Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  01.09.2014 14:39:22

Tenhle graf akciovým býkům raději neukazujte!

Závěry studie švýcarské konzultantské společnosti Wellershoff & Partners jsou pro fanoušky akcií obzvláště znepokojující. Firma, jejíž šéf Klaus Wellershoff je bývalým ekonomem UBS, odhalila velmi silnou korelaci mezi valuacemi akcií a ohromným poklesem akciového trhu v následujících pěti letech. Podle nové studie mohou brzy akcie přijít až o třetinu hodnoty.

Shillerův cyklicky očištěný P/E poměr
Shillerův cyklicky očištěný P/E poměrZdroj: multpl.com

Cyklicky očištěný P/E poměr (CAPE) Roberta Shillera nevěstí pro akcie nic dobrého. Valuace na americkém trhu jsou vysokých úrovních a Wellershoff & Partners odhalili, že po dosažení srovnatelně vysokých valuací CAPE vykazoval S&P 500 průměrný pokles v dalších pěti letech o 30 až 35 %. Když bylo naopak CAPE nižší než 15, průměrný pokles během pěti let nepřesahoval 10 %.

Podle studie nelze na základě historie najít velkou oporu pro tvrzení, že se trh velkému poklesu vyhne. "Při zpětném pohledu až do roku 1900 najdeme jen jeden příklad, kdy po dosažení vysokých valuací nepřišly poklesy o 15 % a více během následujících pěti nebo šesti let. Minimálně pro americký trh je proto fér si přiznat, že je riziko ztráty kapitálu podstatné," tvrdí autoři studie.

Vztah mezi CAPE a budoucími poklesy na vyspělých a rozvíjejících se trzích
Vztah mezi CAPE a budoucími poklesy na vyspělých a rozvíjejících se trzích

Jak je patrné z grafu, výsledky u vyspělých a rozvíjejících se trhů se příliš neliší, což zvyšuje pravděpodobnost, že je inverzní korelace statisticky významná.

Švýcarští experti nejsou první, kdo poukazuje na pesimistické implikace nadprůměrných úrovní CAPE v USA. Jejich studie je ale unikátní v tom, že se nezaměřuje na celkové výnosy, ale jen na poklesy. To je důležitý aspekt, protože dlouhodobé průměry zastírají volatilitu trhu.

Představte si například, že akciový trh poskytne inflačně očištěný výnos 1 až 2 % ročně během následující dekády. Výnos je to mizerný, ale stále dostatečný na to, aby investory přesvědčil, že má nadále smysl ponechat peníze investované do akcií, zejména vzhledem ke slabému výhledu pro dluhopisy s dlouhodobou splatností.

Průměr 1 až 2 % ročně ale nevylučuje, že někdy během tohoto období trh zažije pád o 35 %. Výprodeje způsobí paniku a lze očekávat, že mnozí investoři tuto ztrátu "nevydýchají", akciové investice zavrhnou a zmeškají oživení. To přitom přinese dostatečné výnosy na to, aby byla ztráta třetiny hodnoty vykompenzována.

Studie bohužel neprozrazuje, kdy přesně k propadu během následujících pěti let dojde. Nicméně pokud jsou její závěry správné, býci aktuálně hrají velmi rizikovou hru. Budete v takovém případě stát po jejich boku a vsadíte v akciovém kasinu své úspory na důchod?

   3 signály od akciového čaroděje, že trhy čeká prudký pád 3 signály od akciového čaroděje, že trhy čeká prudký pád

Americké akciové indexy se sice vrátily k rekordům, investor Mark D. Cook, známý jako akciový čaroděj, však vidí tři jasné signály, které ukazují na konec býčího trhu. Býci si podle něj pouze kupují čas, jen o tom nevědí.

    Pesimismus je pro baby! 28 důvodů, proč současný býčí trh vydrží navždy Pesimismus je pro baby! 28 důvodů, proč současný býčí trh vydrží navždy

Pesimismus je pro amatéry, vivat býčímu trhu! Tržní optimisté vám pro jeho pokračování najdou klidně třicítku "rozumných" důvodů.

 

 

 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.10.2021Při pohledu na tento graf jdou na zlaté býky mdloby Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
12.04.2021Komoditní býci pozorně sledují tento graf Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688