Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  27.08.2014 09:41:13

Do první třídy nastoupí 116 tisíc dětí = o 20 000 více než před 5 lety

 

V letošním roce nastoupí podle předpokladu ministerstva školství do prvních tříd základních škol 116 tisíc dětí. To je o 5 % více než loni a o 21,5 % více než před 5 lety. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva, které se věnují problematice prvňáčků. Na každého žáka základní školy ministerstvo letos přispěje až 51 tisíc.

Zatímco v roce 2010 zahájilo svůj první školní rok 95 507 dětí, v letošním školním roce předpokládá ministerstvo nástup přibližně 116 tisíc prvňáčků. Do první třídy základní školy se pro školní rok 2014 a 2015 přišlo zapsat více než 148 tisíc školáků. Z nich pak bylo u téměř 17 tisíc dětí vyhověno požadavku rodičů o odklad nástupu do školy o jeden rok,“ uvedla Klára Bílá z Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Jelikož mají rodiče do září stále čas o odklad požádat, lze předpokládat, že do 1. třídy reálně nastoupí přibližně 116 tisíc dětí. To je o přibližně 6 tisíc více než v loňském roce,“ potvrdila trend Klára Bílá s tím, že přesný počet žáků letošních prvních tříd bude ministerstvo znát až těsně před začátkem školního roku. Počet odkladů podle ministerstva dosahuje dlouhodobě stabilně kolem 22 %.

Na každého žáka prvního stupně na jeden školní rok přispívá ministerstvo školství v rozmezí od 15 do 51 tisíc korun. Tato částka se rozdělí na pomůcky či platy učitelů ve formě dotací. S dalšími úzce zaměřenými příspěvky na vybavení proto stát nepočítá. Nejvyšší náklady přitom mají podle odborníků právě rodiče nastupujících prvňáčků.„V současnosti neexistuje specifická dávka, která by byla určena na úhradu školních pomůcek. Rodiče, kteří nemají vzhledem k příjmům a celkovým majetkovým a sociálním poměrům dostatečné prostředky na jejich pořízení, v těchto případech mohou požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci ze systému pomoci v hmotné nouzi. Konkrétní nárok na příspěvek posuzuje Úřad práce ČR. Za výrazně adresnější a efektivnější cestu, než je tato nepojistná dávka, však považujeme zabezpečení pomůcek pro děti přímo školami,“ uvedl Jiří Vaněk z tiskového oddělení Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.

Nedílnou součástí výbavy každého prvňáčka je kvalitní aktovka, přezůvky, penál, tužky a pastelky, sešity s obaly, cvičky, boxy na svačinu či výbava do hodin výtvarné výchovy. Ačkoliv podle analýzy společnosti Česká distribuční školní potřeby oproti loňskému roku zdražily o 5 %, přibývá v Česku rodičů, kteří nad cenou preferují originální design. Za ten jsou ochotni si i připlatit.

Průměrná výše nákupu základních školních pomůcek činí letos 3 600 korun, což je o 300 korun více než v loňském roce. Nejnákladnější investicí je školní batoh, jehož cena se pohybuje v rozmezí od 520 do 2 500 korun,“ potvrdila tendenci Jana Martínková ze specializovaného e-shopu se školními potřebami Activacek.cz.V letošním roce také zaznamenáváme zvýšenou poptávku rodičů po školní výbavě s neotřelým designem. Ačkoliv u batohů obvykle sáhnou po střídmějším provedení, protože taška školákovi vydrží i více než 3 ročníky, například u sešitů preferují až v 89 % případů barevný či obrázkový design nad klasickým,“ doplnila Martínková.



  

Jana Kačmárová

 

PR & Media Manager

 

LESENSKY.CZ s.r.o.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688