Šatník Olga Medlíková (Šatník Olga Medlíková)
Práce  |  22.09.2014 11:14:27

Neustálá modernizace IT vybavení připraví studenty na pracovní trh

Co rozhoduje při volbě kvalitní střední školy zaměřené na informační technologie? Jak docílit toho, abyste necítili ztrátu času z pohledu rodiče i studenta, ale naopak byla škola startovacím můstkem pro budoucí uplatnění na trhu, kde se nároky i technologie neustále mění? Příkladem by měla jít právě škola

Ačkoli se zdá, že škol s IT obory je mnoho, kvalita výuky odborných předmětů mnohdy založená právě na vybavení, je dle zástupců vzdělávací instituce na velmi nízké úrovni. Rozdíly v kvalitě IT oborů jsou stále značné. Informační technologie mají dnes na trhu práce jednoznačně přední místo. V žebříčku nejžádanějších oborů na pracovním trhu se ujímají 2. místa v počtu volných pracovních pozic. Řada středních škol proto otevírá obory s názvem „informační technologie“ mnohdy s jediným cílem: nalákat studenty. To by nebylo ani tak od věci, kdyby byly tyto obory kvalitní. 

„Po několikáté jsme zaznamenali studenty, kteří na naši školu přestoupili s tím, že je výuka v IT oboru na předcházející škole neuspokojovala i přes slušný prospěch. V odborné výuce totiž absolvovali například dílny. Učili se svářet nebo při výuce nemohli využívat software, protože škola neměla dost výkonné počítače,“ říká například ředitel Soukromé střední školy výpočetní techniky Praha Martin Vodička. 

Názory nezaznívají jen ze strany učitelů, trhu práce, ale hlavně studentů. „Modernizace je důležitá, stejně jako bezplatný přístup k nejnovějšímu softwaru,“ hodnotí kupříkladu absolvent Dario Kolar studium na IT škole. Dle jeho mínění je rovněž důležitá odbornost vyučujících a jejich nadšenost do oborů. Student se může dostat k řešení řady praktických problémů a posunout se tak dále. 

Která škola lidi nepřipraví

Jaké škole se vyhnout? Určitým vodítkem může být to, zda má škola v nabídce příliš mnoho odlišných oborů. Stejně tak zajímavou informací může být i tradice výuky IT oboru ve škole. Zdrojů, ze kterých je možné získat informace je celá řada: internet, burzy středních škol, inspekční zprávy. Ještě lepší jsou reference od známých, kamarádů, absolventů. Lidé by neměli zapomínat vybranou školu osobně navštívit, pohovořit s vyučujícími třeba na dnech otevřených dveří. 

Jak v nové práci?

Pokud například ihned po škole nastupujete do nové práce, je to pro vás velký test. Poznáváte jiné lidi, nové prostředí, odlišné zvyklosti. Vstupujete do takzvané firemní kultury. Proto je podle dlouholeté lektorky Olgy Medlíkové dobré hned na začátku udělat několik věcí. „Projít si smlouvy, interní směrnice, etický kodex a další potřebné dokumenty. Hodně naslouchat, abyste se rychle orientovali v nové situaci. Měli byste být přátelští vůči okolí a nebát se zeptat, když něčemu nerozumíte,“ říká lektorka Olga Medlíková. 

Nejvíc volných míst je v obchodu, IT a strojírenství

Žebříčku oborů, v nichž zaměstnavatelé v uplynulém roce otevřeli nejvíce nových míst, vévodil prodej a obchod (s podílem 13,8 %). Druhou příčku obsadil obor informačních technologií (9,3 %), následovaný strojírenstvím (7,7 %), administrativou (7,7 %), výrobou a průmyslem (6,9 %) a bankovnictvím/finančními službami (5,7 %). Aktuálně je nejvíce pracovních míst obsazováno právě v těchto oborech. Letos na jaře přibývalo nejvíce pracovních pozic ve strojírenství. V administrativě, bankovnictví a finančních službách se podle analytických společností oživení zatím tolik neprojevilo. 


PaedDr. Olga Medlíková

 PaedDr. Olga Medlíková pracuje jako samostatná lektorka pro byznys, neziskové organizace a státní správu od roku 1996. Zaměřuje se na vzdělávání dospělých v oblastech: prezentační dovednosti, sociální dovednosti (komunikaci, řešení konfliktů, vyjednávání), manažerské dovednosti, společenský a protokolární kontakt. Specializuje se na trénink mluvčích, argumentaci, rétoriku a lektorské dovednosti. Olga spolupracuje s organizací Neziskovky.cz, o.p.s., kde je členkou správní rady, členkou Aliance lektorů a konzultantů ICN a mentorkou organizace Business and Professional Women. Píše populárně naučné knihy o tématech, které učí (prezentace, řešení konfliktů, založení a provoz neziskových organizací, lobbing, lektorské dovednosti). V roce 2012 získala cenu Osobnost roku v oblasti praktické aplikace vzdělávání dospělých a andragogiky. Vystudovala Pedagogickou fakultu v Ústí nad Labem a mnoho kurzů a stáží v Čechách i v Německu. 

Více informací naleznete na:
http://satnik.net/

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688