BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  28.08.2014 11:12:15

Německo dnes zveřejní data inflace, USD koriguje své zisky, AUD neztrácí dech, analýza BOSSA USD, USD/JPY , AUD/USD

Americký akciový trh včera skončil obchodní seanci téměř beze změny, nicméně indexu S&P 500 se opět podařilo uzavřít nad hodnotou 2 000 bodů. Asie si pak vedla hůř, kde japonský index Nikkei oslabil o 0,5 procenta a Evropa rovněž otevřela v červených číslech. Investoři tak podle všeho vybírají zisky jak z akciových, tak i dolarových pozic. Americký dolar mírně koriguje své dosavadní zisky (viz. graf BOSSA USD níže).

Trhy dnes budou podle všeho nejvíce sledovat data inflaceNěmecka (index CPI), jež mají být zveřejněna v 14:00. Německo je největší ekonomikou eurozóny, proto mají tyto hodnoty inflace největší váhu ve výsledném souhrnném indexu spotřebitelských cen za celou eurozónu, jež bude zveřejněn zítra dopoledne. V případě dalšího důkazu klesající cenové hladiny začnou obchodníci podle všeho sázet na to, že Mario Draghi příští týden na zasedání Evropské centrální banky (ECB) nabídne konkrétnější formu nákupu aktiv (program QE) nebo dokonce sníží úrokovou sazbu. Data inflace již dnes zveřejnilo Španělsko, čtvrtá největší ekonomika eurozóny. Index CPI tam v srpnu meziročně klesl o 0,5 procenta, přičemž se očekával mírnější pokles, a to na úrovni 0,2 procenta. V červenci cenová hladina ve Španělsku meziročně oslabila o 0,3 procenta.

Britská obchodní komora zvýšila svůj výhled růstu ekonomiky pro letošní rok z 3,1 na 3,2 procenta, což je nejrychlejší růst hospodářství od roku 2007. Libra na tato data reagovala jenom mírným posílením. Napětí mezi Ruskem a Ukrajinou pokračuje, když Kyjev obvinil Moskvu, že posílá svou armádu přes východní hranici země.

Australský dolar (AUD) v noci posílil na 3týdenní maxima vůči USD na úroveň 0,9373. Svezl se s ním i jeho soused novozélandský dolar (NZD). Poptávka po AUD v noci vzrostla díky lepší projekci podnikových investic pro rok 2014/15. Firmy plánují v tomto období investovat 145,2 miliard AUD, přičemž analytici počítali s částkou 142 miliard AUD. Naděje, že ekonomika přežije bez větší újmy kvůli ochlazení aktivity v těžařském průmyslu, tak opět ožívají. Nicméně Austrálie zveřejní příští týden čísla HDP za 2. čtvrtletí, jež by nemusela dopadnout až tak růžově jak ta dnešní, a to hlavně kvůli slabší domácí spotřebě. AUD se nyní obchoduje na několika měsíčních maximech vůči NZD, JPY, CHF.
 

Makrokalendář pro dnešní den:

  • 12:00 Británie průzkum o prodeji maloobchodníků a velkoobchodníků
  • 14:00 Německo data inflace (CPI) srpen
  • 14:30 Kanada běžný účet
  • 14:30 HDP za 2.Q (2. měření) + počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti,
  • 16:00 USA Rozjednané prodeje domů m/m
     

Americký dolar vyjádřen pomocí měnového indexu BOSSA USD momentálně koriguje své dosavadní ziky, čímž rovněž vyplňuje pondělní GAP, a to díky medvědí divergenci na oscilátorech 4hodinonového grafu. Hlavní otázkou nyní je, jak hluboká tato korekce bude. První rezistence se nachází na Fibonacciho úrovni 23,6, k níž bychom mohli podle všeho dorazit. Výraznější propad, a to k Fibonacciho úrovni 38,2, by přicházel v úvahu jenom, kdyby pozitivně překvapila data inflace dnes z Německa nebo zítra z eurozóny, nebo naopak zklamala dnešní data z USA (počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti, HDP  - 2. měření). Reakce BOSSA USD na tyto hladiny se určitě oplatí sledovat, protože pak dokážeme lépe identifikovat vývoj na EUR/USD, USD/JPY nebo USD/CAD.

Vývoj USD/JPY je v souladu s vývojem amerického dolaru. Na měnovém páru je rovněž vidět korekce, jejíž první cílovou stanicí je úroveň 103,60. V případě hlubší korekce dolaru bychom se mohli podívat až do zóny 103,00 – 103,20.  U obou korekcí se jako nejlepší obchodní varianta jeví, počkat si na dosažení dna a pak u zmiňovaných úrovní preferovat nákupní pozice.

AUD/USD momentálně testuje klesající trendový kanál i obdélníkovou formaci, v níž se delší dobu pohyboval. O definitivním proražení jedné z formací lze mluvit až po uzavření denní svíce nad předchozími maximy z 6. srpna (0,9374). Proražení trendového kanálu i obdélníku směrem nahoru by AUD mohlo otevřít prostor až k předchozím maximům na úrovni 0,9445 a 0,9500. AUD se momentálně obchoduje u svých několikaměsíčních maxim i vůči JPY, CHF a NZD.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688