IFC Markets (IFC Markets)
Akcie ve světě  |  01.09.2014 15:34:55

Makroekonomická data v USA nebyla jednoznačná

V pátek na světových trzích akcií byl pozorován neutrální trend. Americký index S&P 500 nastavil nové historické maximum a dle srpnové výsledky vzrostl. Ten se uzavřel se zvýšením již čtvrtý týden v řadě. Makroekonomické indexy v USA byly částečně dobré a částečně špatné. Pravděpodobně tím byl způsoben neutrální pohyb dalších kotací.

Index podnikatelské aktivity v Chikagu a index spotřebitelské důvěry od Michiganské univerzity v srpnu byly mnohem lepší než se očekávalo. Přičemž druhý ukazatel dosáhl maxima od července roku 2007, a první od prosince roku 2012. Kromě toho spotřebitelské výdaje klesly poprvé za šest měsíců. Nyní je to velmi důležitým ukazatelem. Jelikož na něm jsou orientovány investiční banky při odhadu HDP USA. Společnost Goldman Sachs snížila odhad růstu HDP ve třetím kvartále na 0,2% až dо 3,1% v řočním vyjýdření. Agentura Macroeconomic Advisers snížila svůj odhad na stejnou hodnotu do 2,9%. Index amerického dolaru vzrostl, jelikož nebyly potvrzeny zvěsti o vstupu ruských vojsk na východ Ukrajiny. Obrat obchodů v pátek v předvečer „prodloužených víkendů“ byl na nejnižší úrovni v letošním roce a činil 3,8 mlrd. akcií. Dnes americké burzy nepracují z důvodu svátku - Den práce

Evropské akciové indexy v pátek neukázaly žádný významný pohyb. Ale dle výsledků minulého měsíce index Euro STOXX 50 ukázal nejvyšší růst od února o 1,8%. Inflace v eurozóně v sprnu stoupla jak se očekávalo. Ve skutečnosti je to nyní negativním faktorem zvyšující deflační riziko. Nicméně, někteří investoři se rozhodli, že hrozba deflace může probudit ECB na dalším zasedání již tento čtvrtek přijmout opatření k dalšímu uvolňování peněžní politiky. Nevylučujeme, že v tomto případě může dojít k dalšímu oslabení kurzu eura a nárůst kotací evropských akcií. Připomeňme si, že účelem ECB je k dosažení úrovně inflace 2%. V poslední době byla tak v prvním kvartále loňského roku. Přitom inflace nižší než 1% ECB považuje ze nebezpečné pro ekonomiku. V srpnu ta činila 0,3% což je nejnižší úrovní od řijna roku 2009. Nyní evropské akciové indexy se snižují. Ráno vyšel negativní index výrobní aktivity (PMI) v Číně a také stejný ukazatel v eurozóně. Dnes v EU víc už nebudou ekonomická data.



Místní výrobní PMI v srpnu v Japonsku klesl (Markit a JMMA). To přispělo k oslabení jenu. Avšak kotace akcií stále stoupají. Jak jsme poznamenali v předchozích přehledech, největší ve světě japonský státní penzijní fond rozhodl se zvýšit podíl akcií ve svých aktivech. Samozřejmě, tato společnost při nákupu akcií neinformuje, ale jeho jednání ob čas mohou způsobit „nevysvětlitelný“ růst akciového indexu Nikkei. Poznamenejme, že v srpnu ten klesl na 1,3%.



Cena většiny komoditních futures dnes stoupá kvůli negativnímu poklesu výrobní aktivity (PMI) v Číně. Ostatně, dnes americké burzy z důvodu svátku v USA nepracují, což může narušit „obraz na trhu“. Společnost International Grains Council (IGC) zvýšila svůj odhad sklizně pšenice v sezóně 2014/2015 od 702 dо 713 mln. tun. To se si stálo na úkor Ruska, kde, jak se očekává, sklízeň se zvýší až do 60 mln tun od 52,1 mln. v předchozí sezóně a 55 mln. tun v předchozím odhadu. Sklízeň pšenice v Evropě se očekává ve výši 150,8 mln. tun, v Číně – 125 mln. tun. Dle názoru IGC, světové zásoby na konci sezóny 2014/2015 mohou činit 195 mln tun proti 188 mln sezónou dříve. Poznamenejme, že v tomto létě zásoby pšenice v Kanadě dosáhly 20letého maxima 10,7 mln tun.



Kotace kákaa v pátek klesly. Připomeňme si, že ve středu tyto aktualizovaly maximum od května roku 2011 .International Cocoa Organization předpovídá přebytek světové rovnováhy kakaa v sezóně 2013/2014 ve výši 40 tisíc tun. Dříve ta předpokládala deficit ve výši 75 tisíc tun.

IFC Markets je předním brokerem na mezinárodních finančních trzích,
poskytuje profesionální služby v oblasti Forex a CDF obchodování.                  

www.ifcmarkets.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688