Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  19.09.2014 15:55:00

Středoevropským měnám se během týdne vcelku dařilo


Navzdory nejistému globálnímu prostředí se tento týden středoevropským měnám dařilo. Bez významnějšího dopadu do obchodování středoevropských měn skončilo zasedání americké centrální banky, referendum o nezávislosti Skotska či první tranše TLTRO od ECB. Za relativně klidného kurzového vývoje měly středoevropské měny spíše tendenci posilovat. Jako nejzásadnější se zdá snížení geopolitického rizika, když se situace na Ukrajině po uzavření klidu zbraní navzdory ojedinělým incidentům spíše zklidnila. V celotýdenním hodnocení nejvýrazněji posílil maďarský forint, který si připsal 1,3 %, polský zlotý si polepšil o 0,4 %. Zejména v první polovině týdne se dařilo i české koruně, když se kurz dostal až k otestování úrovně 27,50 CZK/EUR. Tak silný byla tuzemská měna naposledy koncem července. Nicméně v samotném závěru týdne koruna část svých zisků odevzdala, když se kurz během páteční seance krátce dostal nad 27,60 CZK/EUR. Domácí ekonomické indikátory, které byly v průběhu týdne zveřejněny, neměly na kurzový vývoj žádný vliv.

Ceny průmyslových výrobců v srpnu v naprostém souladu s očekáváním meziročně stagnovaly, když od počátku roku klesaly. Nicméně pro nadcházející měsíce nelze příliš očekávat, že by se průmyslové ceny od současné nuly nějak výrazně vzdálily. Výraznější cenový růst se ovšem nedá čekat ani v příštím roce, když určitě ceny nahoru nebudou tlačit ceny elektřiny. Změny cen v produkční sféře jsou zejména nákladového charakteru. Nicméně zvyšující se produkce vedoucí k vyššímu využití kapacit by měla tlačit ceny nahoru. Bohužel v současné době se vyskytlo několik faktorů (zejména sankce EU vůči Rusku), které naopak budou tlačit produkci směrem dolů, což bude držet inflační tlaky pod pokličkou. Odvetné sankce Ruska budou omezovat inflační tlaky zejména v potravinářském průmyslu.

Ceny zemědělských výrobců klesly v samotném srpnu o 2,5 %. Tyto ceny ovšem podléhají výrazné sezónnosti, po očištění o tento faktor tyto ceny byly nižší jen o 0,1 % meziměsíčně. Jedná se ale již o čtvrtý pokles v řadě (kumulativně o 1,8 %) a nic nenasvědčuje tomu, že by ceny v zemědělství v nacházejících měsících měly výrazněji růst. Přebytek potravin kvůli ruským sankcím bude tlačit ceny na potravinářském trhu dolů. Podle odhadů ČSÚ by ani letošní úroda obilovin neměla být špatná, což je další faktor, který bude omezovat inflační tlaky v tomto sektoru.

Zklamáním skončil červencový výsledek platební bilance, zároveň byla směrem k horšímu revidována i minulá data. Za samotný červenec byl vykázán schodek běžného účtu platební bilance ve výši 14,3 mld. CZK, kumulativně za posledních 12 měsíců jsme se vrátili do deficitu, a to 15 mld. CZK. Není to však zásluhou pouze horší červencové výkonnosti, ale i zmíněnou revizí historických údajů, která zvýšila toto negativní saldo o skoro 30 mld. CZK. V porovnání se stejným obdobím loňského roku se přesto tato kumulativní bilance vylepšila o více než 65 mld. CZK. Tomuto vývoji pomáhá hlavně obchodní bilance, která se zlepšila o 54 mld. CZK. Bilance služeb i bilance výnosů vykazují v kumulativním vyjádření pouze mírné zhoršení. Vyšší přebytek vykazuje položka běžné převody, kterou podporuje příliv z fondů EU. Za posledních dvanáct měsíců vykazují běžné převody kladné saldo ve výši 30,8 mld. CZK.

Klíčovou událostí příštího týdne je zasedání ČNB k měnové politice. Bude se jednat o zasedání, na kterém není projednávána nová prognóza, pouze se bude debatovat o rizicích té stávající (z konce července). Právě na červencovém zasedání bankovní rada rozhodla o posunutí "exitu" z intervenčního režimu na počátek roku 2016. Pokud se nenaplní protiinflační rizika, s pohledem ČNB souhlasíme. První zvýšení měnověpolitické úrokové sazby bychom pak předpokládali v Q2 16. Co se od červencového zasedání z pohledu ČNB přihodilo? (1) skutečná inflace za červenec i srpen se nacházela o 20bb nad prognózou ČNB. (2) na straně druhé HDP za Q2 14 skončil pod prognózou ČNB. (3) výrazným protiinflačním faktorem se stalo vnější prostředí kvůli zavedení sankcí na vzájemný zahraniční obchod s Ruskem. ČNB tak může ve výsledku akcentovat zvýšení protiinflačních rizik, nikoliv však takového rozsahu, aby to vedlo ke změně současného nastavení měnové politiky včetně cílované úrovně kurzu CZK/EUR.


Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)

Přečtěte si také:

01.06.2015Středoevropské měny na úvod týdne proti sobě Investiční bankovnictví (Komerční banka)
13.08.2014Středoevropským měnám se dařilo, nejvíce zlotému Investiční bankovnictví (Komerční banka)
23.07.2014Středoevropským měnám se uprostřed týdne dařilo Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.12.2013Euru se během minulého týdne dařilo Investiční bankovnictví (Komerční banka)
25.10.2013Koruně se během týdne dařilo navzdory holubičímu komentáři guvernéra Singera Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688