Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  29.08.2014 10:02:39

Cesty průmyslových a vzácných kovů se rozdělily

Zisky u průmyslových kovů pomohly vykompenzovat ztráty, které utrpěly vzácné kovy a zemědělský sektor.  Cena ropy je i nadále pod tlakem v důsledku rostoucích dodávek. Zlatu se do cesty postavily posilující dolar, rostoucí akcie a výnosy dluhopisů.

Vývoj na komoditních trzích minulý týden všeobecně stagnoval. Růst průmyslových kovů byl totiž oslaben ztrátami u ostatních sektorů, jako například u vzácných kovů a obilovin. Energetický sektor podával stagnující výkon ceny zemního plynu a benzínu sice stouply, avšak ceny obou druhů ropy zase poklesly v důsledku očekávaného nárůstu dodávek. Vzácným kovům se nedařilo, ale přesto se jim povedlo získat podporu, a to navzdory smršti negativních zpráv. Ceny obilovin a sójových bobů jsou i nadále pod tlakem v důsledku hojné úrody v USA. K tomu pak dále přispívá zajišťování ze strany farmářů a spekulativní výprodeje ze strany obchodníků.

Komoditní index Bloomberg (Bloomberg Commodity Index) se nijak nezměnil. Zisk u průmyslových kovů, který dosáhl hodnoty téměř 3 %, pomohl vykompenzovat ztráty u vzácných kovů a zemědělských komodit.

hn2

Zatímco výkon komodit byl smíšený, index S&P 500 vzrostl na nové maximum a americkému dolaru se vůči měnovému koši podařilo dosáhnout nejvyšší hodnoty od loňského září.

hn2

Platině dochází dech. V první polovině tohoto roku těžil kov podporu z pětiměsíční stávky horníků v Jižní Africe, což je největší producent platiny na světě.  Od té doby však platina stále více ztrácí na tempu. Její spotová cena během posledních deseti obchodních dnů klesala, což je podle agentury Bloomberg nejdelší ztrátové období od ledna 1987.

Měď, hliník a zinek zaznamenaly prudký růst, a to i přes smíšené signály ze strany dvou největších světových spotřebitelů, Číny a USA. Průmyslová produkce a cenový vývoj na trhu s bydlením v Číně přinesly zklamání. Naopak tempo průmyslové produkceUSA rostlo nejrychleji za poslední čtyři roky a tři indikátory reflektující vývoj na trhu s bydlením překonaly všeobecně přijímané odhady.

Výsledkem je, že cena vysoce kvalitní mědi vzrostla poprvé za poslední čtyři týdny. Podporu nalezla na hladině 3,10 dolaru za libru a nyní by se měla usadit v rozmezí, jehož horní hranice s hodnotou 3,30 dolaru za libru by měla sloužit jako hranice odporu.

hn3

Vysoce kvalitní měď (HG copper), future se splatností v prosinci 2014

Ceny futures kontraktů na americký zemní plyn se usadily v rozmezí s hladinami 3,75 a 4,00 dolaru za therm. Výrazné navyšování zásob v podzemních skladech, ke kterému posledních 18 týdnů pravidelně týden co týden dochází, napomohlo téměř zcela eliminovat obavy ohledně možného nedostatku dodávek v důsledku výrazného poklesu zásob po loňské zimě.

K tomu, aby se však zemnímu plynu podařilo do října, kdy poptávka začne převyšovat nabídku,  dosáhnout bezpečné hladiny 3,5 bilionu kubických stop, je nutné, aby týdenní navyšování zásob dosahovalo nadprůměrného objemu v porovnání s předchozími roky. To je možné jen za předpokladu, že tento plán neohrozí nějaké rušivé vlivy. Vědomí tohoto faktu by mělo nahrávat vyšším cenám.

Výhled pro nejbližší období se rovněž jeví jako podpůrný vzhledem k tomu, že nadprůměrné teploty na konci léta by mohly vést k tomu, že se zvýší poptávka ze strany elektráren. Pozornost investorů může také upoutat hrozba první bouře v nastupujícím období hurikánů.

Zásah ze všech stran

Vzácné kovy se tento týden ocitly v téměř ukázkové smršti protivenství v souvislosti s tím, jak rostl dolar, akcie i výnosy dluhopisůamerická ekonomika i nadále hlásila povzbudivé výsledky. To přispělo k tomu, že vzácné kovy přišly o část podpory, kterou během posledních několika měsíců čerpaly, a to zejména z geopolitických obav a klesajících výnosů dluhopisů.

Zlato se nyní dostalo téměř opět tam, kde začínalo. Jeho cena se vrátila k hladinám, které v červnu, kdy radikálové z Islámského státu zahájili svou ofenzívu v Iráku, posloužily jako odrazový můstek pro následnou rally.  I přes to se zlatu podařilo udržet se nad trendovou linií podpory v hodnotě 1 271 dolarů za unci, což by mohlo naznačovat menší chuť obchodníků prodávat.

Část pozornosti se nyní obrací k očekávanému sezonnímu nárůstu fyzické poptávky ze strany Indie, která se chystá na nadcházející období oslav. Ačkoliv se v důsledku dovozových restrikcí letos očekává nižší poptávka, než jaká byla v předchozích letech, je možné, že nedávný pokles cen zlata zase vyhlídky na poptávku zlepší.

Zdá se, že stříbro má nyní za sebou pětitýdenní období, kdy téměř nepřetržitě docházelo k likvidaci dlouhých pozic. Během tohoto období se cena stříbra propadla o více než 10 %. V červenci dosáhlo množství spekulativních čistých dlouhých pozic již dále neudržitelných hodnot a jakmile došlo k obratu v sentimentu na trhu, následovalo několik týdnů výprodejů.

Cenové oživení u průmyslových kovů, ke kterým se částečně řadí i stříbro, napomohlo stabilizovat cenu stříbra a vedlo k tomu, že tento kov svým výkonem opět předběhl zlato. Poměr XAUXAG (jenž vyjadřuje cenu jedné unce zlata v uncích stříbra) se nedávno vyšplhal na hodnotu 66,8. Nyní by se mohl vracet zpět na hladinu 65 a poté až na 64,50.

hn4

poměr XAUXAG

Trh s ropou zůstává pod tlakem. Zvýšený objem dodávek (hovoří se dokonce o jejich nadbytku) i nadále negativně ovlivňuje sentiment na trhu. K tomuto vývoji dochází v době, kdy se očekává jen slabý růst světové ekonomiky, což má za následek, že vyhlídky na růst poptávky jsou poměrně omezené. Spotové ceny severomořské ropy Brent zůstávají v porovnání s forwardovými cenami nižší. To vedlo k tomu, že se ropa Brent propadla na 14měsíční minimum a americká ropa WTI zažila nejdelší období propadů za posledních devět měsíců.

Toto oslabení se šíří i do dalších trhů s ropou, zejména do oblasti Blízkého východu, kde rozdíl mezi levnější dubajskou ropou a severomořskou ropou Brent se snížil na čtyřleté minimum. To by v konečném důsledku mohlo pomoci ropě z oblastí Atlantského oceánu v boji o zákazníky z Asie a přispět tak k transportu většího objemu ropy směrem na východ. Snížil by se tak nadbytek, který má negativní dopad na trhy se severomořskou ropou a ropou ze západní Afriky.

Pozornost investorů se však prozatím plně soustředí na pokračující růst dodávek. V červenci otevřela Libye po roční blokádě svůj hlavní exportní terminál. Od té doby se objem jeho denní produkce zvýšil ze 400 000 barelů na současných 612 000 barelů. Dále dojde ke znovuotevření ropovodu z iráckého Kurdistánu do Turecka. Po provedené modernizaci by se jeho kapacita měla zdvojnásobit na nejméně 200 000 barelů za den.

Je možné, že na klesající ceny ropy nakonec zareagují země z Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).  Ze Saúdské Arábie totiž proudí obrovské objemy ropy k pokrytí nedostatku, který až donedávna panoval v důsledku blokád v Libyi.

hn5

Nadcházející období oslav v Indii bude pro zlato pozitivním impulzem. Foto: kurkul \ Thinkstock

Americké ropě WTI začíná být v USA horko

USA došlo k překvapivému nárůstu zásob v dopravním uzlu pro futures na ropu WTI obchodované v New Yorku. To vedlo k tomu, že se cena americké ropy WTI v poměru k severomořské ropě Brent propadla o větší hodnotu. I přes vyšší míru podpory, kdy silná poptávka ze strany rafinerií udržovala promptní cenu ropy WTI na vyšší hladině v porovnání s její forwardovou cenou,  se cena ropy ocitla pod tlakem.

Další příčinu tohoto slabého výkonu můžeme najít, podíváme-li se na spekulativní pozice na ropu držené hedgeovými fondy a finančními manažery. V červnu dosáhl počet čistých dlouhých pozic na oba typy ropy rekordních hodnot. Následný cenový propad vedl k tomu, že se množství býčích sázek na ropu Brent snížilo o 70 %, zatímco ropa WTI zažila redukci pozic o pouhých 38 %. Tento stav trval až do 12. srpna. Tento týden jsme byli svědky toho, jak investoři do ropy WTI v reakci na pokračující cenový propad a oslabenou míru podpory pokračovali v dalším stahování těchto býčích pozic.

hn6

K jak velké redukci došlo se dozvíme v pátek po ukončení obchodování, kdy americká Komise pro obchodování s komoditními futures zveřejní aktuální zprávu COT (Commitment of Traders). Aktualizované informace budou jako obvykle k dispozici na TradingFloor.com následující pondělí.

Ole S. Hansen, hlavní komoditní stratég Saxo Bank

 

Zpráva o spekulativních pozicích (Speculative Positioning Report, COT)

Zprávu COT (Commitment of Traders) vydává každý pátek americká Komise pro obchodování s komoditními futures (Commodity Futures Trading Commission, CFTC). Zpráva využívá data z týdne končícího vždy předchozí úterý. Zpráva obsahuje informace o pozicích, které drží hedgeové fondy a finanční manažeři na různých amerických trzích s futures, přičemž tyto trhy jsou rozděleny na trhy měnové a komoditní. Pozice, které drží tato skupina investorů, jsou nejvíce sledovány, jelikož je u nich největší pravděpodobnost, že mají nastavené těsné stop příkazy a žádná podkladová rizika, proti kterým je třeba se zajistit. Pozice těchto investorů by tak měly nejcitlivěji reagovat na fundamentální a technické cenové změny. Saxo Bank vydává vždy v pondělí dvě týdenní zprávy, které pomocí grafů a textu prezentují nejnovější data.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688