Saxo Bank (Saxo)
Akcie ve světě  |  08.09.2014 16:17:09

Za rohem už na trzích číhají výrazné turbulence. Doplatí na ně především pasivní investoři, říká ředitel Saxo Bank Pavel Drahotský

Kurzy.cz: Saxo Bank se podařilo v prvním pololetí letošního roku navýšit aktiva pod správou o 20 procent. Čím si to vysvětlujete?

Pavel Drahotský (Saxo Bank): Ano, je to příjemné potvrzení trendu, který probíhá již několik let. Soukromý i firemní kapitál se dává do pohybu a lidé vyhledáví jednoduchá, levná a uživatelsky příjemnější umístnění kapitálu. Vnímáme zejména nárůst poptávky po instrumentech, které umožňují vstup na kapitálový trh nebo jeho opuštění v řádu vteřin. Tam dnes leží příležitosti, které byly dříve pro nebankovní investory nepřístupné. Schopnost realizovat zisk okamžitě nebo ochránit svůj kapitál před prudkými výkyvy trhu se stává klíčovou.

Stejně jako u bankovních depozit dnes už nikdo neuvažuje o termínovaných vkladech na několik let, ale očekává okamžitý přístup k vlastním prostředkům. Mimo jiné aktiva pod správou Saxo Bank za posledních 6 let vzrostla o 600% a to hovoří za vše.

Kurzy.cz: Jak se změnil přístup klientů k investicím od chvíle, kdy jste opustil Citibank?

PD: Dříve byli klienti bank zvyklí nechávat práci s penězi na někom jiném, protože je to pohodlnější. V posledních letech se tento trend nezadržitelně mění a stále více lidí se učí zacházet se svými penězi sami, neboť turbulence na finančních trzích za posledních 15 let je opakovaně připravily o část prostředků, byť byly v péči „profesionálů.“

Kurzy.cz: Kde vidíte investiční produkty za 5 let?

PD: V první řadě se domnívám, že s pravděpodobností hraničící s jistotou, budeme během relativně krátké doby svědky dalších významných turbulencí, neboť zejména akciové trhy rostou nepřetržitě více než 5 let. I přes dodávání nových peněz do oběhu to není udržitelné. Čím výše vystoupají, tím hlubší bude propad. A tentokrát to bude asi trochu jiné právě díky dodávaným penězům ze strany centrálních bank. To dá do pohybu další obrovské množství kapitálu, které se několik posledních let veze na již zmíněné vlně optimizmu.

Většině pasivních investorů nikdo nedá vědět, že je čas na změnu, tak jako tomu bylo v posledních letech. Všimnou si problému až po několika měsících na svých výpisech. Sám investuji a proto si se vším respektem dovolím přirovnat nás investory k zajícům. Ti aktivní vidí na své peníze 24/7, neztrácí obezřetnost a neustále hledají lepší možnosti. Jak myslíte, že opět dopadnou ti pasivní?

Kurzy.cz: Máte pocit, že investiční bankovnictví čeká velký třesk?

PD: To není pocit. To je jistota, ale nenazval bych to velkým třeskem. Stejně jako u počítačů, telekomunikací nebo cestování budeme svědky nikoliv skokové, ale velmi dynamické změny v krátkém čase. Hlavním znakem bude odpor k dřívější závislosti na řešeních dodávaných institucemi a touha po ovládání věcí samostatně ve vlastní prospěch. Lidé si uvědomují, že každý neužitečný mezičlánek “zdržuje & zdražuje“ jimi očekávaný efekt.

Kurzy.cz: Proč Saxo startuje vzdělávání investorů, když všude na internetu lze najít, jak investovat?

PD: Encyklopedických popisů je všude skutečně nepřeberné množství. Saxo se snaží o představení světa investic lidskou formou. Hlavně popsat nikoliv vlastnosti, ale úskalí a benefity jednotlivých nástrojů pro investora. Nyní připravujeme zcela novou sadu krátkých a výstižných videí, která by se měla od většiny značně lišit. Jejich spuštění v našich jazycích předpokládáme někdy ke konci roku.

Pro investory, kteří si vyzkouší obchodování v Demo prostředí a vyžadují další interakci, pořádáme každý týden webináře, na kterých mají možnost klást konkrétní otázky a vidět jejich řešení online.

NAUČTE SE  SPRAVOVAT SVÉ FINANCE LÉPE, NEŽ TO ZA VÁS UDĚLÁ BANKA 

 

Pavel Drahotský

Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank pro ČR, SR a Maďarsko

Po osmi letech působení v Citibank, kterou v roce 2011 opustil v pozici viceprezidenta, s manželkou založil vlastní Family Office, kde se věnoval správě majetku úspěšných Čechů. Jako ředitel Saxo Bank pro ČR, SR a Maďarsko si klade za cíl naučit veřejnost chytře využívat celé dostupné spektrum investičních nástrojů, které dřív byly vyhrazeny pouze pro ty největší finanční instituce.

Logo Saxo Bank

Saxo Bank

Saxo Bank je dánskou investiční bankou, specializovanou na online obchodování v globálním měřítku. Díky unikátním řešením sklízí řadu mezinárodních ocenění, mezi něž letos přibylo Nejlepší mobilní obchodní platforma, Nejlepší poskytovatel likvidity nebo Nejlepší retailová platforma 2014. Více zde.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688