Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  08.09.2014 11:18:32

ČR - nezaměstnanost v srpnu stagnovala na 5,8% Y(Eurostat) počet volných míst roste

31. 8. 2014 evidoval Úřad práce ČR (ÚP ČR) celkem 535 225 uchazečů o zaměstnání. To je o 6 139 méně než v červenci a o 16 506 méně než v srpnu 2013. Z celkového počtu lidí bez práce bylo 521 108 dosažitelných uchazečů (jsou schopni okamžitě nastoupit do zaměstnání). Podíl nezaměstnaných zůstal na 7,4 % (červenec 2014 – 7,4 %, srpen 2013 – 7,5 %). Naopak se zvýšil počet volných pracovních míst – meziměsíčně o 3 645, meziročně pak o 14 145. Celkem jich zaměstnavatelé prostřednictvím ÚP ČR nabízeli 54 724. Aktuální výsledky dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

 

Meziměsíční pokles nezaměstnanosti zaznamenalo 67 regionů. Největší hlásí okres Jeseník (o 4,8 %), České Budějovice (o 4,1 %), Jindřichův Hradec (o 3,6 %), Prachatice (o 3,5 %) a Benešov (o 3 %). Naopak nárůst nezaměstnanosti eviduje 8 okresů, největší Znojmo (o 1,3 %), Mladá Boleslav (o 0,7 %), Žďár nad Sázavou a Praha - západ (shodně o 0,6 %).

 

Situace na trhu práce se v ani v srpnu nijak výrazně nezměnila. Nadále ji ovlivňují probíhající sezónní práce v zemědělství, stavebnictví, hotelnictví, gastronomii, lázeňství, lesních závodech nebo povrchových lomech.

 

„Osobně vnímám jako velmi pozitivní fakt, že už několik měsíců po sobě roste počet volných pracovních míst – meziročně jich evidujeme dokonce o 14 145 více. Mimo jiné je to i výsledek plně fungujícího monitoringu a dobře nastavené komunikace v regionech,“ říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková a dodává: „V září by mohla nezaměstnanost ještě mírně klesnout nebo vlivem příchodu hlavní vlny absolventů do evidence stagnovat. V říjnu, s postupným utlumováním sezónních prací, pak může vzrůst. S největší pravděpodobností se ale nedostane na loňské hodnoty.“

Zaměstnavatelé měli v srpnu největší zájem o pomocné pracovníky ve stavebnictví a v rostlinné výrobě, zedníky, manipulační dělníky, pracovníky v gastronomii, prodavače, policisty, všeobecné administrativní pracovníky, ostrahu objektů, operátory call center, uklízeče, šičky, kosmetičky, obchodní zástupce, skladníky, kamnáře, dlaždiče, tesaře, truhláře, elektrikáře nebo řidiče nákladních automobilů a autobusů. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory (např. obráběč kovů, zámečník, svářeč a řezač plamenem, seřizovač, montážní dělník a obsluha CNC či důlních strojů). Uplatní se IT specialisté, grafici, strojírenští technici, pracovníci v marketingu, ve zdravotnictví i v sociální oblasti. Přednost dávaly firmy proškoleným specialistům s praxí. Větší počet volných pracovních míst hlásí v letních měsících také agentury práce, které tzv. vykrývají dovolené kmenových zaměstnanců firem.

 

Během srpna se do evidence ÚP ČR nově přihlásilo 41 687 lidí. Ve srovnání s minulým měsícem byl jejich počet nižší o 14 791 osob, meziročně pak o 147 uchazečů. Z evidence naopak odešlo celkem 47 826 klientů (ukončená evidence, vyřazení uchazeči). To je o 4 467 méně než v červenci a o 6 627 více než v srpnu 2013. Novou práci získalo 30 639 lidí - o 1 015 méně než v předchozím měsíci a o 12 875 více než před rokem. Celkem 6 814 z nich ji našlo díky přímé aktivitě Úřadu práce ČR.

 

V evidenci ÚP ČR byli nejčastěji klienti s nízkou kvalifikací, se základním a středním odborným vzděláním a výučním listem. Dále pak mladí lidé mezi 20 –24 lety, uchazeči ve věku 35 – 39 let a nezaměstnaní nad 50 roků. Všem skupinám ohroženým dlouhodobou nezaměstnaností věnuje Úřad práce ČR zvýšenou péči.

 

Pokud jde o profesní složení uchazečů, převažovali pracovníci ve službách, prodeji a administrativě, pomocní, nekvalifikovaní stavební či montážní dělníci, číšníci, servírky, pracovníci ostrahy, opraváři nebo řidiči osobních a malých dodávkových automobilů.

 

V uplynulém měsíci evidoval ÚP ČR celkem 54 724 volných pracovních míst - o 3 645 více než v červenci a o 14 145 více než před rokem. V praxi se tak začíná mimo jiné projevovat pozitivní vliv personálního posílení úřadu. Jeho zaměstnanci mnohem více komunikují se zaměstnavateli a obcemi a seznamují je s možnostmi nejen finanční podpory, ale nabízejí jim také poradenství či rekvalifikace, jejichž složení vychází z potřeb konkrétních firem. V neposlední řadě také pomáhají při obsazování volných míst či realizují předvýběrová řízení při náboru nových lidí. J

en v průběhu prvních šesti měsíců letošního roku absolvovali zaměstnanci ÚP ČR celkem 6 177 monitorovacích návštěv u firem a obecních úřadů. Výsledkem jsou mimo jiné tisíce nových volných pracovních pozic v databázi Úřadu práce ČR.

 

Na jedno volné pracovní místo připadá v současné době 9,8 uchazeče. Z toho nejvíce v okresech Ústí nad Labem (35,2), Karviná (34,4), Sokolov (32,7), Bruntál (30,5) a Hodonín (27,8). Z celkového počtu nahlášených volných pozic bylo ke konci srpna 5 159 vhodných pro osoby se zdravotním postižením (OZP) a 12 700 míst nabízeli zaměstnavatelé absolventům a mladistvým.

 

Nejnižší nezaměstnanost hlásí okresy Praha - východ (3,5 %), Prachatice a Benešov (shodně 4,3 %), Pelhřimov a Mladá Boleslav (shodně 4,4 %), Rychnov nad Kněžnou, Rokycany a Praha - západ (shodně 4,6 %). Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 35 regionů. Nejvyšší byl v okresech Most (12,7 %), Ústí nad Labem (12,6 %), Bruntál (12,4 %), Karviná (12,3 %), Ostrava - město (11,3 %), Chomutov (11,1 %) a Děčín (10 %).

 

Pozitivně se na vývoji situace na trhu práce podepisují nástroje aktivní politiky zaměstnanosti (APZ). Celkem v jejich rámci podpořil ÚP ČR ke konci srpna 61 675 uchazečů o zaměstnání. V kurzu jsou hlavně veřejně prospěšné práce (VPP) a společensky účelná pracovní místa (SÚPM). V neposlední řadě pomáhá uchazečům v návratu do zaměstnání i řada projektů, které díky národním a evropským penězům realizují v jednotlivých regionech krajské pobočky ÚP ČR.

 

V předchozím měsíci se podařilo Úřadu práce ČR umístit na VPP 20 044 lidí. Tento nástroj APZ patří v letních měsících mezi nejvíce využívané. „Je určen především na méně kvalifikované a pomocné práce. ÚP ČR tato místa vytváří ze zákona jako krátkodobé pracovní příležitosti a přispívá na ně pouze po určitou dobu,“ vysvětluje Marie Bílková. Podstatou VPP je finanční a personální zajištění ze strany úřadu, a to až na jeden rok. Nejčastěji je zaměstnavatelé využívají při úklidu a údržbě veřejných prostranství, pomocných pracích při úpravách a opravách veřejného majetku, nebo k zajištění dalších činností, na které zejména obce nemají vlastní personální kapacitu. „Systém veřejně prospěšných prací je výhodný pro všechny zúčastněné strany. ÚP ČR pomůže zájemcům získat na určitou dobu zaměstnání. Obce, kraje a firmy zase tolik potřebné pracovníky, které by nemohly zaměstnat na stálo,“ doplňuje generální ředitelka ÚP ČR.

 

SÚPM vyhrazená hrají prim především u firem. Díky podpoře v této oblasti dostalo šanci získat zaměstnání 17 846

uchazečů – většinou ve všeobecné administrativě, dále jako řidiči, pojišťovací zprostředkovatelé, prodavači a prodejci, pokladní, účetní, uklízeči, dělníci ve výrobě, stavebnictví,

službách, gastronomii nebo v zemědělství. Celkem 3 104 nezaměstnaných si mohlo na základě příspěvku na SÚPM otevřít svou živnost. Nejčastěji v oblasti osobních služeb (kadeřnické, kosmetické a masérské služby), ve výrobě, v prodeji nebo v gastronomii.

 

Uchazečům vydatně pomáhají v návratu na trh práce i rekvalifikační kurzy, které ÚP ČR finančně podporuje. K 31. 8. 2014 se jich účastnilo celkem 10 226 lidí. Klienti volili rekvalifikace zaměřené hlavně na základní a speciální počítačové dovednosti, zdravotní či sociální oblast, služby v prodeji, účetnictví, svářečské a masérské kurzy, kurzy pro vizážistky, strážné nebo chtěli získat řidičské průkazy (od sk. C) včetně těch profesních.

 

Na konci srpna evidoval ÚP ČR 25 385 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. „Ve srovnání s předchozím měsícem jich přibylo 1 637, meziročně jich ale evidujeme o 6 526 méně. Na celkové nezaměstnanosti se tak výrazně nepodepsali. Mírné navýšení jejich počtu navíc vykompenzovali učitelé a pedagogičtí pracovníci, kteří se ve větší míře vrátili zpět do zaměstnání. V srpnu se jich odhlásilo z evidence celkem 1 770, zatímco v červenci jich bylo 62,“ upřesňuje Marie Bílková.

 

Absolventi se na celkové nezaměstnanosti podíleli 4,7 % (červenec 2014 – 4,4 %, srpen 2013 – 5,8 %). Pro tuto skupinu nezaměstnaných je mimo jiné určen program Odborná praxe pro mladé do 30 let, jehož cílem je zajistit jim tolik potřebné pracovní zkušenosti. Velký zájem o vstup do tohoto projektu hlásí jak samotní mladí klienti, tak i zaměstnavatelé. Šanci získat nové místo dostávají uchazeči, kteří jsou v evidenci ÚP ČR, a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně dva roky. Mezi už přijatými účastníky projektu jsou nejčastěji bývalí studenti středních a vysokých škol zaměřených na ekonomii, účetnictví, podnikání, obchod, zemědělství, management, marketing, elektrotechniku, informační technologie, pedagogiku, stavební, strojní či humanitní obory. Novou práci získávají díky programu i absolventi základních škol, gymnázií nebo odborných učilišť. K 31. 8. 2014 jich bylo celkem 4 381.

 

V uplynulém měsíci bylo bez práce 280 370 žen (52,4 % z celkového počtu nezaměstnaných) a 60 490 OZP (11,3 % z celkového počtu nezaměstnaných).

 

OZP patří mezi skupiny uchazečů ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností, proto i v jejich případě poskytuje ÚP ČR příspěvky na podporu jejich pracovního uplatnění. V rámci chráněných pracovních míst (CHPM) finančně podpořil ke konci srpna 1 656 OZP (z toho jich 57 vykonává samostatně výdělečnou činnost). Nejčastěji

se jednalo o místa v administrativě, pozice určené řemeslníkům, osobní, úklidové a masérské služby nebo ostrahu objektů. Celkem 116 uchazečům přispěl ÚP ČR na provoz CHPM.

 

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v předchozím měsíci 105 150 lidí, tj. 19,6 % všech uchazečů vedených v evidenci (červenec 2014 – 19,9 %, srpen 2013 – 20,3 %).

 

Míra nezaměstnanosti podle EUROSTAT (Statistický úřad Evropského společenství), která se používá pro mezinárodní srovnávání a vychází z výsledků za červenec 2014, ukazuje, že se ČR drží dlouhodobě pod průměrem EU: ČR 5,8 %, EU28 9,8 %. Méně nezaměstnaných než v České republice evidovaly příslušné úřady v Rakousku (4,7 %), Německu (4,8 %) a na Maltě (5,2 %). Nezaměstnanost převyšující průměr EU28 byla v Litvě a Bulharsku (shodně 10,7 %), Itálii (11,8 %), Irsku (12 %), Portugalsku (13,5 %), na Slovensku (13,5 %), v Chorvatsku (14,7 %), na Kypru (14,9 %) a ve Španělsku (23,8 %). Za Estonsko, Řecko, Lotyšsko, Maďarsko a Velkou Británii nejsou údaje za červenec zatím k dispozici.

 

Podrobněji viz http://epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page/portal/statistics/search_database

 

Informace o vývoji nezaměstnanosti v elektronické formě jsou zveřejněny na internetové adrese http://portal.mpsv.cz/sz/stat.

 

Kateřina Beránková, tisková mluvčí ÚP ČR

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 13:39  HDP Kanady nad očekáváním (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688