ETFs.cz (ETFs.cz)
Investice  |  16.09.2014 19:05:25

Do čeho investují smíšené defenzivní fondy?

Smíšený defenzivní fond může být použit jako základní či dokonce jediný v celém portfoliu. Investor i tak může pokrýt všechny hlavní třídy aktiv. Při takto zvolené strategii zůstává alokace mezi akciovými a dluhopisovými fondy v rukou portfolio manažera.

Této strategii odpovídají smíšené defenzivní fondy. Jedná se o takové fondy, které méně než čtvrtinu svých prostředků alokují do rizikové složky (akciová část) a zbytek plyne do konzervativní složky (dluhopisová část a peněžní trh). Ty v tuzemsku nabízí především české investiční společnosti (seznam naleznete zde).

IKS Balancovaný – konzervativní

Fond má ve svém portfoliu zastoupeny zejména české státní dluhopisy, dále podnikové dluhopisy společností ze střední a východní Evropy, které jsou kotovány na pražské burze. Výkonnost fondu se pohybuje většinou v kladných hodnotách. Výjimku tvoří roky 2011 a 2013, kdy se dostal lehce do záporných čísel. V současné době opět dosahuje pozitivních výsledků.

KB konzervativní profil

Základem jsou dluhopisy. Zbývající prostředky jsou ve formě bankovních vkladů. Průměrný výnos do splatnosti fondu se na konci července pohyboval na úrovni 1,6 %. Tato hodnota představuje dvojnásobek toho, co nabízí podobné fondy, které se zaměřují pouze na české státní dluhopisy. Patří mezi fondy s nejnižší volatilitou a celkovou nákladovostí.

ISČS Konzervativní Mix FF

Jako fond fondů investuje do peněžních a dluhopisových fondů (ISČS a ESPA). Dluhopisová složka se soustředí zejména na dluhopisy státní, korporátní a komunální. Akciovou složku tvoří ETF. Tato část je aktivně řízena – regionální i sektorová složka. V roce 2009 zaznamenal fond obrovský propad hodnoty. Poté, co se mezi léty 2010 a 2012 vrátil na původní hladinu, zaznamenává mírný nárůst.

ESPA Fiducia

Nakupuje převážně dluhopisy s pevným výnosem (ČR) a podnikové dluhopisy. Dynamickou složku mohou tvořit mezinárodní akcie bez omezení dle sektorů. Cizí měny jsou úplně zajišťovány proti CZK. Od propadu v roce 2011 vykazuje fond rostoucí trend. V současné době výkonnost fond spíše stagnuje.

ČSOB - konzervativní fond

Jedná se opět o fond fondů. Více než 60 procent aktuálně tvoří čtyři jiné fondy z vlastní skupiny KBC. V portfoliu převládají dluhopisy spolu s peněžními prostředky. Akciová složka má zde charakter spíše doplňkový. Vyjma roku 2008 se fond pohybuje z hlediska výkonnosti v kladných hodnotách. Jeho průměrná výkonnost patří k nejlepším v této kategorii. Na druhou stranu je pro něj typická větší volatilita ve srovnání s ostatními fondy.

ISČS fond řízených výnosů OPF

Fond uplatňuje investiční strategii kladných výsledků v každém kalendářním roce. Dominantní složku tvoří dluhopisy s pohyblivým výnosem. Výkonnost fondu v posledních dvou letech stagnuje. Výnos se pohybuje jen lehce nad hranicí 0 %.

Tabulky naleznete ZDE

 

ETFs.cz - první český portál zaměřený na investice do burzovně obchodovaných fondů (ETFs). Cílem webu je především vzdělávat potenciální ETF investory a informovat o novinkách na trhu. Na stránkách naleznete celou řadu užitečných návodů, zajímavých rozhovorů a tržních analýz.
Pro více informací navštivte www.etfs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

21.04.2020Světový den investičních fondů: 10 důvodů, proč investovat do fondů NN Investment Partners (NN Investment Partners)
11.12.2017Největší hedgeový fond investuje masivně do zlata. Ing. Zdeněk Ďuriš (EKKA-Gold s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688