Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  12.09.2014 09:42:31

Soros masivně investuje v Argentině.

Legendární světový investor nyní sází na argentinský průmysl ropy a zemního plynu. Má důvěru v rozvoj těžby břidličného zemního plynu v největší břidličné oblasti v Jižní Americe. Sází na velké hráče, ale i na menší firmy, které mohou prudce vyrůst v srdci těchto nových objevů.


George Soros zdvojnásobil svůj podíl ve firmě YPF SA, státem vlastněné ropné společnosti v Argentině. Tato společnost ovládá největší světové zásoby břidličné ropy a zemního plynu. Během posledních týdnů došlo ve světle nových objevů na sekundárním břidličném poli k dalšímu nárůstu odhadovaných zásob.
Argentina vlastní zásoby 27 miliard barelů ekvivalentních ropných zásob a 802 bilionů kubických stop břidličného zemního plynu. Většina se nachází v obrovské břidličné pánvi Vaca Muerta, další v pánvi Neuquen. Zde se nachází druhé největší argentinské zásoby ropy a zemního plynu. Celosvětově jde o čtvrté nejvyšší zásoby.


Navíc 14. srpna 2014 oznámila společnost YPF nález dalších zásob v další břidličné formaci Agrio, která se nachází ve stejné pánvi.


Některé odhady celkových zásob v obou těchto ložiscích uvádějí, že celková hodnota dosahuje 3 biliony dolarů.


„Jsem velmi potěšen, že tento objev (Agrio) potvrzuje, že Vaca Muerta a Chubut D-129 nejsou jediné břidličné formace, které v Argentině můžeme využít,“ uvedl pro televizi Bloomberg CEO společnosti YPF M Miguel Galuccio. "Testy jsou velmi slibné, ale zatím je předčasné uvádět nějaká čísla,“ dodal.
Nicméně je třeba také zmínit některé události, které poněkud nahlodávají Sorosovu důvěru v Argentinské investice. V roce 2012 došlo ke znárodnění YPF a převzetí vlastnictví od španělské firmy Repsol. Také vládní neschopnost vyplatit splátku 30 letých vládních argentinských dluhopisů a faktický státní bankrot, nevěstí nic dobrého. Hlavní příčinou, která vede až k poslednímu státnímu bankrotu v roce 2001, je spor s hedgeovými fondy, které odmítly přistoupit na vypořádání a vedou vůči Argentině soudní spor.
Nicméně vláda prezidentky Cristiny Fernandez de Kirchner se snaží urovnat své vztahy s mezinárodními trhy a v roce 2013 dokonce upravila daňové zákony tak, aby firmy, které budou investovat do ropného průmyslu a do těžby zemního plynu víc než 1 miliardu USD získaly významné investiční pobídky.
Tuto nabídku se rozhodla využít společnost Chevron, která oznámila, že uvažuje o společném podniku s YPF. Pro motivaci globálního energetického průmyslu k dalším investicím přijímá země další kroky včetně diskuze o přijetí nového uhlovodíkového zákona, ve kterém by se dále rozpracovaly státní záruky a pobídky pro velké, ale i menší společnosti.


Poslední objevy ospravedlňují Sorosovu sázku na Argentinu. Jeho společnost Soros Fund Management LLC, vstoupila do YPF silným podílem v druhém čtvrtletí tohoto roku. Zdvojnásobila svůj podíl a nyní vlastní 3,5 % společnosti. To představuje investici ve výši 450,5 miliónů dolarů.


Tato Sorosova investice naznačuje, že se nezaměřuje na krátkodobé problémy, kterým v současné době Argentina čelí, ale spoléhá se na mnohem důležitější geologická fundamentální data. Zdvojnásobení investice do YPF znamená, že Soros sází na to, že Argentina vlastní lukrativní zásoby a mohla by se stát větším producentem, než je Eagleford nebo Bakken v USA.


Financial Times uvedly: „Některé největší světové hedgeové fondy vstoupily do argentinských akcií v sázce na ekonomické oživení nehledě na současný druhý státní bankrot Argentiny za posledních 13 let.“

Seznam argentinských akcií ZDE

| sledujte nás přes Facebook |

Zatímco trhy se soustřeďují na Soros Efekt, unikají pozornosti menší firmy, které působí ve Vaca Muerta a nově také v Agrio.


YPF společně s Chevronem působí v pánvi Neuquen, ve které se nachází břidlicová formace Vaca Muerta. Předpokládá se, že se zde otevře nejméně 300 vrtů, které budou rozmístěny v oblasti Loma Campana/Loma La Lata.


Pro Chevron je to sice dobrá zpráva, ale také je to dobrá zpráva pro menší firmy, které se zde uchytily a které budou těžit z doprovodného raketového růstu v rozvíjející se Vaca Muerta a nově i v Agrio. Když k tomu přičteme i Soros Efekt, tak lze předpokládat opravdu silný růst. Jednou z menších firem, která vlastní podstatnou část území v pánvi Neuquen je Madalena Energy Inc. (MVN.V). Tato společnost by mohla mít prospěch z toho, že Chevron plánuje vyvrtat 300 vrtů západně od nového bloku Coiron Amargo.


Finta je v tom, že menší společnosti v blízkosti vysoké koncentrace vrtů se zcela jistě dostanou do hledáčku velkých společností, zvlášť když tyto vrty budou v blízkosti slibných pozemků, které tyto menší společnosti vlastní.


„Vzhledem k velikosti zásob ve Vaca Muerta a Agrio, se Argentina stává domovem té největší nekonvenční investiční příležitosti na světě,“ prohlásil Kevin Shaw, CEO Madalena Energy. Tato společnost ovládá okolo 1 milionu akrů v Argentině a plánuje začátek využívání formace Agrio ke konci tohoto roku, případně na začátku roku 2015.


„Některé z největších světových ropných společností aktivně těží a vrtají v argentinské břidlicové formaci Vaca Murerta a nyní začíná i rozvoj formace Agrio,“ dodal Shaw.
Argentina je zpátky ve hře, alespoň pro velké i malé hráče v ropném průmyslu a průmyslu zemního plynu. Vlastní možná větší zásoby než USA a aktivita v jejím energetickém sektoru je vyšší, než kdykoli dříve.


Stejně jako v případě Warrena Buffeta, když někam investuje George Soros, lidé si toho všimnou. Úvahy těchto investorů jdou občas proti obecnému přesvědčení. Nicméně ze zpětného pohledu jde často o signál toho, že se trend obrací, i když si toho zatím stačil všimnout jen málokdo.

| sledujte nás přes Facebook | 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688