Michal Semotan (J&T BANKA)
Okénko investora  |  16.09.2014 12:51:02

Připravit se na výběr zisků. Alespoň částečně

Po poměrně prudkém propadu na přelomu července a srpna, kdy plno lidí věštilo trhu další hluboký pád, přišel pravý opak. Trhy naplno odignorovaly válečné konflikty (Ukrajina, Gaza, Irák) a soustředily se na pro ně pozitivní čísla především z americké ekonomiky.

Pozitivní sentiment se postupně přelil z amerických trhů do Evropy, jak je tomu dobrým zvykem. (Zajímavé je, že jen velmi málokdy se to děje naopak.). Následujícím impulzem k růstu byl projev šéfa ECB, ze kterého si trhy vycucly možnost další podpory bank a ekonomiky, nějaký odvar ala QE v Americe. A měli jsme na růst zaděláno...

Amerika posouvá na indexech nová maxima, evropské trhy za poslední dva týdny odmazaly úvodní silný srpnový propad a vše je najednou optimistické. Prostě vlnka střídá vlnku a je potřeba se na tom zkoušet svézt. Nic víc, nic míň.

Zatímco před třemi týdny jsem psal o nákupech, nyní bych radil postupné vybírání zisků tam, kde je to možné, s tím, že kdyby se ECB opravdu odhodlala k větší akci, je potřeba si ještě nějakou dobu podržet bankovní tituly, které by mohly za předpokladu podpory z ECB vyskočit.

Jít do cashe není od věci

Úplně od věci mi nyní nepřijde jít teď trochu více do cashe, než je normální. Konflikt Ukrajiny a Ruska se nás sice nedotýká bezprostředně, ale přes ekonomické sankce a pokles výkonosti ekonomik jak Ukrajiny, tak Ruska již ano. Tato čísla se projeví nejdříve ve druhém pololetí tohoto roku a mohou přinést zklamání – z oživení v Evropě může přijít stagnace nebo přinejlepším boj o slaboučký růst. Řada firem prostě pocítí to, že ruský trh bude slábnout, řada plánovaných kontraktů se uskutečnit ani nemusí, i když byly v plánu. Z tohoto mám reálnou obavu.

Snad jen slabší euro by mohlo výrobcům v Evropě pomoci, ale otázka je, kdy se to projeví. Řada společností má již kurzový FX na letošní rok uzavřený. O borcích z ČNB raději ani nemluvím. Jejich snaha ochudit nás na kurzu CZK/EUR (což se jim dost daří v poslední době) je pro mě nepřijatelná. 

Co se děje v Česku

Přesuňme se teď na chvíli do Česka. Longařům v ČEZu se příjemně kouká na rostoucí cenu jejich titulu, a to přesto, že je po dividendě a do další je hooodně daleko. Ceny okolo 620 vybízejí k redukci pozic, i když ČEZ dost kopíruje německé producenty elektřiny, a těm se v poslední době docela dařilo. Debata o akvizice Slovenských elektráren je zřejmě na pořadu dne, otázkou je však cena. Teprve pak se můžeme bavit o dopadu. Obecně jsem z jakýchkoliv akvizic po zkušenosti z dřívějška na tyto operace dost pesimistický, a tak jsem pozici v ČEZu poredukoval. Myslím si, že ještě pod 600 si ČEZ do příští dividendy koupíme zpět…

Erste Bank upadla tak trochu v zapomnění. Zdá se, že profit warning odezněl, a díky poměrně nízké ceně by mohl tento titul, pokud k tomu bude v Evropě konstalace sentimentu a případně podpory z ECB, posílit dále k úrovním okolo 600 .

NWR předvádí finální fázi restrukturalizace, stručně řečeno odrbání dluhopisářů 2021 a akcionářů managementem. Musím říci, že z přístupu majoritního akcionáře a managementu jsem ne zklamán, ale rozčarován. Restrukturalizace nepřinese zásadní pomoc společnosti, oddlužení nebude nijak radikální, ale část věřitelů spláče nad výdělkem, resp. výsledkem. To bych u kotované společnosti nečekal a je to pro investory velké varování pro příště, aby se s touto skupinou vlastníků do byznysu nepouštěli. Více to komentovat nebudu.

Evropské trhy otočily

Evropské trhy otočily od druhého týdne v srpnu, kdy došlo k poměrně velkému propadu. Frčí banky i průmyslové společnosti, obrat předvedla většina mnou sledovaných titulů a vše jen vedeno pozitivním sentimentem. Fundamentálně zásadní zprávy pozitivního charakteru aby člověk pohledal. Tedy kromě Ameriky a samozřejmě nejsilnějšího hráče trhu ECB. Ale díky za to.

Moje aktivity

Proto mírně redukuji po růstu pozice na titulech BBVA, Peugeot, Piraeus Bank, částečně i Arcelor Mittal, vědom si toho, že růst se opět může velmi rychle překlopit do poklesu. V posledních dnech jsem dokupoval jen Erste Bank, díky nízké ceně a sázce na ECB, a potom akcie společnost MAIL.ru, která po výsledcích výrazně propadla, ale i přes snížení výhledu pro letošní rok se obchoduje na velmi zajímavých valuacích.

komoditních titulů jsem zcela odprodal Boliden a Glencore, long zůstávám pouze v BHP Billiton, kde trh ještě podle mě nedoceňuje sílu této společnosti, která je z ročního výhledu prostě podle mě levná.

V Americe jsem nyní zcela opustil Facebook a doufám, že mi trh dovolí dobrat tento titul níže. Nově jsem zařadil do portfolia tip našich analytiků – China Mobile Games (CMGE US). Tato jejich myšlenka se mi velmi líbí, sázka na růst tohoto segmentu je podle mě správná. Jen je to brutálně volatilní, na to si člověk musí trochu zvyknout. Ale díky za tuto myšlenku, chlapi! Velké společnosti mám v Americe až na General Electric vyprodané, zatím se mi nechce do ničeho vracet, a tak alespoň s růstem kurzu USD člověk netratí tím, že drží cash v USD.

Celkově dále spíše hodlám pozice mírně ponížit a navýšit cash, zvláště kdyby došlo na nějakou akci ECB, uprodám dále banky, pokud by jejich kurz reagoval. Myslím si, že jen nahoru akcie do konce roku nepojedou a že bude šance dobrat si pozice na nižších cenách. 
Michal Semotan

Michal Semotan

Portfolio manažer J&T BANKY

Michal Semotan působí v J&T BANCE od roku 2004. Ve své funkci je zodpovědný především za správu akciových portfolií.

Svoji profesní kariéru začal již v roce 1997 jako asistent makléře ve společnosti Investkonzult. Od roku 1998 se věnoval šest let makléřství v J&T Securities, kde v letech 2003–2004 působil také jako člen a později předseda představenstva. V letech 2004-2011 pak vedl obchodování na akciových trzích pro klienty J&T Banky.

Michal Semotan vystudoval Fakultu financí a účetnictví na Vysoké škole ekonomické v Praze (1998). Jeho koníčkem jsou automobily, cestování a má také rád historii (především období 2sv. války). Svůj volný čas věnuje také rodině. Je ženatý a má dvě děti.

Témata:

  • Akciové trhy (ČR i zahraničí)
  • Cash flow na českém akciovém trhu

Logo J&T BANKA
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688