Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Okénko numismatika  |  27.08.2014 16:00:53, aktualizováno 17:26:12

Most ve Stříbře zobrazují tři exkluzivní ražby

 

Unikátní kamenný most ve Stříbře nově připomíná sada tří pamětních ražeb ze zlata a stříbra. Zajímavostí je, že jejich předlohy pocházejí ze soutěže o minci České národní banky (ČNB), která se uskutečnila v roce 2011. Kolekci razí Pražská mincovna ve velmi nízkém nákladu, proto se emise řadí k raritním.

  

Téma unikátního mostu ve Stříbře bylo před lety právem zařazeno do programu ČNB Mosty České republiky. V roce 2011 pak vyšla zlatá mince připomínající tuto pozoruhodnou památku. Její nominální hodnota je 5000 . Ve veřejné soutěži vypsané bankou se ale tehdy sešlo více vynikajících návrhů. Tyto zbylé však musely být pochopitelně odloženy. S několikaletým odstupem se ale přece jen tři z nich nakonec realizace dočkaly. Pražská mincovna totiž téma mostu ve Stříbře zařadila do svého dlouhodobého cyklu Návrhy českých mincí: díky tomu se tak veřejnost může seznámit s návrhy, které by nejspíš upadly v zapomnění. Tři novinky ze zlata a stříbra tvoří ucelenou kolekci a dodávají se v etui s certifikátem.  

  

Tři pohledy tří českých umělců

  

Motivy nesou signaturu akademického sochaře Zbyňka Fojtů, MgA. Martina Daška a MgA. Josefa Šafaříka.  

 

Lícní strana medaile od Zbyňka Fojtů zobrazuje téměř celý most z nadhledu. Je dobře patrné umístění historické podoby sousoší sv. Jana Nepomuckého s postranními anděly, dvoupatrové věže i mostních oblouků, kterých je celkem pět (tři před a dva za věží) a jsou nestejně široké. Celý most je dlouhý 60 metrů a jeho šířka je 5,8 metru. V opisu je název medaile a rok 2011, kdy byl připraven výtvarný návrh.

  

Rubová strana ukazuje znak města Stříbra v renesanční podobě, který je plasticky proveden na mostní věži mezi okny nad průjezdem. Erb rámují dva ozdobné sloupy a text o vzniku mostu v nadezdívce. Kompozici doplňují nahoře heraldická zvířata.

  

Boční pohled na most z pískovcových kvádrů, postavený v letech 1555 – 1560 Benediktem Volchem ze španělského Ferrolu, zvolil Martin Dašek. Mostní dvoupatrová věž i socha sv. Jana Nepomuckého od Lazara Wiedemanna z roku 1721 (již bez andělů po stranách) se zrcadlí v řece Mži, která tak vytváří pomyslnou vodorovnou osu medaile. Text autor umístil dílem v horní části, dílem ve spodní „vodní“ polovině.

  

Rubové straně dominuje písmo a heraldická zvířata na plastické desce. Nápis MOSTY odkazuje na sérii 10 technických památek, které tvoří pětiletý cyklus, iniciála M je pak vtipně prodloužena mostní věží.

  

Také Josef Šafařík umístil na lícní stranu boční pohled na most, který byl součástí středověké stezky z Prahy přes Plzeň na západ. Až do roku 2000 sloužil silniční dopravě, po opravě ho nyní využívají především chodci. Odraz dvoupatrové věže z pískovcových kvádrů i oblouků na pilířích v řece Mži je umělecky ztvárněn s využitím kontrastní plasticity mincovní plochy.

  

Rubová strana kombinuje kompozici heraldických zvířat s písmem, charakteristickým pro rukopis autora. Stejně jako na lícní straně využívá střídání leštěných a matovaných ploch, což je markantní např. v hesle MOSTY, které provází a rámuje celý cyklus.

 
   

Kolekce Most ve Stříbře existuje ve zlatém i stříbrném provedení. Na výběr jsou vždy dvě velikosti (průměr 28 a 37 mm) v úpravách proof i standard. U stříbrných navíc nechybí ani verze opatřené ušlechtilou patinou. Podrobný popis nových ražeb uvádějí stránky distributora www.Zlate-Mince.cz.

 

 

 

 

 

 

 

 (mk)

 

 

 
 

 
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688