Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  22.09.2014 07:36:00

Dolar zažívá nejúspěšnější období za posledních 47 let


Dolarový index roste již deset týdnů v řadě , což se stalo naposledy v roce 1967, kdy byl americkým prezidentem Lyndon Jonson. Jednou z mála měn, která si v minulém týdnu vůči americkému dolaru polepšila, byla britská libra. Ta reagovala na výsledek referenda, ve kterém Skotové odmítli nezávislost na Velké Británii. Na šestileté minimum spadl proti dolaru japonský jen ve světle toho, že japonská centrální banka hodlá pokračovat v extrémně uvolněné měnové politice. To platí i pro ECB, která v minulém týdnu zahájila operaci TLTRO, kde ovšem zájem evropských bank zaostal za očekáváním. A protože americká centrální banka už na příštím (říjnovém) zasedání ukončí program kvantitativního uvolňování a již v příštím roce začne s normalizací úrokových sazeb, dostalo se euro vůči dolaru v minulém týdnu na nejslabší hodnotu za posledních 14 měsíců, když byla v samotném závěru minulého týdne testována úroveň 1,2830 USD/EUR.

Minulý týden proběhlo zasedání americké centrální banky, tento týden se pak dočkáme vystoupení hned sedmi amerických centrálních bankéřů. Samotné zasedání FOMC minulý týden žádné větší překvapení nenachystalo. Nezměnila se ani rétorika, když guvernérka Janet Yellen zopakovala, že sazby zůstanou na technické nule po značnou dobu ("considerable time") a zdůraznila významnou slabost ("significant slack") na trhu práce. Podle očekávání byl snížen objem odkupovaných aktiv na 15 mld. USD a na příštím zasedání na konci října by tento program měl být úplně ukončen. Nepřekvapil ani medián výhledu úrokových sazeb, který naznačuje mírně rychlejší normalizaci monetární politiky. Na konci příštího roku medián výhledu sazeb ukazuje na 1,375 % v porovnání s červnovými 1,125 % a prognóza pro konec roku 2016 se posunula z 2,50 % na 2,875 %. Nově byl zveřejněn výhled na rok 2017, na jehož konci by se klíčová úroková sazba měla pohybovat na 3,75 %. Guvernérka také zlehčovala rozdíl mezi tržním výhledem na sazby a výhledem Fedu. Americká centrální banka se také vyjádřila k tomu, jak chce ukončit svou monetární expanzi. Konec reinvestic nakoupených cenných papírů by měl přijít krátce po zahájení cyklu zvyšování sazeb a bude se při něm přihlížet na aktuální stav ekonomiky. Nakonec Fed oznámil, že bude posouvat svůj cíl na jednodenní sazby regulací volné likvidity bank uložených u centrální banky.

Ekonomické indikátory, které budou v tomto týdnu zveřejněny, by měly rozevírající se nůžky mezi evropskou a americkou ekonomikou potvrdit. Očekáváme pokračování série příznivých amerických dat. Prodeje nových domů by se měly vyšplhat na sedmiměsíční maximum, týdenní počet nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti by se měl udržet pod 300 tisíc a objednávky zboží dlouhodobé spotřeby by se měly zlepšit. Finální výsledek HDP za Q2 14 by měl být zlepšen z původně udávaných 4,2 % na 4,8 % (mezičtvrtletně anualizovaně). Za eurozónu se zřejmě dočkáme nepatrného zrychlení meziročního růstu peněžní zásoby M3 na 1,8 % y/y, nicméně růst privátních úvěrů zůstane negativní. Předběžné zářijové PMI indexy aktivity by se oproti předchozímu měsíci nijak významně změnit neměly.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688