českých. A právě zde je kámen úrazu. Ne všechny brambory se hodí na stejnou přípravu pokrmů. Nejenže existují různé odrůdy, v obchodech najdeme i varné typy. Jak se v nich orientovat? A jak vůbec poznat kvalitní bramboru?

 Poznejte kvalitu

Při koupi brambor vybírejte z těch, které jsou umyté. Jedině tak poznáte na první pohled všechny vady. Slupka by neměla být scvrklá, ani nazelenalá. Neměla by na sobě mít povlak, strupy nebo mechanické poškození, tj. řezy nebo škrábance.

Pokud omylem koupíte bramboru plesnivou, plísní poškozené místo neodkrajujte, ale celou bramboru rovnou vyhoďte. Zároveň zkontrolujte, jestli nejsou plísní napadeny i další brambory.

Typy brambor

Pozornost při nakupování brambor určitě věnujte výběru varného typu. Na obalech se obvykle vyskytují značky A, B a C. Často však brambory uvnitř sáčků bývají přechodem mezi dvěma sousedícími typy, tedy AB či BC.

Jakou odrůdu zvolit?

Když už víte, ze kterého varného typu chcete vařit, nastává poslední - vybrat si odrůdu. Za nejchutnější jsou považovány Flavia, Inova, Kariera nebo Karin. Většinou jde o přílohové brambory vyššího varného typu. Oblíbená je taktéž odrůda Rosara, která se vyznačuje červenou slupkou a tmavě žlutou dužinou. Hodí se také jako příloha, má totiž pevnou slupku a je slabě moučná.

Jak brambory skladovat?

Uskladněním v lednici se škrob v bramborách obsažený začne rozkládat na cukry. Brambory pak získají nepříjemnou nasládlou chuť. Nejlepší je brambory skladovat na tmavém, chladném a suchém místě.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky