Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  20.09.2014 15:29:14

Akcie, které ve zbytku roku překonají trh

Že by další dobrý rok pro akcie? S&P 500 si od ledna připisuje téměř dvojciferné zisky a posouvá svá maxima. Vzhledem k silnému momentu trh působí, jako kdyby měl ještě to nejlepší do konce roku před sebou.

Ne všechny investice jsou si ale rovny. Některé akcie mohou podat nižší výkon nebo zažít velké ztráty, a to dokonce i v případě, že je trh ve vzestupném trendu. Naopak ty nejlepší akcie se silnými růstovými příběhy vykazují zpravidla ještě lepší výkon než hlavní indexy.

Většina investorů nejspíše nechystá převraty v portfoliu vzhledem k nebývalému úspěchu akcií v minulém roce a vcelku silnému letošku. Minulá výkonnost ale nezaručuje budoucí výnosy. Proto může být právě nyní moudré přenastavit portfolio - zbavit ho poražených a vybrat zisky u vítězů, kteří růst "přepálili".

Pokud uvažujete o tom, jakými firmami vyřazené tituly nahradit do konce roku, prohlédněte si následující akciovou sedmičku s velkým potenciálem.

Chipotle

Chipotle - profil
Chipotle - profilZdroj: Bloomberg

Chipotle je jednou z těch akcií, u nichž investoři protočí oči nad jejich cenou a probíhající rally, která je zralá na korekci. Přestože strategie "kup a drž" není v případě této akcie na současné cenové úrovni tím pravým ořechovým, je velká pravděpodobnost, že během 6 až 12 měsíců ještě zhodnotí.

Akcie ztratila 20 % ze svého březnového vrcholu kvůli vyšším nákladům na potraviny, které způsobily tlak na zisky. Akcie se ale už z propadů vzchopila a vynikající výsledky za druhý kvartál její cenu vytáhly k novým maximům.

Bude nadprůměrný výkon trvat i ve zbytku roku? Mohl by, protože podle všeho byly nákladové tlaky jen dočasné (vzhledem k suchům v Kalifornii) a již povolují. Firma je ve svém výhledu konzervativní, což bylo částečně důvodem pro tak zajímavou reakci po výsledkovém reportu za druhý kvartál.

Trh také nejspíše nevěnuje dost pozornosti růstovým trendům této firmy. Výsledky za první kvartál poukázaly na masivní 13% růst srovnatelných tržeb. Čísla za druhý kvartál pak byla ještě lepší (17% růst). Společnosti provozující restaurace vykazují obvykle dobrá čísla díky otevírání nových restaurací, nicméně 1 500 již fungujících a prosperujících restaurací a dalších provozoven firmy Chipotle je důkazem síly korporátní značky a strategie.

Chipotle - kvartální výsledky
Chipotle - kvartální výsledkyZdroj: Bloomberg

Potenciál k růstu se možná dnes v případě této akcie hledá obtížněji, argumentem by ale mělo být to, že Chipotle vykazuje skvělé zisky i tržby. Očekávané P/E, podobně jako nominální cena akcie, je vysoké - kolem 39. Investoři však mají za co platit, aspoň během následujících několika měsíců, které by měly být pro Chipotle pokračováním růstového příběhu.

Chipotle - přehled investičních doporučení
Chipotle - přehled investičních doporučeníZdroj: Bloomberg

Cisco Systems

Cisco - profil
Cisco - profilZdroj: Bloomberg

Tato firma nemá u investorů nyní příliš dobrou reputaci kvůli spíše zpomalujícímu výkonu z posledních let. Akcie zhodnocuje jen o 12 % od srpna 2009, zatímco trh v průměru vzrostl na dvojnásobek.

Dlouhodobým investorům ale může nabídnout silný potenciál jako hodnotová sázka, zejména při současné valuaci. Její 3% dividendový výnos je lepší než u některých jiných oblíbených dividendových titulů, třeba Colgate-Palmolive. Dividendy Cisca jsou rovněž udržitelné díky výplatnímu poměru na úrovni 35 % ročního zisku a hotovostnímu polštáři 50 miliard USD. Vzhledem k tomu, že se dividenda ztrojnásobila od začátku výplat v roce 2011, je pravděpodobný její další růst.

Cisco - kvartální výsledky
Cisco - kvartální výsledkyZdroj: Bloomberg

Cisco nedávno možná zklamalo investory zprávami o propouštění a opětovné stagnaci tržeb. Firma ale pokračuje ve zvyšování ziskovosti díky zlepšení efektivity, což by mohlo pomoci k budoucím ziskům, stejně jako růst výdajů firem na IT infrastrukturu ke konci roku 2014 a v roce 2015.

Očekávané P/E je jen necelých 11, což ze Cisca dělá správně ohodnocenou akcii s většinou negativních zpráv již započtených v ceně. Pro dlouhodobé investory skvělá sázka.

Cisco - přehled investičních doporučení

Cisco - přehled investičních doporučeníZdroj: Bloomberg

 

Jaké další akcie mají potenciál na překonání trhu do konce roku, se dozvíte na Investičním webu

  

Investiční večer: Jak přenastavit portfolio na podzimní měsíce?

Investiční večer Investiční portfolio Alokace investic

 

Investiční večer: Jak přenastavit portfolio na podzimní měsíce?

 

Po letní přestávce pokračuje cyklus pravidelných Investičních večerů. Světové trhy sledují významná geopolitická rizika na východě Ukrajiny i na Blízkém a Středním východě, kvantitativní uvolňování Fedu se chýlí ke konci, ECB naopak pumpuje do ekonomiky více peněz. Jak v současnosti investovat? Na téma rebalancování portfolia před závěrem roku pohovoří hosté Investičního večera již v pondělí 22. září 2014. Přijďte s nimi diskutovat i vy.

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688