Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  12.09.2014 08:09:54

Graf letošního léta: Cesty americké a evropské ekonomiky se rozcházejí

V létě se investoři dočkali řady pozitivních překvapení z americké ekonomiky, ta evropská naopak často zůstávala za očekáváními. Výsledkem je nebývalé rozdělení trajektorií obou největších vyspělých ekonomik.

Míra ekonomických překvapení pochopitelně vychází z toho, jaká byla data ve srovnání s odhady. Graf tedy částečně ukazuje, jak úspěšní jsou analytici v předpovídání výkonu té které ekonomiky, vykreslují ale i celkem věrný obrázek kondice obou hospodářských bloků. Vzhledem k obchodní provázanosti USA a eurozóny je výrazný nesoulad v hospodářském výkonu (i jeho odhadování) pozoruhodný a ne zrovna typický.

Indexy ekonomických překvapení v USA a eurozóně
Indexy ekonomických překvapení v USA a eurozóně

Spojí se opět po čase obě křivky a začnou se vyvíjet podobně? Evropané se mohou ptát, jak dlouho to ještě bude trvat, než USA starému kontinentu ekonomicky pomohou na nohy. Američané se naopak mohou zamýšlet nad tím, jak dlouho budou ještě schopni svou spotřebou odrážet globální riziku, případně jak dlouho je Evropa nestáhne za sebou do bláta.

Centrální banky mají jasno. Ta evropská zavádí nová opatření na podporu slabého úvěrového trhu v eurozóně, ta americká naopak otevřeně debatuje o tom, kdy v průběhu roku 2015 začne zvyšovat sazby.

"Spojeným státům se daří ekonomicky růst, zatímco eurozóna pokulhává, už celkem dlouho. Podle mě by to ještě mohlo pokračovat," míní známý investor a komentátor Ed Yardeni.

Proč se podle něj obě (zadlužené) ekonomiky vyvíjejí tak odlišně? "Sociální stát je pro na současnou eurozónu příliš drahý a náročný. Je příliš mnoho regulace a těch, kdo nad ní bdí, a málo dravých mladých firem a podnikatelů," říká Yardeni. "Banky jim nechtějí půjčovat a na akciový trh si pro peníze jako začínající podnikatel hned tak nepůjdete. Region je navíc až příliš závislý na ruském plynu a nesnaží se dostatečně hledat a rozvíjet vlastní zdroje energie. Také islámský fundamentalismus je Evropě geograficky blíže, což jí v žádném směru nepřidává."

"Pokud se Evropa vrátí do recese, Amerika to pocítí," varuje však Byron Wien z Blackstone, známý svými výročními seznamy predikcí (nutno říci, že v posledních letech nepříliš úspěšných). "Optimismus investorů ohledně americké ekonomiky mě někdy až překvapuje. Také USA se stále týká problém terorismu, kybernetických útoků, politici se raději hádají, než aby hledali řešení vhodná pro americký lid, sociální nerovnost se prohlubuje a stává se palčivým problémem."

 

 

 

 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688