BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  10.09.2014 11:57:14

AUD na 5měsíčních minimech, JPY na 6letých minimech, pinbar na USD/CAD, analýza USD/CAD, USD/CHF a GBP/NZD

Americký akciový trh reagoval včera negativně na zprávy, s nimiž přišla předchozí den sanfranciská pobočka Fedu. Ta ve svém průzkumu odhalila, že Wall Street očekává pomalejší a pozdější růst úrokových sazeb než samotná americká centrální banka (Fed). Bližší informace naleznete v našem včerejším článku. Dow Jones v reakci na tento průzkum včera uzavřel bez publikace důležitých makroekonomických dat 0,6 procenta v mínusu, S&P 500 oslabil o 0,65 procenta a technologický NASDAQ klesl o 0,87 procenta. V červených číslech dnes ráno otevřela i Evropa. Naopak japonskému akciovému indexu Nikkei se ve středeční seanci dařilo díky slábnoucímu jenu, který vůči USD klesl na 6letá minima.

Lídři třech hlavních politických stran Velké Británie dnes cestují do Skotska, aby přesvědčili tamní občany, ať zůstanou součástí Spojeného království. Předvolební průzkumy totižto stále častěji odhalují možnost, že Skotové budou příští čtvrtek hlasovat za samostatnost, v důsledku čeho britská libra oslabila vůči USD již o 3 procenta. Mark Carney, guvernér britské centrální banky (BoE), dnes vystoupí před ekonomickým výborem parlamentu, před nímž bude mluvit o ekonomickém výhledu a vývoji inflace v zemi v 15:45. Nicméně britská libra (GBP) je nyní primárně v režii blížícího se referenda o samostatnosti Skotska a makroekonomická data u jejího obchodování hrají až druhou roli. Směrem nahoru ji včera nedokázal pomoci ani Mark Carney, když jasně uvedl, že banka nyní plánuje zvýšit základní úrokovou sazbu do jara příštího roku. Rovněž uvedl, že ekonomika roste rychleji, než byla očekávání banky, která předpokládá již brzký růst reálných mezd.

Australský dolar (AUD) je již od pondělí pod silným prodejním tlakem hlavně vůči USD, díky čemuž následně oslabuje i vůči ostatním měnám. Důvodem je již zmíněná studie sanfranciské pobočky Fedu, která upozornila investory, že úrokové sazbyUSA mohou růst rychleji a dříve než očekávají. Na tyto informace reagovaly výnosy amerických 10letých státních dluhopisů růstem z 2,3 na 2,5 procenta, čím se snižuje úrokový diferenciál mezi americkými a australskými výnosy ze státních dluhopisů, což je pro AUD negativní. AUD totiž lákal investory hlavně na vysoké úrokové výnosy (carry trade). Výnosy 2letých amerických státních bondů jsou u 3letých maxim dosažených letos v červenci na úrovni 0,590 procenta. Australskému dolaru v noci nepomohla ani informace, že spotřebitelská důvěra v září oslabila o 4,6 procenta ve srovnání se srpnem, kdy posílila o 3,8 procenta. Domácí spotřeba je přitom důležitým komponentem australského HDP, jako to již u anglo-saských ekonomik bývá. Hlavním důvodem jsou obavy spotřebitelů z vyšších daní a utahování státního rozpočtu. Pro AUD/USD je nyní klíčová hodnota 0,9175. Uzavření pod ní na denním grafu, by otevřelo australskému dolaru podle všeho cestu ještě níže. Zítra brzy ráno budou zveřejněna důležitá datatrhu práce Austrálie.

Americký dolar díky očekávanému dřívějšímu zvýšení úrokových sazeb a následnému posílení výnosů z dluhopisů neposiluje jenom vůči měnám rozvinutých zemí, ale i vůči měnám rozvíjejících se zemí, a to nejvýrazněji vůči turecké liře nebo indické rupii. Silnější dolar nepomáhá ani zlatu, které se nachází u 3měsíčních minim a bojuje s rezistencí 1250.

Dnes v noci zasedá novozélandská centrální banka (RBNZ), od níž se neočekává změna úrokových sazeb. Existuje jenom 3 procentní šance, že by banka dnes v noci zvýšila základní úrokovou sazbu o dalšího 0,25 procenta. Po zasedání banky bude následovat tisková konference, na níž bude důležitý ekonomický výhled země z pohledu RBNZ a další nastínění růstu úrokových sazeb.

Makrokalendář pro dnešní den:

Měnový pár GBP/NZD  dnes vyplnil pondělní gap, čímž znovu otestoval spodní hranu kanálu, který podle všeho opustil a pomalu klesá pod trendový kanál. Britská libra je nyní pod silným prodejním tlakem kvůli referendu o samostatnosti Skotska. Cílem by se mohla stát hodnota z března letošního roku na úrovni 1,9100. Prodejní strategie nebude platná v případě, když GBP/NZD uzavře na denním grafu zpátky v kanálu.

Měnový USD/CAD včera uzavřel na denním grafu svíčkovou medvědí formací pin bar. Na 4hodinovém grafu lze vidět na Stochastiku medvědí divergenci. V případě, že by se formace pinbar potvrdila, pak lze dosáhnout cíle 1,08825. Úvaha o oslabení USD/CAD by nebyla platná v případě proražení silné rezistence 1,1050.

USD/CHF by si mohl na chvíli oddechnout od silného růstu a korigovat své zisky návratem k Fibonacciho hladině 23,6 nebo až 38,20, a to i  díky medvědí divergenci s oscilátorem Stochastik. Pohyb směrem na jih by znamenal korekci trendu, tedy riskantnější obchod. Jako bezpečnější varianta se jeví jít s trendem, tedy počkat si na korekci u zmiňovaných Fibonacciho úrovní a tam hledat možnost vstupu do dlouhých pozic. Navíc Fibonacciho hladina 38,20 je totožná s předchozí silnou rezistencí, kterou USD/CHF prolomil silnou býčí svíčkou, čímž potvrdil rostoucí trend. Návrat k tak důležité hladině a její opětovní testování by z pohledu technické analýzy dával smysl.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 18:13  US100 hájí klíčovou podporu 🔔 X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:37  Akciové trhy: Evropské indexy výrazně ztrácí - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688