Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  31.08.2014 20:28:06

M. Mobius: Výzvy v Saudské Arábii

V Saudské Arábii vane vítr změn a má potenciál výrazně změnit tamní investiční klima. Vypadá to, že jedna z nejočekávanějších finančních událostí Středního východu je na spadnutí – otevření se Saudsko-Arabské burzy zahraničním investorům.

I když se nám ekonomické a investiční klima zamlouvá, na obzoru jsou vidět mraky. Konkrétně tím máme na mysli vysokou míru nezaměstnanosti mladistvých. Medián věku saudsko-arabské populace je 26,4 a v roce 2010 se zde nacházelo zhruba 8,5 milionu přistěhovalců, skoro třetina celkové populace.

Z toho je patrné proč zaměstnanost dělá místním lidem starosti. Úřady se snaží řešit tento problém podporou zvyšování pracovních dovedností a vzdělání založením Univerzity vědy a technologie krále Abdulláha. Při rozhovorech se saúdskými představiteli jsem nabyl dojmu, že se více pozornosti obrací na tréninkové a náběrové úsilí zaměřené na početnou mladistvou populaci, jež často postrádá vzdělání a technické dovednosti vyžadované soukromým sektorem. Krátkodobě a střednědobě bude ale nesoulad mezi výstupem národního vzdělávacího systému a požadavky soukromé sféry nejspíše pokračovat.

Protože dvě třetiny saudských obyvatel pracují ve veřejném sektoru, myslíme si, že je potřeba zvýšit účast obyvatelstva pracujícího v sektoru soukromém. Zároveň máme pocit, že mladí lidé potřebují více tréninku a pobídek k práci aby mohli zaujímat širší spektrum odborných pozic, které ekonomika potřebuje. Za povšimnutí stojí, že Ministerstvo práce saudské Arábie nedávno spojilo své síly s Harvardovou univerzitou a Massachusettským technologickým institutem a chystají se tento podzim spustit online vzdělávací projekt. Součástí tohoto plánu je i jedinečný pilotní program zaměřený na saudské ženy, mládež, handicapované a obyvatele žijící ve venkovských oblastech, kteří často mají omezenější přístup ke vzdělávacím a pracovním příležitostem.

Geopolitické zájmy jsou v tomto regionu přetrvávajícím problémem, avšak Arabské jaro (vlna protestů, povstání a nepokojů), trn v oku některých zemí Středního východu, se v poslední době projevovalo méně než obvykle. Částečně to bylo způsobeno posilující ekonomikou a rostoucí životní úrovní spolu s oblíbeností krále a jeho reforem. Zatím naštěstí nemělo nedávné napětí v regionu na ekonomiku Saudské Arábie žádný výraznější dopad, snad jen kromě mírné cenové volatility ropy.

Celkově považujeme Saudskou Arábii jako dobrého představitele růstu v Zálivu a myslíme si, že zvýšený zájem investorů o tuto zemi se pravděpodobně bude přelévat i do dalších regionů. Věříme, že více zahraničních investic přinese zemi a regionu dlouhodobý prospěch a jsme nadšeni z potenciálních možností z toho pro nás, investory, vyplývající.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius   

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse: http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/08/11/winds-change-saudi-arabias-investment-climate/

 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688